Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hubert01
    Bywalec
    • 2006
    • 182

Niestety musiałem zdecydować się na tańszy zestaw Mniej wydajny, ale może nie będzie tak źle.

AMD Phenom II X4 Quad Core 955, Socket AM3, BOX

Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P, AMD 790FX, DualDDR3-1333,SATA2,RAID,2xGBLAN,CF,FW,ATX

Nie pochrzaniłem znów coś z płytą?
    Ostatnio edytowany przez Hubert01; 6359.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• panmateusz
      Początki nałogu
      • 2009
      • 310

Prawdopodobnie czeka mnie zamiana desktopu na laptopa - głównie do obróbki fotografii. Już się boję przesiadki z 22 calowego monitora CRT na jakąś małą, gównianą matrycę LCD, no ale tutaj nie mam wyboru. Znajomy polecał mi Toshibe A350-13A (16 cali), sam myślałem nad MacBookiem Pro (13,3 cala), jednak cenowo są bez porównania. Który się lepiej spisze (głównie chodzi mi o matrycę)? A może jest jakiś fajny pecet z dobrą matrycą, który nie przekracza ceny MacBooka?

EDIT
      A może budżetowy model MacBooka 13,3 cala? Słyszałem, że ostatnio Apple zrobiło upgrade matrycy na coś lepszego.
      Ostatnio edytowany przez panmateusz; 23468.
      Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez panmateusz
        A może jest jakiś fajny pecet z dobrą matrycą, który nie przekracza ceny MacBooka?
        Mocno generalizując to przy porównywalnych parametrach bebechów to z trójki PC, notebook, MacBook to pecet jest najtańszy ale... nie wliczając monitora.

Jeśli przedstawisz jakich bebechów i wydajności oczekujesz i jaki masz budżet to pewnie da się złożyć peceta + rozsądny monitor (np Nec P221W lub Eizo S1921) nie przekraczający ceny MacBooka.

Uwaga - Mac-fanatyków proszę o nie rozpoczynanie ofensywy .

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

Tak jak pisałem, nie interesuje mnie desktop, jedynie notebooki. Aktualnie posiadam raczej słabego peceta składanego z półtora roku temu (DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL, Intel Core 2 Duo E4500, A-Data Vitesta Extreme Edition 4GB DDR2 800+, Gigabyte GeForce 8600GT 256MB GDDR3, Seagate Barracuda 7200.10 2x250GB 16MB cache z Windows 7 Ultimate 64-bit 7264 na pokładzie), wiem, że raczej na nic lepszego w tej kategorii cenowej nie mogę liczyć. Jak już pisałem - interesuje mnie głównie jakość matrycy, wiadomo jak to z notebookami jest. Pracowałem na MacBookach i muszę powiedzieć, że wydają się o niebo lepsze od tych stosowanych w pecetach - jak jest w rzeczywistości? Tutaj czekam na wypowiedz osób bardziej rozeznanych w temacie ;-)

Komentarz

• kiszkurniak

Polecam Apple ze względu na system operacyjny który rewelacyjnie radzi sobie z zarządzaniem kolorem ( z tond wrażenie, że matryce są lepszej jakości ) i gwarantuje bezproblemową pracę.

Komentarz

• dark4blade
              Bywalec
              • 2007
              • 127

Sam mam MacBooka, co prawda 15". I powiem że to świetny sprzęt jak dla mnie. Ale prawdę mówiąc jeżeli tylko do fotek, to odradzałbym tego 13". Praca naprawdę bezproblemowa,tylko, czy będzie szybka?.. Moim zdaniem, to i tak potrzeba dysku 7200obr/min i minimum 3Gb RAMu. Oczywiście wszystko zależy od tego jaką się ma puszkę i jakiej wielkości RAWy ona daje.
              Więc moim zdaniem ten MacBook 13" to jest słabiutki do takich zastosowań, nawet jak się podepnie zewnętrzny monitor, to i tak procek może się okazać za słaby do wygodnej pracy z RAWami itd.
              PS. Oczywiście to co napisałem i jest tylko moją prywatną opinią, i nie jest "Jedyną Słuszną Rzeczywistością" .
              PPS. Zajrzyj na forum myapple.pl były tam już tematy na temat MacBook'ów do obróbki zdjęć.

Komentarz

• panmateusz
                Początki nałogu
                • 2009
                • 310

Na myapple.pl jest masa fanboy'ów Apple, którzy nie widzą świata poza tą firmą. Przez dobry rok miałem styczność jedynie z Makami i wiem, że to doskonały sprzęt do fotografii, chociaż w tej chwili korzystam z PC - 64-bity robią swoje i działa to wydajniej niż na Maku Pro.

Tak jak pisałem - kwota to maks. 5 tys zł, czyli cena nowego MacBook'a Pro 13,3 cala. Widziałem na Allegro oferty z MacBookami Pro 15 cali z UK za podobną kwotę, ale prawdopodobnie sprzęcik będzie brany na raty, dlatego odpadają takie oferty.

Komentarz

• dark4blade
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 127

Jakoś na jesieni będzie SnowLeo, który będzie 64bit. Ale to dodatkowe $, o ile nie poczekasz na zakup komputera po premierze. Ale dobra, nie przerabiajmy ten wątek na wątek o sprzęcie Apple, bo do tego jest już taki. A więc moim zdaniem jak maks 5tys. złotych, to lepiej poszukać czegoś wydajniejszego za tą kasę na Win niż kupować 13" Mac. Pomijam już kwestie programów, bo mowa była tylko o hardware.

Komentarz

• h4ry
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 155

Jako opcję do rozważenia polecam Sony VAIO serię AW.
                    Coś takiego za mniej niż 6000: http://allegro.pl/item711138080_sony...nowy_wawa.html

Matryca daje radę, bo ma między innymi podświetlenie dwiema lampami. Parametry jak na laptopa bardzo dobre. Do tego spory rozmiar matrycy przydatny przy foto/grafice.

Pozdrawiam
                    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Pracowałem na MacBookach i muszę powiedzieć, że wydają się o niebo lepsze od tych stosowanych w pecetach - jak jest w rzeczywistości? Tutaj czekam na wypowiedz osób bardziej rozeznanych w temacie ;-)
                      Wydaje mi się że forumowi koledzy Janusz Body, czornyj, Tom01 już kilka razy dość przekonująco wyjaśniali do czego nadają się matryce w laptopach, nawet wypaśne MacBookowe. Poszukaj albo zapytaj ich...

Komentarz

• hyzop
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 413

.......
                        Tak jak pisałem - kwota to maks. 5 tys zł, czyli cena nowego MacBook'a Pro 13,3 cala. Widziałem na Allegro oferty z MacBookami Pro 15 cali z UK za podobną kwotę, ale prawdopodobnie sprzęcik będzie brany na raty, dlatego odpadają takie oferty.
                        Na 13 calach , to se można pocztę przeczytać a nie zdjęcia obrabiać

Komentarz

• panmateusz
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 310

Zamieszczone przez hyzop
                          Na 13 calach , to se można pocztę przeczytać a nie zdjęcia obrabiać
                          Ale jesteście ironiczni, będę miał do tego zewnętrzny monitor - od 22 do 24 cali, sam jeszcze nie wiem na co padnie wybór. Chodziło mi o jak najlepszą konfigurację w teren, no ale chyba muszę z tym pytaniem przenieść się na jakieś forum geeków komputerowych.

Komentarz

• h4ry
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 155

Bierz vaio i nie pożałujesz ;] (no chyba że za bardzo będziesz mobilny)
                            5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Ale jesteście ironiczni, będę miał do tego zewnętrzny monitor - od 22 do 24 cali, sam jeszcze nie wiem na co padnie wybór.
                              Nie mogłeś tak od razu? A nie "chciałbym jak najlepszą matryce w tym laptopie" .
                              Ja sobie laptopa dobierałem na podstawie recenzji i opinii m.in. na http://www.notebookcheck.pl/ - zajrzyj.

Komentarz

• sid
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 643

Widziałem, że niektórzy forumowicze posiadają już komputery na bazie iCore 7. Sam zastanawiam się nad przesiadką na nowy sprzęt i tu mam jedną zagwozdkę, na jaką płytę główna się zdecydować?

Jakie płyty wybraliście i dlaczego właśnie te?

Ja wstępnie zastanawiam się nad Asus P6T Delux V2 oraz Asus P6T WS Professional

Jakieś wskazówki co do platformy iCore 7?
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Widziałem, że niektórzy forumowicze posiadają już komputery na bazie iCore 7. Sam zastanawiam się nad przesiadką na nowy sprzęt i tu mam jedną zagwozdkę, na jaką płytę główna się zdecydować?

Jakie płyty wybraliście i dlaczego właśnie te?

Ja wstępnie zastanawiam się nad Asus P6T Delux V2 oraz Asus P6T WS Professional

Jakieś wskazówki co do platformy iCore 7?
                                Ostatnio edytowany przez sid; 969. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...