X
-
-
Odp: telekonwertery TC 1,4
pan.kolega
szkoda że jednak nie przytoczyłeś całego zdania
It is obvious that extenders produce better results than simply increasing the size of an image in Photoshop (and this is of course only true when you do not want the entire native lens' Field of View).
Po przeczytaniu tej właśnie opinii kupiłem TC 2.0 III by także sprawdzić jak to jest owe ..only true ...., czyli od jakiego powiększenia, pobawić się TC
Zrobiłem, sprawdziłem, sprzedałem
jp
PS
Ponieważ robię duże wydruku to muszę powiększać.
Dużo mi czasu zajęło porównywanie działań programów, wyniki były bardzo różne
Zdecydowałem się wreszcie (i wydałem kasę) na PhotoZoom PRO 5, ten polecam zarówno do powiększania jak i zmniejszania rozdzielczości.Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Mówimy o TC 1,4 III.Praktycznie wszystkie testy chwalą TC 1,4 a nie chwalą TC 2.0 .
Zrobiłeś błąd kupując 2.0 i nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z 2.0 na TC 1,4 z którym jak mniemam nie masz doświadczeń.
Poza tym napisałeś do jakiego obiektywu podpiąłeś,bo np przy 100-400L nie miałbyś AF.Ostatnio edytowany przez zysk; 49586."http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXIIKomentarz
-
Czyli uważasz, że :Mówimy o TC 1,4 III.Praktycznie wszystkie testy chwalą TC 1,4 a nie chwalą TC 2.0 .
Zrobiłeś błąd kupując 2.0 i nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z 2.0 na TC 1,4 z którym jak mniemam nie masz doświadczeń.
Poza tym napisałeś do jakiego obiektywu podpiąłeś,bo np przy 100-400L nie miałbyś AF.
#78 Przykład najgorszego użycia TC 1.4
#97 porównanie zakresów sensownego użycia TC w erze kliszy/powiększalnika z używaniem TC w erze matryc pikselowych/drukarek/monitorów
nie dotyczy TC 1,4 III ?
jp
--- Kolejny post ---
Zgadzam się, .... pobudziłem wątek.... kończę swą w nim aktywność
Pobudzając wątek miałem nadzieję że wejdzie w racjonalną drogę wymiany poglądów o różnicy w zastosowaniach TC w erze analogu a w erze cyfrowej. Niestety tak się nie stało.
Każdy może robić jak chce co w tym przypadku znaczy : Używać TC lub nie używać TC , Oto Jest Pytanie !
jp
PS
szczególnie dzisiaj warto zacytować Wiara czyni cuda !Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Komentarz
-
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXIIKomentarz
-
No więc właśnie, to mnie najbardziej dziwi - sam robisz często duże wydruki na ścianę, ale żeby ciagnać tę dyskusję uparcie powtarzasz "do prezentacji na ekranie...."
To jest oczywiste - na koniec przyznam Ci rację - do prezetacji na ekranie całego, lub prawie całego kadru nie tylko nie potrzeba teleesktendera, nawet nie potrzeba najlepszego obiektywu, jeżeli chodzi o sama rozdzielczość i szczegóły wystarczy amatorski superzoom albo kompakt a nawet telefon.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Akurat chyba częściej używam tc1.4 z UWA niż z tele, ale po przejrzeniu tego wątku będę musiał kiedyś sprawdzić co da lepszy obrazek: tc czy kadrowanie....Komentarz
-
Z ciekawości też sprawdzę co się lepiej opłaca:
"gołe" C70-200/4
czy C70-200/4 z Kenko 300 Pro 1.4x
bo do tej pory to mi jednak z extenderem lepiej wszystko wyglądało.Komentarz
-
Dzień dobry!
Na jednym z forów ptasiarskich doradzili mi,żeby zamiast kupować Sigmę 200-600 do mojego Canona 7D lepiej dokupić Extender 1,4x III do mojego obiektywu Canona EF 100-400/4,5-5,6 L IS.No i posłuchałem i klapa .Wydałem prawie 2000 zł i nie działa żadna automatyka.
Pomóżcie,co mam robić,nie będę przecież manualnie ostrzył lecącego ptaka !!!
Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.Komentarz
-
-
to w sumie nie jest dziwne. lekturę instrukcji obsługi przed zakupem polecam.Dzień dobry!
Na jednym z forów ptasiarskich doradzili mi,żeby zamiast kupować Sigmę 200-600 do mojego Canona 7D lepiej dokupić Extender 1,4x III do mojego obiektywu Canona EF 100-400/4,5-5,6 L IS.No i posłuchałem i klapa .Wydałem prawie 2000 zł i nie działa żadna automatyka.
Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
Poszukaj w instrukcji 7D które punkty ostrzą z EF 100-400 + EX 1,4Dzień dobry!
Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.
Ze strony Canona wynika, że EF 100-400 i EF 1,4 III współpracują
Ustaw tylko centralny punkt ostrzenia, jeśli przy 100mm i największej "dziurze" nie ostrzy ... to coś nie gra najprawdopodobniej z tym TC
Jesteś pewien, że bez TC ostrzy ?
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Zaraz poszukam.Chciałem też zmienić 7D na 6D lub 70D,może z którymś z tych będzie ostrzył?
--- Kolejny post ---
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !
--- Kolejny post ---
Może jest uszkodzony?
--- Kolejny post ---
tak ,bez ostrzy.Próbuję na statywie w jeden punkt bez konwertera i z nim.Komentarz
-
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !Zaraz poszukam.Chciałem też zmienić 7D na 6D lub 70D,może z którymś z tych będzie ostrzył?
--- Kolejny post ---
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !
--- Kolejny post ---
Może jest uszkodzony?
--- Kolejny post ---
tak ,bez ostrzy.Próbuję na statywie w jeden punkt bez konwertera i z nim.
no tak na prawdę to jest ( z TC) f/8
Dobrze by było abyś mógł sprawdzić (sklep, koledzy z wątku,) na np. 5D3
U mnie, na 5D3 70-200/4 z TC 2.0 też było f/8 i pracowało bez zarzutu.
Gdyby twój zestaw 100-400 na 100mm, który z TC 1.4 jest f/8 na 5D3
- pracował poprawnie to oznaczałoby że 7D centralny nie pracuje z f/8
- nie pracował poprawnie to oznacza że coś z TC jest nie ok
jp
PS
Jeśli jesteś z okolicy Śląska to zapraszamOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Komentarz