X
-
-
Dzięki za info! Na razie będę jeszcze wyciskał ostatnie soki ze starej drukary ale myślę już o nowej. Do starej tusz (podróba bo oryginałów nie znalazłem) kosztuje 10 zł i wychodzi mi ok. 80 szt. pocztówek. Ekonomiczniejszej jeszcze nie spotkałem a jakośćkolorowych wydruków jest b. dobra. Niestety B&W jest nie do przyjęcia bo drukuje kolorowymi tuszami i nie można jej ustawić bez zafarbu. Cena C Pixma iP 4500 jest dobra tylko tusze są dość drogie.Komentarz
-
Ja wznawiam pytanie. Czy ktos moze mial okazje uzywac tej drukarki?Witam
Używa ktoś może Epsona 1400?
Wydaje się bardzo ciekawym produktem, z wyjątkowo korzystnym stosunkiem ceny do jakości. W Polsce ok. 1400 brutto. A tu znalazłem review http://www.photo-i.co.uk/Reviews/int...00/Page_1.html
Chętnie bym ją kupił, zwłaszcza że można podłączyć ciągłe zasilanie. Czy ktoś ją wypróbował i może podzielić się wrażeniami?
PozdrawiamCanon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex IIKomentarz
-
Faktycznie ciekawy model, taka r2400 z głowica pozbawiona polowy dysz. Tylko czy ilosc dysz wplywa na jakosc czy tylko czas druku?Komentarz
-
Osobiscie niemam o tym zielonego pojecia. Moze wypowie sie ktos kto sie orientuje w temacie
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
-
No to ja używam Epsona 1400. Drukuję sobie fotografie rodzinne, na papierze epsona Glossy photo paper - i jakośc jest IDEALNA. Fotografie jak z labu a moze i lepsze. Przy użyciu profilu papieru epsona, kolory zbliżone do tego co pokazuje skalibrowany Eizo 1931. Ale ocena wierności koloru, w moim przypadku, zależy od światła, pory dnia i takie tam - czasem wydaje się, że jast idealnie jak na monitorze. W każdym będź razie przyjemność z wydruków WIELKA... aaa i wydruki fajnie pachną - jak odbitki odbierane w Labie
Komentarz
-
A jakie sa koszty eksploatacji? Probowales kiedys przeliczyc ile kosztuje Cie wydrukowanie jednej odbitki A3?Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
-
Bez papieru to około 6 do 10 zł. Liczy się to tak: Jeden oryginalny atrament kosztuje ok 50 zł. W drukarkach Epsona jest 6 lub 8 pojemników. Wydrukuje się na nim ok 50 fotografii A3.
Ilość dysz ma związek z jakością taki, że im więcej tym są mniejsze i bardziej wrażliwe. A jak część się zapcha to zaczyna drukować w paski. Szczególnie na ten feler podatne są tanie modele z dużą rozdzielczością.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Co do kosztów wydruków, to oceniam, bardzo "na oko", że wydruk A4 z papierem Epsona Glossy Photo Paper to koszt ok. 6-7 zł. Co do zasychania, zapychania się dysz to nie wiem, nie miałem okazji doświadczyć. Drukuję rzadko, kilka-kilkanascie wydruków fotograficznych na miesiąc + klikanaście zwykłych kartek z czarnym tekstem. Tusze zużyłem w ok. rok, tzn. czarny, a pozostałe jeszcze ledwie zipią, i mimo tak rzadkiego drukowania, póki co nic nie zasechło, nie zauważyłem też żeby drukarka jakoś niezwykle przedmuchiwała sobie dysze, nadal drukuje świetnie - mam wrażenie, że lepiej niż w labie.Komentarz
-
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Pixmi IP 4600. Jak dla mnie naprawdę super. A kałamarze stanieją i jakoś to będzie.EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8Komentarz
-
Kupiłem ostatnio Epsona R800 i jestem zaszokowany jakością wydruków
Generalnie na papierze Epsona i oryginalnych tuszach naprawdę jest znacznie lepiej niż w jakimkolwiek labie w którym dotąd robiłem (np Profilab)
Ściągnąlem profile Tetenala i będę teraz próbował na papierze Tetenala - zobaczymy jak to wyjdzieKomentarz
-
Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
W Ich imieniu z góry DZIĘKI!Komentarz
-
Zamierzam kupić drukarkę. Wyczytałam sporo pozytywnych opinii o Canon Pixma iP. W którymś z rankingów Pixma iP 4500 i 5300 zajmowały pierwsze miejsca. Czy te drukarki różnią się znacząco od siebie? sądząc po cenie można by uznać, że tak, ale jeśli spojrzeć na parametry to są podobne. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami?Komentarz
-
ustaw w sterowniku drukarki skalowanie na 96% i powinno być gitPrzepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.
pozdrawiamAmator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.plKomentarz
-
Komentarz