X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Zamieszczone przez Jacek_Z
    1. Jak sobie wyobrażasz taki kabel? Sygnał musi iść na wszystkie styki lampy.
    2. Przecież od lamp idą przedbłyski pomiarowe. Nie mogą dwie lampy dawać ich razem i to takich samych, bo będą w różnej odległości od obiektu.
    Bardzo bym się zdziwił gdyby to zadziałało.
    no jak to - przecież jest taki kabel i to w dodatku działający - ktoś z forum ma taki i mu działa: http://www.infoto.pl/pl/Products/816...ttl_e_tt/Show/

popatrz w rozpiskę oryginalnych akcesoriów do Canona - są takie kabelki i rozdzielacze z innymi wtyczkami (i drogie oczywiście) gdzie na pewno można podłączyć do takiego czegoś 3 lampy (a może i 4) do jednego złącza i wszystko działa w pełnym ettlu
    Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Jacek_Z
      Administrator
      • 2005
      • 2694

sorry, widzę, że system canona się mocno różni od tego który ja znam (tzn nikonowski), jest chyba w takim razie taki jak poprzedni (analgowy) nikonowski, który dawał możliwość rozgałęziania kabli (ale co z kolei wyklucza istnienie paru fajnych funkcji, ma więc to zarówno plusy jak i minusy)
      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Loome
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1008

ja mam, wrzucalem test tego gdzies ze zdjeciami, smiga teraz musze tylko przedluzke zrobic, bo za krotkie te kable

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez Jacek_Z
          sorry, widzę, że system canona się mocno różni od tego który ja znam (tzn nikonowski), jest chyba w takim razie taki jak poprzedni (analgowy) nikonowski, który dawał możliwość rozgałęziania kabli (ale co z kolei wyklucza istnienie paru fajnych funkcji, ma więc to zarówno plusy jak i minusy)
          podejrzewam że Canon w ramach eTTLa ma w szufladzie jeszcze sporo na podorędziu.. i te minusy które w analogu bywały to tu w którejś tam wersji eTTL 4 czy jakiejś tam wyższej okażą się plusami za które oczywiście trzeba będzie zapłacić
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ArturBonoVox
            Uzależniony
            • 2007
            • 684

Witam,

Czy jest sens brac Pocket Wizard MultiMAX czy zwykly PLUS II wystarczy?

Praca z Lampa 580 ex II.

Komentarz

• kanarek
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 28

ArturBonoVox, mam oba. Osobiscie doradzam PLUS II. Podstawowa roznica to ilosc kanalow. W PLUS II jest ich 4, a w MultiMax (jesli sie nie myle) 32. Ma to glownie znaczenie jesli w jednym miejscu jest wielu fotografow pracujacych na tym sprzecie. Wowczas mozecie sie umowic kto na ktorym kanale robi. Jeszcze nigdy nie braklo mi kanalow w PLUS II. Jesli popatrzysz na Strobist.com tam tez wspominaja niemal tylko o PLUS II.
              Oczywiscie jest jeszcze kilka zalet. W MultiMax mozesz np. blyskac na druga kurtyne, albo zsynchronizowac aparaty tak aby zwalnialy migawke z opoznieniem jedem w stosunku do drugiego. Cos jeszcze pewnie by sie jeszcze znalazlo, ale ja z tego nie kozystam, jeszcze nie mialem ku temu okazji. Reasumujac, duzo kozystam z PocketWizard i zdecydowanie rekomenduje PLUS II.
              PS
              Jesli sie nie myle to PocketWizard z USA dzialaja na innym zakresie niz te europejskie. W zwiazku z tym, jesli przyjdzie Ci w przyszlosci dokupowac kolejne, powinienes brac pod uwage w jakiej wersji te radyjka posiadasz.

Komentarz

• adikPL
                Początki nałogu
                • 2008
                • 349

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                Witam,

Czy jest sens brac Pocket Wizard MultiMAX czy zwykly PLUS II wystarczy?

Praca z Lampa 580 ex II.

a dlaczego odrzucasz nowe flexy? glownie przez ich zasięg?
                sam zastanawiam się albo nad kupnem 2xflex, albo nad zainwestowaniem w drugą lampę i kupnem chinskiej Tetry.
                rozumiem, ze dla plusII czas synchro jest w okolicach 1/250, natomiast na Multi mozna dojsc do 1/1000 (na high speed) tak?
                www.adriankordas.blogspot.com
                -------------------------------
                sigpic

Komentarz

• ArturBonoVox
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 684

Zadnych chinczykow. Mialem na uwadze elichrome skyport ale temat juz skonsultowany. Jak kupic to raz a porzadnie. Dlatego Pocket Wizard jest tu raczej bezkonkurencyjny.
                  Chinczyk mnie tyko kompromituje: albo nie odpali albo klapka odpadnie od odbiornika.

Komentarz

• adikPL
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 349

Zadnych chinczykow. Mialem na uwadze elichrome skyport ale temat juz skonsultowany. Jak kupic to raz a porzadnie. Dlatego Pocket Wizard jest tu raczej bezkonkurencyjny.
                    Chinczyk mnie tyko kompromituje: albo nie odpali albo klapka odpadnie od odbiornika.
                    z chinczykami wiadomo - gra na chybił-trafił.
                    a dlaczego odrzucasz nowe PW, a skupiasz się na PlusachII? np. ttl i bardzo krótkie czasy to duze udogodnienie. co Cie do nich zniechęca?
                    sigpic

Komentarz

• ArturBonoVox
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 684

inaczej, nic mnie do nich nie zacheca

Komentarz

• adikPL
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 349

inaczej, nic mnie do nich nie zacheca
                        fakt, ze nie mialem jeszcze okazji pracowac na radiowkach (pstrykalem do tej pory uzywajac st-e2), ale gabaryty flex'a, ttl, krotkie czasy jak najbardziej mnie przekonuja do zakupu.
                        moze to przyzwyczajenia ludzi do tej pory pracujacych na manualu (bo towers podobne opinie do Twoich wyglosil gdzies niedawno) wplywaja na tego typu oceny nowych PW.
                        sigpic

Komentarz

• ArturBonoVox
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 684

wiesz czasami jezdze do ludzi robic foty i odbiegajac od uzytecznosci chinczyka to conajmniej irytujace bylo odpadniecie klapki i tak dalej i tak dalej. poza tym nawet jesli nie jestes dobry to przynajmniej staraj sie na niego wygladac (mowie o sobie)

Komentarz

• adikPL
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 349

poza tym nawet jesli nie jestes dobry to przynajmniej staraj sie na niego wygladac (mowie o sobie)
                            do mnie tez to pasuje idealnie ;-)

ale mimo wszystko nadal jestem zdania, że dla ttl'a, krotkich czasow i gabarytów warto doplacic roznice jaka jest miedzy PW PlusII, a PW Flex/Mini
                            sigpic

Komentarz

• ArturBonoVox
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 684

Pewnie, tylko ze ja uzywam ezyboxa i do tej pory laczylem lampe na mocowaniu ezyboxa z chinczykiem kable synch-synch bo bylo za wysoko na wsadzenie lampy do softboxu. A nie wiem czy mozna tak zrobic z TT5?

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 754

ciekawostka bo mam 580 canona powodują one zakłócenia
                                PocketWizard MiniTT1 and FlexTT5
                                Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.
                                pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

Pracuję...