Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
W Ich imieniu z góry DZIĘKI!
Co do papierów Tetenala jeszcze nie było czasu się tym zająć - ostatnie 4-5 tygodni praca zawodowa zabiera mi praktycznie całość dostępnego czasu.
Co do wydruków na materiałach fotograficznych Epsona:
- jakość wydruków kolorowych bardzo dobra
- prędkości wydruku nie oceniam gdyż z założenia nie drukuję na szybkim drukowaniu a czas samego druku nie stanowi dla mnie problemu (dłużej trwa przygotowanie) Generalnie są opinie że jest dość wolna
- należy dość często drukować cokolwiek (raz w tygodniu to za mało) - ryzyko zaschnięcia tuszu na głowicy
- oryginalne wkłady Epsona dostarczone z drukarką nie są zbyt wydajne (po zaledwie kilkudziesięciu wydrukach, poziom niektórych tuszy jest już dość niski). Po pierwszych wydrukach wygląda to zastanawiająco (chyba że oryginalne tusze dostarczane z drukarką nie są pełne? Software Epsona jednak tego nie pokazuje )
- przy odwzorowywaniu skóry w cieniu lub szczególnie - niedoświetlonej - są widoczne poszczególne punkty. Rozwiązaniem jest skorzystanie z softu Epsona do korekty zdjęcia przed wydrukiem - jest tam opcja "Smooth skin" :-D (Można to samo uzyskać w samym PS ale nie miałem jeszcze okazji pokombinowania)
Oczywiście - mamy tu lekką utratę szczegółów - dla zdjęcia portretowego nie jest to wielkim problemem, niemniej jednak temat istnieje.
Po zastosowaniu wygładzania skóry- jakość dobra.
- z drukarką nie mamy profili kolorystycznych dla poszczególnych papierów (w sofcie wprowadzone są podstawowe profile dla grup papierów).
- do zdjęć CZ-B raczej się nie nadaje. O ile sama szarość jest dość neutralna, to jednak na powierzchni wydruku widać lekkie różowe przebarwienia gdy światło pada pod kątem.
- soft do obsługi drukarki jest prosty z intuicyjnym interface'm. Występują dwie wersje - uproszczona dla początkujących i zaawansowana pozwalająca na większą ingerencję w ustawienia obrazu.
- sam sterownik drukarki daje dość dużo możliwości ustawień, z których potem można korzystać drukując bezpośrednio z PS
Podsumowując
- zdjęcia kolorowe - super
- skóra i obszary niedoświetlone wymagają korekty przed wydrukiem (aby uniknąć)
- zdjęcia czarnobiałe - niespecjalnie
- oprogramowanie ok
- mozliwość drukowania z rolki
Dzięki "kirkris"!
Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.
Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.
Przy "Epson" R2880 płaci się za format A3, który jak dla mnie jest mało użyteczny ale Pixma 4600 też ma dwa tusze czarne więc powinno być dobrze. Przymierzałem się do jej kupna ale teraz mocno się zastanawiam. Poza tym kłopot jest w nabyciu do niej tuszów.
Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.
Witam!
Nabyłem Epsona 4880 i mam nast. problemy:
1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
2.Czy mozna drukowac na papierze matowym atramentem photo black? Jaki efekt?
3.Czy można drukować papierze błyszczącym atramentem matt? Jaki efekt?
4.Nigdy nie wykonywalem konwersjii atramentów Black Photo/Matt.
a.Po co sa puste pojemniki (3 dodatkowe na kolory Cyan, V.Magneta,Yelow), uzywane podczas zamiany czarnych atramentów?
b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?
Witam!
1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
4b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?
ad 1. ok 10%
ad 4b. tak kolorowe atramenty także idą w kanał.
z tego co się orientuję to większość tych drukarek jest użytkowana w parach, jedna do koloru i druga do CZ/B, po prostu szkoda atramentu.
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Nie! Nie pomogło bo... nie wiem jak to zrobić. Jestem zacofańcem informatycznym i nie wiem gdzie mam szukać tych sterowników ani w jaki sposób je zmienić.
Witam wszystkich piszących w tym wątku!
Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
Czekam na opinie i z góry dziekuję
Witam wszystkich piszących w tym wątku!
Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
Czekam na opinie i z góry dziekuję
Zależy jaki papier - epsona oryginalny jest podpisany, drukarka jest jak najbardziej ok, pytanie: na czym skanowane masz te slajdy? na przyzwoitym skanerze czy na czymś domowym?
Nie no skaner to epson perfection V700 więc jakość miodzio:-) A czy inne papiery tez są podpisywane?
pewnie zależy od producenta - kupiłem kiedyś jakieś niby super hiper 20x30 dedykowane do atramentówek foto itp. ale w porównaniu z oryginalnym epsonem to było badziewie..
co do papierów które są polecane to zajrzyj tutaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/ind...03adaa26c782f7 - wyniki wydruków na tych papierach powinny cię usatysfakcjonować
Komentarz