X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

No to pięknie... toppreise.ch 150CHF+przesyłka ;-) Ja się i tak właściwie raczej na oryginalne kartridże nastawiam, także mnie to w zasadzie rybka... W 4200 są podobno 'inteligentne' (=z chipem), ale pewnie i to się uda złamać
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Kuba, napisałem już wszystko na ten temat w dziale dla początkujących, więc nie uchodzi mi powtarzać się. Jak będziesz miał dodatkowe pytania, to wal śmiało na priva.
      upss, przepraszam nie zaglądam tam za często. Dzięki za informację.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez muflon
        ... W 4200 są podobno 'inteligentne' (=z chipem), ale pewnie i to się uda złamać
        Ale takie "złamane" to już na pewno nie będą po 10 PLN z VAT'em ;-)
        http://plieth.com

Komentarz

• srad
          Coś już napisał
          • 2005
          • 98

ja mam ip5000 i troche zaluje ze nie kupilem ip8500, byc moze bylo by lepiej z wydrukami, chodzi o to ze ze ip 5000 bardzo srednio radzi sobie z przejsciami kolorow na rozmazanych czesciach zdjecia, a jak ma przejsc z czarnego do jakiegos innego koloru to jest prawdziwy dramat, drugi problem to potrafi czasami tak dowalic czerwonego ze twarze wygladaja jakby byly krwia zalane (szczegolnie jesli jest wlaczony vivid)
          oczywiscie drukara ma wiele zalet, ale mimo wszystko nie jest to jeszcze dopracowana sprawa
          co do kosztow to jest bardzo dobrze, papier emtec 264g za 2zł/a4 w media markt + zamieniki geha 13zl/kolor w fotojoker i wydrukowanie a4 kosztuje z papierem ok 2,70 zł
          z tym ze w nowej serii canona wstawili tusze bci8 a tych w fotojokorze chyba jeszcze nie ma
          Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• Ramirez
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Zamieszczone przez srad
            drugi problem to potrafi czasami tak dowalic czerwonego ze twarze wygladaja jakby byly krwia zalane (szczegolnie jesli jest wlaczony vivid)
            A wyłączyłeś automatyczną optymalizację zdjęć w preferencjach?
            Vivid podbija chyba zielony i czerwony, żeby zdjęcia wychodziły bardziej "atrakcyjnie". Nie dziwne więc, że przeczerwienia twarze.

Komentarz

• stdanielo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1081

Ja mam HP 7660 można je teraz dostać za grosze, zamienniki Inkteca, jak dla mnie kolorowe wydruki są rewelacyjne, ale przede wszystkim drukuję czarno -białe powiększenia A4, na dodatkowym tuszu w 3 odcieniach czerni - wygląda to jak doskonała barytowa odbitka. Polecam
              www.kondereszko.pl
              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

no i .... kupiłem IP 4200
                niedługo zapodam jakieś wnioski w dziale testy.
                Na razie mam sporo zabawy ..
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• djtermoz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 988

Zamieszczone przez Kubaman
                  no i .... kupiłem IP 4200
                  niedługo zapodam jakieś wnioski w dziale testy.
                  Na razie mam sporo zabawy ..
                  To porownamy wrazenia. Ja tez kupilem. Jeszcze do mnie jedzie. Powinienem dostac w tym tygodniu.
                  djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

To ja poczekam na Wasze wrażenia i powrót żony celem akceptacji zakupów ;-)
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Juzer
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 46

Zamieszczone przez Ramirez
                      A tak na marginesie, to Canon zapowiada już kolejne drukarki: iP4200 i iP5200 (chyba następców iP4000 i iP5000) -> http://www.canon.pl/produkt/kategori...200,p,556.html .
                      Obie mają kroplę 1 pl, rozdzielczość 9600x2400 i są jeszcze szybsze (Tekst i grafika: do 24 str/min)
                      Czytając parametry obu drukarek to różnią się szybkością wydruku i ceną. Szybkość druku stron na minutę 4200/5200: w czarni 29/30, w kolorze 19/24. Pozostałe parametry typu ilość i rodzaj tuszu, gramatura papieru, rozdzielczość, itp. są identyczne.
                      Nie wiem czy warto dać 200zł więcej za ip5200.

Komentarz

• djtermoz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 988

Zamieszczone przez muflon
                        To ja poczekam na Wasze wrażenia i powrót żony celem akceptacji zakupów ;-)
                        Dzis do mnie przyjechala. Pierwsze wrazenia sa takie:
                        - Szybki skurczybyk. Nawet w trybie duplex tekst drukuje bardzo szybko. Fotki 10x15 tez (w ciagu kilkunastu sekund)
                        - Dwa podajniki do papieru wiec nie trzeba przekladac papieru jesli sie uzywa roznego rodzaju
                        - Dosc mala, zgrabna i dosc cicha

Poniewaz jeszcze nie dostalem zamowionego papieru to mialem pod reka tylko 5 arkuszy 4x6" (10x15cm) ktore przyszly z drukarka. Zadrukowalem wszystkie testowa fotka (trudna scena nocna z wysokim kontrastem i dziwnym oswietleniem - portret przy lekko zielonym swietle). Niestety nie jest idealnie. Najpierw wydruki mialem za czerwone, potem za zielone i ciagle kontrast za wysoki.

Najlepszy wynik - fotka z sRGB, color managmement przez drukarke w trybie perceptual, color correction w sterowniku przez ColorSync (technologia Apple'a) z profilem IP4200 SP2. Idealnie nie jest ale moze byc. Bede testowal dalej.

A swoja droga - jak Wy ustawiacie profil? Kowertujecie tez fotke do CMYK czy zostawiacie w sRGB?
                        djtermoz@pbase

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Zamieszczone przez djtermoz
                          A swoja droga - jak Wy ustawiacie profil? Kowertujecie tez fotke do CMYK czy zostawiacie w sRGB?
                          Zostawiam sRGB. Tyle, ze wszystkie mozliwe urzadzenia do obrazowania mam ustawione na ten sam profil (monitor, skaner, drukarka, soft do obrabiania zdjec).
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Niestety nie jest idealnie. Najpierw wydruki mialem za czerwone, potem za zielone i ciagle kontrast za wysoki.
                            mam podobne pierwsze wrażenia. Czy drukowałeś przez PS czy Canon Easy Print Tool? To drugie włącza wszystkie poprawiające opcje w ustawieniach drukarki, i to one dają fioletowy zafarb. Jak wyłączyłem to przy drukowaniu spod PS wyszło OK.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• flopio

Witam

Od paru dni posiadam ip5000. Szybka, cicha, ale jednak nie radzi sobie z wszystkimi fotami. Na razie drukowalem przez easy photo print, nie probowalem bezposrednio z photoshopa. Dzis wieczorem kolejne proby. Mozliwe, ze nie udaly mi sie wydruki, bo eksperymentowalem z niefirmowym papierem na profilach dla canonowskiego papieru. Nie wiem na razie jak z PS zrobic wydruk bez marginesow-da sie tak w ogole? Albo czy z easy photo print jest mozliwosc druku na niefirmowym papierze? Jesli chodzi o wydajnosc, po 6 wydrukach a4 i kilku 10x15 zauwazylem minimalny ubytek zoltego atramentu. Spodziewam sie, ze bedzie bardzo wydajna. Zreszta na www.tomshardware.pl jest porownnie 8 drukarek i canony wychodza najtaniej w eksploatacji pod kazdym wzgledem.

Pozdrawiam

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Dzis do mnie przyjechala. Pierwsze wrazenia sa takie:
                                - Szybki skurczybyk. Nawet w trybie duplex tekst drukuje bardzo szybko. Fotki 10x15 tez (w ciagu kilkunastu sekund)
                                - Dwa podajniki do papieru wiec nie trzeba przekladac papieru jesli sie uzywa roznego rodzaju
                                - Dosc mala, zgrabna i dosc cicha
                                no cicha faktycznie, ale pamiętaj że możesz jeszcze włączyć tryb cichy/nocny i będzie jeszcze cichsza :-o

mam pytanie: czy w tych nowych modelach (4200, 5200 itp. itd.) rozwiązano problem chowania (gdzieś w drukarce) tego podajnika do drukowania płyt CD??

bo mnie zawsze wqrza jak go muszę szukać gdzieś po półkach i pudełkach, gdy chcę druknąć płytkę...
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...