X
-
-
W drukarce nie płaci się wyłącznie za jakość, więc nie jest tak, że przepaść w jakości między drukarką za 13 koła i taką za 3 stówki jest aż tak wielka, jak sugerowałaby to cena.
7880 to wół roboczy - ostatnio wydrukowałem na niej jednym cięgiem ponad 300 powiększeń 60x80cm i nawet nie skrzypnęła. Jest to konkretne bydlę, solidne, nie do zajechania:
W porównaniu z R285/P50 ma ona większy gamut, jest znacznie ostrzejsza, dzięki czerniom K3 drukuje perfekcyjne B&W, a zastosowanie atramentów pigmentowych daje świetne właściwości archiwizacyjne i dużą tolerancję na metameryzm. Natomiast przeciętny śmiertelnik na przeciętnym zdjęciu i na pierwszy rzut oka nie zobaczy kolosalnej różnicy między wydrukiem z P50 a 7880.Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
Posiadam p50 i jestem mega zadowolony, wprawdzie nie mam punktu odniesienia bo to moja pierwsza plujka do zdjęć, ale jak zobaczyłem pierwszą "odbitkę" z mojego epsona to szczęka mi opadła. Zdjęcia z labu bije na głowę. Jedyna rzecz jaka mnie w jej przypadku zastanawia to zdjęcia czarno białe. Kiedy je oglądam przy sztucznym świetle (żarówki) to mają mocny fioletowy zafarb, natomiast podczas dnia wszystko wygląda w porządku. Nie wiem czy to przypadłość atramentu czy mój błąd w ustawieniach. Papier epsona premium glossy i tusze oryginalne.R8, 35, 50, 85Komentarz
-
To jest właśnie to, o czym wspominałem powyżej - podatność na metameryzm. Claira to atrament barwnikowy, a szarości są tam tworzone na bazie triady, dlatego są wrażliwe na zmianę źródła światła - neutralność zachowują przy świetle dziennym o temp. ok. 5000KJedyna rzecz jaka mnie w jej przypadku zastanawia to zdjęcia czarno białe. Kiedy je oglądam przy sztucznym świetle (żarówki) to mają mocny fioletowy zafarb, natomiast podczas dnia wszystko wygląda w porządku. Nie wiem czy to przypadłość atramentu czy mój błąd w ustawieniach. Papier epsona premium glossy i tusze oryginalne.Komentarz
-
Drukarka tworząca szarość z kolorowych nigdy nie da idealnych szarości. Trzeba użyć atramentów będących rozwodnionymi czarnymi. Niestety żadna z tanich nie ma takiej opcji. W przypadku jeśli ktoś drukuje dużo prac BW, wyjściem jest przeróbka drukarki plus odpowiedni RIP, lub droższa maszyna z trzema czarnymi.Jedyna rzecz jaka mnie w jej przypadku zastanawia to zdjęcia czarno białe. Kiedy je oglądam przy sztucznym świetle (żarówki) to mają mocny fioletowy zafarb, natomiast podczas dnia wszystko wygląda w porządku. Nie wiem czy to przypadłość atramentu czy mój błąd w ustawieniach.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
@ czornyj & Tom01; dzięki za rozjaśnienie o co chodzi. Czyli wniosek z tego taki, że wydruków czarno białych wykonanych atramentem Claria nie ma co wieszać na ścianie w pokoju. Chyba, że zdejmować je po zmroku
R8, 35, 50, 85Komentarz
-
Można ukręcić profil dla drukarki liczony dla światła żarowego i wtedy tylko rano i wieczorem zmieniasz dekoracje
Druga opcja jest taka, że do druku B&W stosujesz Quad Tone RIP i drukujesz zdjęcia z przewagą czarnego tuszu - nie jest to rozwiązanie idealne, bo jasne partie nie są idealnie gładkie a czarny tusz wbrew pozorom też nie jest całkowicie neutralny, ale efekty powinny być nieco lepsze
Komentarz
-
o właśnie, spróbuję tej drugiej opcji, właśnie wylookałem dyskusję na ten temat na forum nikona . DziękiMożna ukręcić profil dla drukarki liczony dla światła żarowego i wtedy tylko rano i wieczorem zmieniasz dekoracje
Druga opcja jest taka, że do druku B&W stosujesz Quad Tone RIP i drukujesz zdjęcia z przewagą czarnego tuszu - nie jest to rozwiązanie idealne, bo jasne partie nie są idealnie gładkie a czarny tusz wbrew pozorom też nie jest całkowicie neutralny, ale efekty powinny być nieco lepsze
R8, 35, 50, 85Komentarz
-
Czornyj, otrzymałem masę bardzo cennych informacji. Dziękuję serdecznie za tak profesjonalny opis.Komentarz
-
witam
nabylem do domowych odbitek albumowych Canon SELPHY CP530, z racji malych gabarytow, przyzwoitych wydrukow i dostepu do kp-108in w dobrej cenie.
mam natomiast pytanie do bardziej doswiadczonych userow apropo drukarki do wydrukow o farmacie A4, potrzebuje drukarki w miare mobilnej (czesty druk na imprezach, slubach) na ktorej docelowo bedzie drukowane okolo 200-300 w trakcie wieczoru i z racji tego chyba nie bardzo bedzie czas machac tonerami itd. termosublimacyjne wydaja sie latwiejsze do ogarniecia na imprezach - papier + folia i wiem ile zdjec jestem na tym w stanie wydrukowac, koszt w granicach okolo 5-7pln / zdjecie jest dla mnie calkowicie akceptowalny;
czy isc w strone drukarek atramentowych - przyznam sie ze jakies A3/A3+ tez od czasu do czasu moglbym popelnic - wiec taka mozliwosc kusi i sprawia ze nie moge sie zdecydowac....... na niekozysc atramentu przmawia chyba fakt ze drukarka po imprezie stala by raczej bezczynnie przez tydzien czasem nawet dwa....posze kogos o za i przeciw - budzet na drukarke to do ok 2500plnKomentarz
-
Może spróbuj tego:
Co prawda dużo droższa, ale
na pewno zapracuje na siebie
Ostatnio edytowany przez Teo; 359.Komentarz
-
Witam, nie moge nigdzie znalezc opinii na temat drukarki Pixma MP 550.
Prosilbym was o opinie. Drukarka ma byc prezentem dla mojej mamy, ktora robi zdjecia amatorsko od kilku lat.Komentarz
-
Posiadam model MP540 , jest bardzo podobna do MP550
Ja stosowałem tusze zamienniki komplet 30zł , a teraz regeneruje za około 8zł całość . Zdjęcia są jakości fotolabów itp . .
Zdjęcie 10x15 - 45gr. (u fotografa 0,8zl)
Zdjęcie A4 około 2zł (u fotografa 8zł )
Czyli bardzo tani jest wydruk na dobrym papierze ( nie Canon bo drogi ) .
Do A4 używam EMTECA i HP .
Do 10x15 używam HP i jakiejś taniego z allegro o najwiekszej gramaturze(nazwy nie pamiętam ) .Komentarz
-
Przyszedl i czas na mnie. Technika sie rozwija a czlowiek wszystkiego ogarnac nie moze. Szukam drukarki zeby zastapic mojego starego hp psc1219. Tryb mieszany, czasami tekst, czasami jakies zdjecia. I tutaj pojawia sie pytanie ze wzgledu na ograniczony fundusz (400-500zl)
Czy MP550 jest dobrym wyjsciem ? Moze jest jakas lepsza w podobnej cenie, a np bez skanera. Swojego skanera uzywalem moze z 10 razy... Jesli jakosc/wydajnosc ma byc lepsza, to wole kupic sama drukarke a dokumenty bede skanowac aparatem.
I jeszcze pytanie czy ktos uzywal/uzywa systemu CISS ? Cos takiego http://www.allegro.pl/item912222562_...zasilanie.html ?? Jaki tusz wtedy mozna zastosowac i jak wyglada koszt ?
I nie probojcie przekonac mnie do epsona - mam nie mile doswiadczenie :neutral:Komentarz
-
ja polecam którąś z iP 5xxx (podobno seria 4xxx też jest w porządku) . Ja mam 5200 i jestem zadowolony z jakości zdjęć i wydruków ogólnie. Drukarka szybka i cicha. Można drukować także płyty. Posiada Pictbridge. Najnowsze są chyba 5700 i 4700 ale pewien nie jestem. Czym się różnią też nie mam pojęcia niestety. Podsumowując 5200 mogę z czystym sumieniem polecić.
O CISS nic nie wiem. Chętnie usłyszę czyjąś opinię
Komentarz

Komentarz