X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kirkris
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

Zamieszczone przez Preskaler
    Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
    W Ich imieniu z góry DZIĘKI!

Co do papierów Tetenala jeszcze nie było czasu się tym zająć - ostatnie 4-5 tygodni praca zawodowa zabiera mi praktycznie całość dostępnego czasu.

Co do wydruków na materiałach fotograficznych Epsona:
    - jakość wydruków kolorowych bardzo dobra
    - prędkości wydruku nie oceniam gdyż z założenia nie drukuję na szybkim drukowaniu a czas samego druku nie stanowi dla mnie problemu (dłużej trwa przygotowanie) Generalnie są opinie że jest dość wolna
    - należy dość często drukować cokolwiek (raz w tygodniu to za mało) - ryzyko zaschnięcia tuszu na głowicy
    - oryginalne wkłady Epsona dostarczone z drukarką nie są zbyt wydajne (po zaledwie kilkudziesięciu wydrukach, poziom niektórych tuszy jest już dość niski). Po pierwszych wydrukach wygląda to zastanawiająco (chyba że oryginalne tusze dostarczane z drukarką nie są pełne? Software Epsona jednak tego nie pokazuje )
    - przy odwzorowywaniu skóry w cieniu lub szczególnie - niedoświetlonej - są widoczne poszczególne punkty. Rozwiązaniem jest skorzystanie z softu Epsona do korekty zdjęcia przed wydrukiem - jest tam opcja "Smooth skin" :-D (Można to samo uzyskać w samym PS ale nie miałem jeszcze okazji pokombinowania)
    Oczywiście - mamy tu lekką utratę szczegółów - dla zdjęcia portretowego nie jest to wielkim problemem, niemniej jednak temat istnieje.
    Po zastosowaniu wygładzania skóry- jakość dobra.
    - z drukarką nie mamy profili kolorystycznych dla poszczególnych papierów (w sofcie wprowadzone są podstawowe profile dla grup papierów).
    - do zdjęć CZ-B raczej się nie nadaje. O ile sama szarość jest dość neutralna, to jednak na powierzchni wydruku widać lekkie różowe przebarwienia gdy światło pada pod kątem.
    - soft do obsługi drukarki jest prosty z intuicyjnym interface'm. Występują dwie wersje - uproszczona dla początkujących i zaawansowana pozwalająca na większą ingerencję w ustawienia obrazu.
    - sam sterownik drukarki daje dość dużo możliwości ustawień, z których potem można korzystać drukując bezpośrednio z PS

Podsumowując
    - zdjęcia kolorowe - super
    - skóra i obszary niedoświetlone wymagają korekty przed wydrukiem (aby uniknąć)
    - zdjęcia czarnobiałe - niespecjalnie
    - oprogramowanie ok
    - mozliwość drukowania z rolki

zastosowanie innych papierów - do przetestowania

pozdrawiam

Komentarz

• Preskaler
      Bywalec
      • 2007
      • 176

Dzięki "kirkris"!
      Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.

Komentarz

• My Nick
        Bywalec
        • 2007
        • 219

Ja mam IP4600 ostatnio drukowalem na papierze EPSONA błyszczącym. Czy mozna gdzies pobrać profile papierów epsona?
        EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• kirkris
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 16

Dzięki "kirkris"!
          Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.

Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
          Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.

Komentarz

• Preskaler
            Bywalec
            • 2007
            • 176

Przy "Epson" R2880 płaci się za format A3, który jak dla mnie jest mało użyteczny ale Pixma 4600 też ma dwa tusze czarne więc powinno być dobrze. Przymierzałem się do jej kupna ale teraz mocno się zastanawiam. Poza tym kłopot jest w nabyciu do niej tuszów.

Komentarz

• axiomax
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 37

Zamieszczone przez kirkris
              Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
              Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.
              Witam!

Nabyłem Epsona 4880 i mam nast. problemy:
              1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
              2.Czy mozna drukowac na papierze matowym atramentem photo black? Jaki efekt?
              3.Czy można drukować papierze błyszczącym atramentem matt? Jaki efekt?
              4.Nigdy nie wykonywalem konwersjii atramentów Black Photo/Matt.
              a.Po co sa puste pojemniki (3 dodatkowe na kolory Cyan, V.Magneta,Yelow), uzywane podczas zamiany czarnych atramentów?
              b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?

Komentarz

• gkmrtoip
                Bywalec
                • 2008
                • 116

Zamieszczone przez axiomax
                Witam!
                1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
                4b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?
                ad 1. ok 10%
                ad 4b. tak kolorowe atramenty także idą w kanał.

z tego co się orientuję to większość tych drukarek jest użytkowana w parach, jedna do koloru i druga do CZ/B, po prostu szkoda atramentu.
                Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Komentarz

• axiomax
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 37

Zamieszczone przez gkmrtoip
                  ad 1. ok 10%
                  ad 4b. tak kolorowe atramenty także idą w kanał.

z tego co się orientuję to większość tych drukarek jest użytkowana w parach, jedna do koloru i druga do CZ/B, po prostu szkoda atramentu.
                  Jakies doswiadczenia black photo/matt z papierami matt/glossy?

Komentarz

• gkmrtoip
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 116

musiałbym się zapytać znajomego czy mieszał tusze z papierem, ale wątpię aby tak robił.
                    Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Komentarz

• shaqi
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 448

Dzięki "shaqi"! Zaraz spróbuję.
                      i co pomogło? :rolleyes:
                      Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                      Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                      A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Preskaler
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 176

Nie! Nie pomogło bo... nie wiem jak to zrobić. Jestem zacofańcem informatycznym i nie wiem gdzie mam szukać tych sterowników ani w jaki sposób je zmienić.

Komentarz

• dutch
                          • 2008
                          • 7

Witam wszystkich piszących w tym wątku!
                          Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
                          Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
                          Czekam na opinie i z góry dziekuję

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Zamieszczone przez dutch
                            Witam wszystkich piszących w tym wątku!
                            Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
                            Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
                            Czekam na opinie i z góry dziekuję
                            Zależy jaki papier - epsona oryginalny jest podpisany, drukarka jest jak najbardziej ok, pytanie: na czym skanowane masz te slajdy? na przyzwoitym skanerze czy na czymś domowym?
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• dutch
                              • 2008
                              • 7

Nie no skaner to epson perfection V700 więc jakość miodzio:-) A czy inne papiery tez są podpisywane?

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez dutch
                                Nie no skaner to epson perfection V700 więc jakość miodzio:-) A czy inne papiery tez są podpisywane?
                                pewnie zależy od producenta - kupiłem kiedyś jakieś niby super hiper 20x30 dedykowane do atramentówek foto itp. ale w porównaniu z oryginalnym epsonem to było badziewie..
                                co do papierów które są polecane to zajrzyj tutaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/ind...03adaa26c782f7 - wyniki wydruków na tych papierach powinny cię usatysfakcjonować
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...