Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • renes
    Uzależniony
    • 2007
    • 510

To mam mały kłopot bo chciałbym korzystać z 8GB ramu lecz nie brać Visty, a XP Pro PL pozwala chyba tylko używać 3GB. Chyba że w przyszłym roku upgrade do Win7 tyle że to długo trochę.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez renes
      To mam mały kłopot bo chciałbym korzystać z 8GB ramu lecz nie brać Visty, a XP Pro PL pozwala chyba tylko używać 3GB. Chyba że w przyszłym roku upgrade do Win7 tyle że to długo trochę.
      Jest XP 64 bit przecież... Sam takie mam w drugim kompie na biurku w pracy i 8 GB pamięci...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• renes
        Uzależniony
        • 2007
        • 510

Zamieszczone przez Krzychu
        Jest XP 64 bit przecież... Sam takie mam w drugim kompie na biurku w pracy i 8 GB pamięci...
        Ale chyba tylko anglojęzyczna wersja, polska tylko 32bit? Z komputera nie tylko ja będę korzystał więc wersja PL preferowana. Ostatecznie wziąłbym Vistę 64bit pod warunkiem że będzie update do Win7 za niewielkie pieniądze bo z XP Pro PL podejrzewam będzie sporo.

Czy wiadomo już coś na temat updatowaia do Win7?

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Wersja jest angielska, ale soft mozna instalowac polski. No chyba, ze inni uzytkownicy beda obslugiwac kompa tylko na poziomie systemu. Win XP x64 bardzo dobrze chodzi pod wzgledem wydajnosci, trzeba sprawdzic tylko czy hardware ma sterowniki do XP x64 lub 2003 Server (XP x64 pracuje na jaju 2003).

EDIT: Da sie jeszcze zrobic tak. Instalujesz system 32 bit. System widzi ok. 3,2 GB RAMu. Z reszty nieprzydzielonej pamieci mozna zrobic RAM-dysk, gdzie lokujesz wszystkie temp-y, ewentualnie plik wymiany czy tez swap-file dla Photoshop'a. Wiem, ze nie jest to optymalne rozwiazanie, ale znaczaco podnosi sprawnosc systemu i, co najwazniejsze, robi pozytek z nieobslugiwanej pamieci. Warunkiem jest RAM-dysk z funkcja uzycia owego zakresu (np. produkt SuperSpeed RamDisk Plus 9).
          Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
          .

Komentarz

• MM-architekci
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2227

Uzywam Visty 64b. juz dosc sporo czasu i jestem zadowolony , bardziej niz w xp , wgrywania latek , upgdradow i innych problemow przy reinstalacji systemu ( tak wiem mozna np recovery robic itp ). Mniej klopotow mam z Vista , zadnego problemu z softem.
            no comment...

Komentarz

• swnw
              Początki nałogu
              • 2005
              • 275

Zamieszczone przez MM-architekci
              Uzywam Visty 64b. juz dosc sporo czasu i jestem zadowolony , bardziej niz w xp , wgrywania latek , upgdradow i innych problemow przy reinstalacji systemu ( tak wiem mozna np recovery robic itp ). Mniej klopotow mam z Vista , zadnego problemu z softem.
              Potwierdzam, bardzo miły system.

Pozdrowienia,swnw.

Komentarz

• sid
                Uzależniony
                • 2004
                • 643

Również uważam, że Vista to dobry system, a wiele narzekań to efekt medialnej krytyki, na zasadzie dobrze jest krytykować Microsoft, bo to monopolista. Na początku system wymagał kilku poprawek, jak każdy.

Mam porównanie, wcześniej miałem XP, teraz komputer żony ma XP i mój laptop też. Na swoim komputerze mam Vistę i na XP bym się nie zamienił z powrotem.

Ale oczywiście nie ma co pchać Visty do każdego komputera. Na bardziej leciwych sprzętach XP będzie działał zdecydowanie lepiej.

Warto jednak pamiętać, że duże wymagania Visty nie przekładają się na spowolnienie obsługiwanych przez nią programów. Statystycznie rzecz biorąc programy działają podobnie na obu systemach (niektóre wolniej, niektóre szybciej niż w poprzednim systemie). Więc jeżeli komputer zapewnia komfortową pracę pod system, to programy z XP też będą śmigać. Jedyną różnica jest większe zapotrzebowanie, na bardzo tani od jakiegoś czasu RAM.

Ale spójrzmy na komputery jakie mamy do pracy pod PS-em, nie raz 4 rdzenie, 4 lub 6 a nawet 8 GB ramu i jak to się ma no wymagań samego systemu?

A jak ktoś ma słabszy sprzęt i wykorzystuje go głównie do prac biurowo-multimedialnych, to śmiało mogę mu polecić jakąś przyjazną dystrybucje Linuksa. Za darmo, bezpiecznie i wcale nie gorzej.

Jednym słowem, wszystko według potrzeb, warto mieć wybór oraz bez potrzeby nie uprzedzać się do nowych/innych rozwiązań.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez swnw
                  Potwierdzam, bardzo miły system.

Pozdrowienia,swnw.
                  Używałem Visty 64bit, używam Windows 7 64 bit RC. Jeszcze milszy system .

Zamieszczone przez sid
                  Ale oczywiście nie ma co pchać Visty do każdego komputera. Na bardziej leciwych sprzętach XP będzie działał zdecydowanie lepiej.
                  Po co tak uogólniać? Odpowiadamy jednemu koledze, który podał konkretny zestaw. Jest to zdecydowanie nieleciwy zestaw i mocno zastanawia mnie pchanie się w leciwy, niezbyt już wspierany system do tego zestawu.
                  To że ktoś z pwoodzeniem używam XP 64bit to OK, ale bywają różne 'sterownikowe' problemy z tym systemem (gdzieś mi się o oczy obił problem z oprogramowaniem Canona pod XP 64bit). Pchanie go do nowo skompletowanego jest niezbyt rozsądne.
                  Z Vistą bardzo uogólniając były/są dwa główne problemy:
                  - przed Service packiem był to niedopracowany system
                  - jak każdy Windows - zwieszał się z powodu niedopasowanych, nonejmowych składaków z marketów kupowanych przez Polaków masowo bo "byle taniej" . A każdy Windows potrafi działać stabilnie, pod warunkiem posiadania stabilnego hardware i zadbania trochę o taki system.
                  Ostatnio edytowany przez Vitez; 18.

Komentarz

• MM-architekci
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2227

Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?

Ps. W koncu dotarl do mnie 8800GTX , czekam na bloczek i dodatkowa chlodnice wiec w ramach mozna powiedziec ciekawostki w temacie , wrzuce zdjecia z wodowania sprzetu ;].
                    no comment...

Komentarz

• swnw
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 275

Zamieszczone przez Vitez
                      Używałem Visty 64bit, używam Windows 7 64 bit RC. Jeszcze milszy system .

Z Vistą bardzo uogólniając były/są dwa główne problemy:
                      - przed Service packiem był to niedopracowany system
                      - jak każdy Windows - zwieszał się z powodu niedopasowanych, nonejmowych składaków z marketów kupowanych przez Polaków masowo bo "byle taniej" . A każdy Windows potrafi działać stabilnie, pod warunkiem posiadania stabilnego hardware i zadbania trochę o taki system.
                      ad. 1 Widziałem, badałem i bardzo mi sie podoba.Zainstalowałes od początku?
                      Przy RC nie ma chyba opcji zainstslowania na istniejacym systemie.

ad 2. Święte słowa - odpowiedni harware i nie byłoby narzekań na Vistę albo byłoby ich znacznie mniej.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• renes
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 510

[QUOTE=MM-architekci;650620] Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ? [QUOTE]

Mnie też to interesuje.
                        W przyszłym tygodnu chcę zamówić zestaw w Komputroniku i nie wiem co mi da kupowanie teraz Visty 64bit skoro będę chciał wejść w Windowsa 7... czy wtedy będzie mozliwy tani update do Win7, czy czeka mnie pełna odpłatność?

Komentarz

• swnw
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 275

[QUOTE=renes;650688][QUOTE=MM-architekci;650620] Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?

Mnie też to interesuje.
                          W przyszłym tygodnu chcę zamówić zestaw w Komputroniku i nie wiem co mi da kupowanie teraz Visty 64bit skoro będę chciał wejść w Windowsa 7... czy wtedy będzie mozliwy tani update do Win7, czy czeka mnie pełna odpłatność?
                          Jest to RC czyli "Release Candidate" czyli ostatni etap przed wejściem gotowego produktu na rynek. Działa jak normalny system, aż jestem ciekaw czy i jakie bedą różnice. Prawie napewno będzie upgrade tańszy od całego systemu.

Pozdrowienia,swnw.

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Zamieszczone przez swnw
                            Działa jak normalny system, aż jestem ciekaw czy i jakie bedą różnice.
                            Finalna wersja, miedzy innymi, bedzie posiadac pelniejsza obsluge dla dyskow SSD. W RC brakuje jeszcze paru waznych rzeczy na poziomie specyfikacji ATA dla tychze (np. brak TRIM'a). Ale to taki szczegol dla osob, ktore te dyski maja.
                            .

Komentarz

• renes
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 510

Zamieszczone przez swnw

Jest to RC czyli "Release Candidate" czyli ostatni etap przed wejściem gotowego produktu na rynek. Działa jak normalny system, aż jestem ciekaw czy i jakie bedą różnice. Prawie napewno będzie upgrade tańszy od całego systemu.
                              Dotyczy to także upgradu z Visty 64bit?

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez MM-architekci
                                Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?
                                To już nie jest beta. Wersja RC (Release Candidate), bardzo używalna, instaluje się błyskawicznie i bezproblemowo.
                                Ogólne wrażniea po przesiadce z Win 64 Ultimate - szybciej (szczególnie start systemu), stabilniej i strasznie mi się nowy interfejs Aero podoba (podgląd zawartości otwartych okien, grupowanie, taskbar itd).

Zamieszczone przez swnw
                                ad. 1 Widziałem, badałem i bardzo mi sie podoba.Zainstalowałes od początku?
                                Raz na jakiś czas reinstalka nie zaszkodzi . Win 7 instalowałem od zera już z 4 czy 5 razy - najpierw dwie wersje pre RC jakieś nowsze buildy bety, teraz na RC ale nowszym buildzie (7217) siedzę. Doszedłem do wprawy w instalowaniu systemu i całego softu/driverów i zajmuje mi to ok 8 godzin.

Przy RC nie ma chyba opcji zainstslowania na istniejacym systemie.
                                Jest jakaś opcja update ale działa chyba tylko przy updejcie z Bety a i to nie do końca skutecznie - raz skorzystałem z updejtu i niby wszystko bezproblemowo poszło ale połowa sterowników się gdzieś pogubiła a po reinstalce samych sterowników dziwnie się zachowywały (karta graf niestabilna, karta muzyczna gubiła wejście mikrofonowe itd), tak więc na razie raczej odradziłbym update istniejącego systemu.

Co do ceny upgrejdów to gdzieś czytałem plotkę że dla osób co testują (liczy się data pierwszej aktywacji pierwszego pobranego klucza na danym koncie Windows Live) co najmniej pół roku mają byc jakieś zniżki... się zobaczy .

A dziś doczytałęm że release przesunięty z grudnia na październik... Na RC da się tyle spokojnie wytrzymać jak ktoś ma dziwny uraz do Visty, ale powtórzę - na porządnie złożonym sprzęcie nie jakiejś taniosze z marketu Vista z SP powinna działać bezproblemowo (oczywiście jakaś kultura użytkowania musi być, czyszczenia, antywiry, antyspyware itp).

Komentarz

Pracuję...