X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Soundman
    Początki nałogu
    • 2008
    • 371

Zamieszczone przez Krzychu
    To po co w ogóle zawracać sobie tym głowę ? Jeżeli drukarka ma nie oferować lepszej jakości niż lab, to lepiej oddać do labu, szkoda czasu i pieniędzy...
    W zasadzie masz rację chodzi zawsze albo o koszt albo o jakość a ja wole jakość atramentówki i wliczając moje dojazdy itp do labu to z kosztem też wyjdę podobnie.

Komentarz

• Puzdi
      • 2009
      • 8

Witam Mam pytanie jaki tusz do Drukarki Canon PIXMA ip3600 mam zakupić, aby jakość była dobra a cena nie za wysoka jak wy sobie z tym radzicie?

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Jaki byłby najlepszy wybór w kwestii [jakość/koszty eksploatacji] w drukarkach 'foto' (wiem że za tą cenę nie ma sensu oczekiwać zbyt wiele) A4 (wiem też że lab wyjdzie taniej, ale nie wszystko można wysłać do labu) do kwoty ~700 PLN. Drukarka nie musi być najszybsza...
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez Soundman
          chodzi zawsze albo o koszt albo o jakość
          a czasami jeszcze o szybkość - z drukarki mogę mieć każdą odbitkę tu i teraz za 5 minut - i dać komuś np. w prezencie, gdy akurat do mnie wpadł - i nie muszę o tym myśleć z tygodniowym wyprzedzeniem
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• rbucz
            Bywalec
            • 2009
            • 151

Moim zdaniem, jakość wydruków z drukarki na dobrym papierze i przy użyciu firmowych tuszy bije laby na głowę. Ostatnio zrobiłem sobie test: te same fotki wysłałem do 4 labów i wydrukowałem na swoim Epsonie R285. W 90% laby przegrały. Najlepiej wypadł Epson, potem Vertis (Fuji) i FJ (Kodak).

Wydruki są drogie, fakt. Stosowanie zamienników tuszy lub papieru znacznie pogarsza efekty, przetestowałem parę firm, wróciłem do oryginałów. Żeby było taniej, po prostu stosuję ostrzejszą selekcję zjęć :razz: A możliwość naniesienia poprawek "od ręki" jest nie doprzecenienia.
            Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Komentarz

• Loram
              Początki nałogu
              • 2005
              • 325

A co powiecie o epsonie Stylus Photo p50? To następca R285.
              Opinie w internecie ma pozytywne. Czy ktoś z Was jej używa?
              MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

• mamiyka
                Początki nałogu
                • 2009
                • 289

Zamieszczone przez rbucz
                Moim zdaniem, jakość wydruków z drukarki na dobrym papierze i przy użyciu firmowych tuszy bije laby na głowę. Ostatnio zrobiłem sobie test: te same fotki wysłałem do 4 labów i wydrukowałem na swoim Epsonie R285. W 90% laby przegrały. Najlepiej wypadł Epson, potem Vertis (Fuji) i FJ (Kodak).
                Ze swojego doświadczenia w tej materii, wyciągam wniosek całkowicie odwrotny...

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez Loram
                  A co powiecie o epsonie Stylus Photo p50? To następca R285.
                  Opinie w internecie ma pozytywne. Czy ktoś z Was jej używa?
                  Miałem z nią doczynienia, jakość analogiczna jak w przypadku R285. Ogólnie nie bardzo mogłem się doszukać czym ta plujka różni się od R285-tki.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Loram
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 325

Zamieszczone przez czornyj
                    Miałem z nią doczynienia, jakość analogiczna jak w przypadku R285. Ogólnie nie bardzo mogłem się doszukać czym ta plujka różni się od R285-tki.
                    A jakość wydruku zdjęć jak oceniasz? W porównaniu do labów. Byłeś/jesteś z niej zadowolony?

O mnie...

Komentarz

• vinietu
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 116

P50 dostałem z serwisu po tym jak R 285 "umarła",nie reagowały przyciski.
                      Róznica to jakieś drobiazgi kosmetyczne ,jakość z tych obu modeli świetna,każdemu komu pokazuję odbitki podba się to co wypluwa,papier Epsona i tusze oryginalne oczywiście ,tylko tak to widzę.
                      5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez vinietu
                        P50 dostałem z serwisu po tym jak R 285 "umarła",nie reagowały przyciski.
                        Róznica to jakieś drobiazgi kosmetyczne ,jakość z tych obu modeli świetna,każdemu komu pokazuję odbitki podba się to co wypluwa,papier Epsona i tusze oryginalne oczywiście ,tylko tak to widzę.
                        Dzięki za opinię, akurat szukam drukarki więc się przyda

edit: czy p50 ma osobny tusz do drukowania w BW. Czy BW oraz Color korzystają z tych samych tuszy?
                        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Zamieszczone przez Loram
                          A jakość wydruku zdjęć jak oceniasz? W porównaniu do labów. Byłeś/jesteś z niej zadowolony?
                          Jestem troszkę rozbestwiony, bo prywatnie używam Stylusa Pro 7880, a z P50/R285 itp. miałem kontakt przelotny, ale na pierwszy rzut oka jakość P50 jest całkiem niezła, nieco powyżej poziomu minilabu.
                          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Loram
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 325

Zamieszczone przez czornyj
                            Jestem troszkę rozbestwiony, bo prywatnie używam Stylusa Pro 7880, a z P50/R285 itp. miałem kontakt przelotny, ale na pierwszy rzut oka jakość P50 jest całkiem niezła, nieco powyżej poziomu minilabu.
                            "troszeczkę" ?? ta troszeczka to różnica pomiędzy 320 zł a 13.000 zł ;-)
                            ale skoro twierdzisz, że jakość powyżej minilabu, to myślę, że warto ją kupić

O mnie...

Komentarz

• drakoo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 49

"troszeczkę" ?? ta troszeczka to różnica pomiędzy 320 zł a 13.000 zł
                              ale skoro twierdzisz, że jakość powyżej minilabu, to myślę, że warto ją kupić
                              przeciez czornyj porownuje p50 a nie 7800 .... juz moja leciwa 2400 robi sobie zarty z labu ...

Komentarz

• 2marekm
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 419

Odpowiadając na pytanie, chciało by się powiedzieć...żadna, ponieważ ceny naparstków tuszy są zbójeckie. Wolałbym za drukarkę zapłacić trzy razy więcej, aby potem kupować tusze za rozsądne pieniądze. Ja do mojej Canon iP6700D za 6 pojemniczków /po 13 ml/ muszę "wybecalować" około 400 zł. Pojemniki mają czip, aby utrudnić stosowanie alternatywnych. To jakiś obłęd cenowy. Ale sam tego chciałem . Niejeden z kupujących drukarkę do drukowania swoich fotek nie bierze tego pod uwagę. Po wyeksploatowaniu zasobników drukarka...stoi i kurzy się.

Komentarz

Pracuję...