X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ramirez
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Na termosublimacyjnej na pewno nie ma rastra (ziarna). A jak jest z odwzorowaniem szczegółów?

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez Ramirez
      Na termosublimacyjnej na pewno nie ma rastra (ziarna). A jak jest z odwzorowaniem szczegółów?
      Miałem fotki testowe z labu fuji. Drukowałem na swojej i mam ostrzej.
      Na przykładowej fotce na talerzu leży sobie śruba mikrometryczna. Na zdjęciu z labu na rączce śruby widać fakturę (słabo) na moim wydruku jest o wiele lepiej. Na pierwszy rzut (szybki) fotki się nie różnią, dopiero bliższe przyjrzenie pozwala stwierdzić że są różnice w odwzorwaniu drobnych detali - ja mam lepiej :-).
      Przed kalibracją miałem trochę zwalone kolor - ewidentnie były zimniejsze - teraz są praktycznie takie same jak za labu.
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Zamieszczone przez mxw
        a iP3000 zamiast iP4000, iP5000 albo więcej, bo cena niska, a testy nie wykazywały jakichś drastycznych różnic w funkcjach i jakości fotek.
        Veto
        Mialem na dluzej ip3000 i brak tego jednego atramentu daje tej drukarce duzo "w plecy" jesli chodzi o jakosc w zastosowaniach foto. O ile miedzy ip4000 i ip5000 nie ma duzych roznic na wydrukach to ip3000 zawsze odstaje jesli chodzi o nasycenie kolorow i widac to na pierwszy rzut oka w wielu sytuacjach.
        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
        ...

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez KuchateK
          Veto
          Mialem na dluzej ip3000 i brak tego jednego atramentu daje tej drukarce duzo "w plecy" jesli chodzi o jakosc w zastosowaniach foto. O ile miedzy ip4000 i ip5000 nie ma duzych roznic na wydrukach to ip3000 zawsze odstaje jesli chodzi o nasycenie kolorow i widac to na pierwszy rzut oka w wielu sytuacjach.
          ok, jasne, wiadomo, że to nie to samo (inaczej nie powstałyby ip4000 i ip5000) ale jednak nie jest tak źle... . dla mnie na razie wystarcza... :wink:

mam tu wydruki z ip8500, którą testowałem przed zakupem ip3000, i teraz też nie widzę specjalnej różnicy. jeżeli już to rozdzielczość w ip3000 będzie gorsza, ziarno większe. ale to widać dopiero pod lupą (na ip8500 też ziarno widać, dlatego nie pomylisz jednak wydruku z odbitką) - ale z odległości 15cm już ziarna nie zobaczysz i jest piknie :grin:
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• srad
            Coś już napisał
            • 2005
            • 98

ja mam ip5000 i ogolnie jest niezla, ma tylko jedna wade, przejscia kolorow na rozmazanych czesciach zdjecia sa przez canona do doppracowania (skromnie mowiac) co do kosztow to uzywam teraz tuszow geha dostepnych w fotojokerze i koszt wydrukowania 1 zdjecia wynosi ok 35-40 groszy (15x21)
            Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez mmsza
              A możesz siakiegoś skana zapodać? Jestem przed pilnym zakupem drukarki - czas mnie nagli a Kuchatkowy nawalił ze skanem ;-)
              skan, ale taki 12000 dpi, żeby coś było widać?? ;-)
              ok, coś pomyślimy, raczej fotkę fotki ale za dłuższą chwilę, tzn. ja mogę zapodać ip3000 i ip8500, inni niech dadzą 4k i 5k
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• srad
                Coś już napisał
                • 2005
                • 98

niestety nie mam skanera, ale ip5000 nie radzi sobie z przejsciami kolorow na niewyraznym, kumpel ma ip4000 i jest to samo, byc moze w ip8500 jest lepiej bo ma 8 tuszy, ale ogolnie rzecz biorac jestem z ip 5000 zadowolony nasycenie kolorow jest rewelacyjne znacznie lepsze niz z laba
                Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• Ramirez
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 335

Zamieszczone przez mmsza
                  A możesz siakiegoś skana zapodać? Jestem przed pilnym zakupem drukarki - czas mnie nagli a Kuchatkowy nawalił ze skanem ;-)
                  Jakiś czas temu Canon dawał możliwość nieodpłatnego sprawdzenia swoich drukarek z serii Pixma. Z poziomu strony internetowej Canona wysyłało się do nich cyfrowe zdjęcie, zaznaczało, na której drukarce miałoby być wydrukowane i czekało spokojnie na listonosza z listem zawierającym wydruk.
                  Nie wiem czy jest jeszcze ta promocja.

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Nie nawalil tylko czasu nie ma

Co nagle to po diable... Podrukowane, skany zrobione, musze tylko wyciac z tego po kawaleczku, bo wkleic ot tak *dziesiat mega jotpegow z kasza to troche chyba bez sensu i problem...
                    ...

Komentarz

• Dolek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 101

Zamieszczone przez birez
                      Hmmm... Ja u siebie dodatkowego utrwalacza nie stwierdzilem.

Zgadzam sie natomiast co do predkosci - nie wiem jak inne drukarki ale R300 nie jest tutaj demonem. No ale jakosc, IMHO, ma nieczego sobie (no ale nie za bardzo mam z czym porownac)
                      Co mnie boli, to to, ze przy A4 nie da sie zadrukowac calej powierzchni strony - zostaja biale marginesy
                      Marginesy wcale nie zostają, bo trzeba odznaczyć opcję, drukuj bez marginesów a w PS ustaw sobie format A4
                      Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez srad
                        co do kosztow to uzywam teraz tuszow geha dostepnych w fotojokerze i koszt wydrukowania 1 zdjecia wynosi ok 35-40 groszy (15x21)
                        a na jakim papierze drukujesz? bo papier canona (a tylko na nim super - mi - wychodzą fotki) to minimum 1zł za 10x15, więc jak tu zejść do 35 gr za 15x21??
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Nie liczyc papieru?
                          ...

Komentarz

• mxw
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2315

Nie liczyc papieru?
                            chyba tylko tak... ;-)
                            ale wtedy też ciężko - nawet na oryginalnym tuszu - wejść powyżej 20gr za 10x15

przy okazji pytanie do uzytkowników drukarek PIXMA: czy wam dobrze pokazuje się poziom tuszów?
                            pozdro.,
                            m.

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Poziom zmienia sie dosyc skokowo... Raczej to wyglada jak kontrolka rezerwy... Duzo przez dlugi czas a potem nagle minimum i za niedlugo nic... Ale poniewaz pojemniki sa przezroczyste i w kazdej chwili mozna precyzyjnie sprawdzic ile czego wskaznik programowy nie ma dla mnie wiekszego znaczenia...
                              ...

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Poziom zmienia sie dosyc skokowo... Raczej to wyglada jak kontrolka rezerwy... Duzo przez dlugi czas a potem nagle minimum i za niedlugo nic... Ale poniewaz pojemniki sa przezroczyste i w kazdej chwili mozna precyzyjnie sprawdzic ile czego wskaznik programowy nie ma dla mnie wiekszego znaczenia...
                                no to ok, dzięki za info, u mnie jest dokładnie tak samo.
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...