X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • panmateusz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 310

Zastanawiam się nad tanią, atramentową drukarką do zdjęć. Myślałem o Canon PIXMA IP4600 i Epson Stylus Photo P50. Po rozmowie z konsultantami z centrumdruku.pl mam mieszane uczucia. Specjalista od Epsona był za Epsonem ze względu na jakość druku i szybkość, specjalista od Canona była za Canonem ze względu na niższe koszty utrzymania i lepszej jakości przejscia między barwami oraz większe DPI.

Nie mam zamiaru użerać się parę tygodni ze sprzedawcami, chce po prostu dowiedzieć się, która z nich będzie lepsza do druku zdjęć. I nie interesuje mnie PictBridge, zawsze obrabiam zdjęcia, nigdy nie zostawiam surowych z puszki.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Jerry_R
      Uzależniony
      • 2008
      • 722

Nie jestem specem od drukarek, z tego co sie dowiedzialem od ludzi zajmujacych sie calym workflow (az do wydruku) w kontekscie zarzadzania barwa, z EPSON'em mozesz spac spokojnie.

Z tego co piszesz - argumenty za Canon'em to bullshit marketingowy, nie przekladajacy sie na praktyke, szczegolnie z tym DPI... To argument na poziomie takim, jak twierdzenie, ze 12 Mpix w kompakcie da lepsza jakosc, niz 8...

Z drugiej strony - pewnie oba te modele daja dobre rezultaty (maja za soba pewnie dluga tradycje, doswiadczenie, itp.). Ala argument DPI mnie powalil...
      Pozdrawiam!

Komentarz

• HenrykG
        Początki nałogu
        • 2007
        • 276

Zamieszczone przez panmateusz
        /.../która z nich będzie lepsza do druku zdjęć
        Wspomniany Epson korzysta z sześciu kałamarzy, a C. 4600 z pięciu. I różnice widać w efektach. U mnie stoją obok siebie Pixma 4200 (żadna różnica w porównaniu z 4600) i Epson R300. Pixma służy do szybkiego drukowania "na bieżąco" materiałów typowo biurowych na zwykłym papierze, a jak przyjdzie zrobić wydruk zdjęcia, to odpalam Epsona...
        Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• Maciek_K
          • 2008
          • 7

Zastanawiam się nad tanią, atramentową drukarką do zdjęć. Myślałem o Canon PIXMA IP4600 i Epson Stylus Photo P50.
          Niedawno stałem przed identycznym wyborem. Tak naprawdę większość ich parametrów jest podobna. Kupiłem Canona (jest to jednak marka bliższa memu sercu ) ze względu na automatyczny dupleks.

Komentarz

• vengo
            Coś już napisał
            • 2008
            • 88

Zastanawiam się nad tanią, atramentową drukarką do zdjęć. Myślałem o Canon PIXMA IP4600 i Epson Stylus Photo P50. Po rozmowie z konsultantami z centrumdruku.pl mam mieszane uczucia. Specjalista od Epsona był za Epsonem ze względu na jakość druku i szybkość, specjalista od Canona była za Canonem ze względu na niższe koszty utrzymania i lepszej jakości przejscia między barwami oraz większe DPI.
            Mam IP4600,jakość bardzo przyzwoita,a jestem wymagający.
            Nie jest to oczywiście jakość na miarę minilabu,ale różnica jest bardzo subtelna.

Komentarz

• Jerry_R
              Uzależniony
              • 2008
              • 722

Pytanie co lepsze?
              Nieprzewidywalnosc lab'u, czy subtelna roznica? :-?
              Pozdrawiam!

Komentarz

• vengo
                Coś już napisał
                • 2008
                • 88

Nieprzywidywalność labu jednak jest całkowicie do przewidzenia.Profile z labu ,kalibracja swojego sprzętu i znajomość (nawet powierzchowna) z laborantem.Jerry_R, w W-wie na Meander 2a,w głębi pasażu, nie zaraz przy metrze,jest zakładzik Fuji,zwie się Camera,robię tamże od dawien dawna i jestem kontent,od siebie polecam-możesz wytestować.
                A drukarka - ok,ale jakoś tak bardziej używana na potrzebę chwili,np.jak ciocia się śpieszy na pociąg i ma niezwykłe pragnienie posiadać niedawno zrobione foto z siostrzenicą...

Komentarz

• Jerry_R
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 722

OK, dzieki!
                  Pozdrawiam!

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Czy ktoś używa epsona P50? Padł mi canon IP4300 i chciałem kupić epsona R285 ale widzę że już jest wycofany.

Komentarz

• sleep
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 91

Witam

Czy można wydrukować zdjęcia na drukarce laserowej (OKI C5950) na papierze foto? Powiem tak można, ale dlaczego wszystko się rozlało/rozsypało. Próbowałem na papierze HP, Agfa oraz United Office ktoś ma pomysł na tą drukarkę? Może są dedykowane papiery do drukarek laserowych, bo to co posiadam chyba się nie nadaje.

Pozdrawiam
                      40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• lok
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 146

sleep

Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.

Komentarz

• sleep
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 91

Zamieszczone przez lok
                          sleep

Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.
                          thx za info - może znasz nazwy firm które produkują papier foto pod laser. (sprawdzone). Zauważyłem że papier który mam w chwili obecnej nie nadaję się do wydruku.

Pozdrawiam

edit: doczytałem, zadzwoniłem - gdyby ktoś próbował drukować na laserze zdjęcie + papier foto, odradzam, Nie uzyskamy takiego efektu jak na drukarce atramentowej.

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez sleep; 11838.
                          40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Czy ma ktoś jakieś wskazówki dotyczące ostrzenia przy przygotowywaniu plików do druku (druk na Epsonie, A4) ? Używany kiedyś przeze mnie Nik Sharpener Pro miał presety dla różnych urządzeń wyjściowych i zarówno dla naświetlarek RA-4 jak i drukarek atramentowych generował coś co na ekranie wyglądało na wyraźnie przeostrzone...
                            Jest jakiś rule of thumb ? W tej chwili używam tylko i wyłącznie USM jako że do zdjęć w sieci daje lepsze wyniki niż Nik, poza tym ten ostatni nie ma wersji 64 bit co go dla mnie dyskwalifikuje...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Zamieszczone przez Krzychu
                              Czy ma ktoś jakieś wskazówki dotyczące ostrzenia przy przygotowywaniu plików do druku (druk na Epsonie, A4) ?
                              Generalna zasada to konieczność przeskalowania zdjęcia do rozmiaru 1:1 z rozdzielczością 360dpi. Wynika to z konstrukcji głowic Epsona.
                              Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                              e-mail: [email protected]

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez Tom01
                                Generalna zasada to konieczność przeskalowania zdjęcia do rozmiaru 1:1 z rozdzielczością 360dpi. Wynika to z konstrukcji głowic Epsona.
                                Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ? Obserwacje tego co robił Nik i trochę googlowania wskazuje że trzeba ostrzyć mocniej niż tak żeby dobrze wyględało na ekranie - pytanie o ile mocniej ?
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...