Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • panmateusz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 310

Już sam nie wiem jak to jest z tymi procesorami przez Was. Powiem tyle - Adobe Photoshop CS4 działa lepiej na starym Maku Pro z procesorem dwurdzeniowym, niż na nowszym z ośmioma rdzeniami. Reszta komponentów jest w praktycznie identyczna, taka sama ilość i typ pamięci, takie same dyski itd.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez PABLOR
      chodzi konkretnie o Photoshop CS4 i Light room pod Xp i pod Vistę 64 czy Photoshop będzie wydajniejszy na czterech rdzeniach o wolniejszym taktowaniu czy na dwóch rdzeniach o większej częstotliwości chodzi między innymi na wsadową obróbkę zdjęć
      Przy takich założeniach wg mnie 4 rdzenie lepiej się sprawdzą, niezależnie od zarzutów o onanistyczne zapędy .

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

Zamieszczone przez PABLOR
        Widzę, że rozpętałem małą debatę tak na marginesie to nie jestem onanistą sprzętowym tylko moja firma chce kupić komputer typowo do obróbki zdjęć a nie jakąś najnowszą super maszynę z wodotryskami i wydaje mi się że dobrze sformułowałem pytanie chodzi konkretnie o Photoshop CS4 i Light room pod Xp i pod Vistę 64 czy Photoshop będzie wydajniejszy na czterech rdzeniach o wolniejszym taktowaniu czy na dwóch rdzeniach o większej częstotliwości chodzi między innymi na wsadową obróbkę zdjęć
        inne programy i oglądanie filmów mnie nie interesują;-)
        a to nie o Tobie bylo prawde mowiac.. Twojego postu nawet nie czytalem
        a jak na powaznie chca sie zajmowac fotogrfia to pewnie dojda i inne multimedia wiec lepiej niech zainteresuja sie produktami Apple serii PRO... moze sa drozsze ale tak szybko sie nie starzeja i maja duzo bezpiecznieszy i stabinieszy soft..
        Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Kilka ostatnich postów klasy "Mac vs reszta świata" powędrowało do wątku Macowego http://canon-board.info/showthread.php?t=24873 .

Komentarz

• swnw
            Początki nałogu
            • 2005
            • 275

Płyta: Gigabyte GA-EP45-UD3P Bez wiatraczka
            Zasilacz: Corsair CMPSU-450VXEU 450W
            Karta Graficzna: Asus EAH3650 SILENT/HTDI/512M Bez wiatraczka
            CPU:Intel Core 2 Q9400 Quad Core
            Pamięć:Kingston 2 x 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (KVR800D2N5K2/4G)
            HD: 2X Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640GB 7200 RPM 32MB Cache SATA
            3.0Gb
            Obudowa:Sharkoon Rebel 9 Economy Edition Black
            Nagrywarka: PIONIER DVR - 216D

Taki dwa miesiace temu złożyłem. Koszt około 3800. Cichy, szybki, pewny. Z perspektywy mógłbym wymienić kartę graficzną na nieco szybszą - nie dla mnie bo nie gram i obudowę na masywniejszą, jeszcze cichszą. Głosy o powolności Visty są spowodowane chyba tylko słabszą konfiguracją komputera. To zestawienie nie jest "odlotowe" raczej spokojny środek ale nie narzekam i nie tesknię za XP. CS4 x64 testowałem - chodzi szybko i płynnie jak każdy program napisany na 64 bity.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez swnw
              CS4 x64 testowałem - chodzi szybko i płynnie jak każdy program napisany na 64 bity.
              A sprawdzałeś czy obciąża wszystkie 4 procesory podobnie jak na zaprezentowanym linku obciążaone 8 procków?

Komentarz

• swnw
                Początki nałogu
                • 2005
                • 275

Zamieszczone przez Vitez
                A sprawdzałeś czy obciąża wszystkie 4 procesory podobnie jak na zaprezentowanym linku obciążaone 8 procków?
                Tak. Wszystkie działają równomiernie - miło popatrzeć. Cztery słupki, wszystkie na ok. 75%.To była wersja testowa więc nie mogę dać obrazka. Kupno jak na amatora to duży wydatek. Myślę, ze 64 bity, cztery i wiecej procesorów to nieuniknona przyszłość. Bawiłem sie też testami obciążeniowymi - podobny obrazek. Cztery równomiernie "pracujące" słupki. Wniosek jest jeden. Jeśli zaczną pisać programy na 4 i więcej rdzeni i 64 bity to czasy "XP rulez" szybko przejdą do historii. Według mnie już piszą.
                Skok w obsłudze CS4 x 64 jest ogromny. To co u mnie dawniej (AMD 3 GHZ) trwało kilkanaście, kilkadziesiąt sekund teraz trwa kilka, kilkanaście. Dodam, że mój procesor jest podkręcony do 3.2 GHz, co na tej płycie jest sprawą banalną - jest odpowiedni program. Ambitni mogą próbować wyżej.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

swnw bardzo rosądny zestaw Przyzwoita nie-topowa nie-crapowa płyta, najtańszy Yorkfield z 6MB cache i sensowna pamięć (choć ja dołożyłbym te 20-30PLN do czegoś CL4, choćby takich pogardzanych marek jak OCZ czy Corsair )

Ale brak wentylatorka na płycie/grafice i tak pewnie skutecznie kompensuje CPU

Ja swoje zabawki zmieniałem już chyba z miesiąc/dwa temu, ale też się pochwalę

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka :-)

- CPU: Core i7 920

- cooler: Noctua NH-U12F. Teoretycznie powinien dawać radę z wiatrakami ustawionymi na minimum, ale jakoś nie mam odwagi założyć stosownych przejściówek... poza tym planuję podkręcać od czasu do czasu (@4GHz chodzi jak złoto)

- RAM: Mushkin 3x2GB DDR3-1600, CL7.

- Sparkle 9800GT 512MB - bez wiatraczka :-) za to z taaaakim radiatorem

- to wszystko w starej obudowie CoolerMaster Centurion 5, ze stosem mniej lub bardziej starych dysków (w sumie 5 sztuk, 5TB)

- ... a wszystko to ciągnie zasilacz SuperFlower SF500K, kupiony jeszcze do starego Athlona. Spokojnie starcza do "normalnej" pracy, ale przy podkręcaniu jednak mu trochę brakuje mocy... myślę w dłuższej perspektywie kupić coś 700-800W i trochę większą obudowę - z zasilaczem na dole i poprzecznymi wnękami na dyski.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• panmateusz
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 310

I to wszystko pod kontrolą systemu Linux?
                    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez panmateusz
                      I to wszystko pod kontrolą systemu Linux?
                      Tak, Fedora 10. Mam XP w maszynie wirtualnej, do tej pory używałem do uruchamiania CaptureOne - jestem w sumie zadowolony z szybkości, ale jak tylko Bibble 5 (natywne) się ustabilizuje, to przesiądę się na nie.

Komentarz

• sid
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 643

Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody? Pytam, bo ja sie do fedory jakoś przekonać nie potrafię... a może powinienem...

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Nie wiem czemu sie obawiasz puscic wentyla na min , chocby na 5v , chociaz jesli tam masz noctue na radiatorku to i na 12v stosunkowo cisza jest.
                          no comment...

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez sid
                            Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody?
                            Przyzwyczajenie, od kilku(nastu?) lat na redhatopodobnych...

Zamieszczone przez MM-architekci
                            Nie wiem czemu sie obawiasz puscic wentyla na min , chocby na 5v , chociaz jesli tam masz noctue na radiatorku to i na 12v stosunkowo cisza jest.
                            Wiem Może przy następnej okazji reorganizacji sprzętu (obudowa itp) spróbuję się pobawić. Mi generalnie trochę głośniejszy komputer nie przeszkadza ;-)

Komentarz

• swnw
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 275

Zamieszczone przez muflon
                              swnw bardzo rosądny zestaw Przyzwoita nie-topowa nie-crapowa płyta, najtańszy Yorkfield z 6MB cache i sensowna pamięć (choć ja dołożyłbym te 20-30PLN do czegoś CL4, choćby takich pogardzanych marek jak OCZ czy Corsair )

Ale brak wentylatorka na płycie/grafice i tak pewnie skutecznie kompensuje CPU

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka :-)

- cooler: Noctua NH-U12F. Teoretycznie powinien dawać radę z wiatrakami ustawionymi na minimum, ale jakoś nie mam odwagi założyć stosownych przejściówek... poza tym planuję podkręcać od czasu do czasu (@4GHz chodzi jak złoto)

- RAM: Mushkin 3x2GB DDR3-1600, CL7.

- Sparkle 9800GT 512MB - bez wiatraczka :-) za to z taaaakim radiatorem

- to wszystko w starej obudowie CoolerMaster Centurion 5, ze stosem mniej lub bardziej starych dysków (w sumie 5 sztuk, 5TB)

- ... a wszystko to ciągnie zasilacz SuperFlower SF500K, kupiony jeszcze do starego Athlona. Spokojnie starcza do "normalnej" pracy, ale przy podkręcaniu jednak mu trochę brakuje mocy... myślę w dłuższej perspektywie kupić coś 700-800W i trochę większą obudowę - z zasilaczem na dole i poprzecznymi wnękami na dyski.
                              Dzięki za uznanie. Rewanżuję sie tym samym. Widzę, że obaj wiatraczków nie lubimy . Masz rację z pamięcią. Ponieważ nie jestem do końca "techniczny" to budowa takiego zestawu wiąże sie u mnie ze stressem stąd mimo starań wpadki . Nie zawsze to co wybrałem było dostępne. Na starą obudowę - 12 kilogramowy Chiftec nie mogłem już patrzeć. Wybrałem lżejszą ale dźwięczniejszą bo taką mogłem dostać bez czekania i bardziej mi sie podobała - ale i tak jest cicho. Podziwiam cię za wierność Linuksowi, ja nie dałem rady bo większośc tych programów na których mi zależy nie jest napisanych na Linuksa. Mam jednak Knoppixa w Cruzerze i czekam na lepsze czasy.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• drakoo
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 49

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka

Muflon,

powiedz jak Ci sie na nim pracuje..., wlasnie w przyszlym miesiacu bede takie cosik skladal tyle ze wlasnie z zasilka 800W i karta Radeon HD 4870 X2. Planuje tez zmontowac tam raida 0 na system. U mnie bedzie to mialo pracowac na win 7, wlasnie sobie go testuje.

Komentarz

Pracuję...