X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2190

Odp: telekonwertery TC 1,4

Zamieszczone przez kaindox
    Ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu, przecież tu "Sami Swoi" i żaden "Kargul" nie ma tu prawa mieć racji. Skoro oczy mówią że TC daje lepsze efekty to znaczy że oczy kłamią bo przecież policzone było.
    Popieram - można jakoś kończyć ten wątek, bo robi się "tasiemiec".
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

pan.kolega

Zamieszczone przez pan.kolega
      "It is obvious that extenders produce better results than simply increasing the size of an image in Photoshop " Radze podkreślic weżykiem.
      szkoda że jednak nie przytoczyłeś całego zdania
      It is obvious that extenders produce better results than simply increasing the size of an image in Photoshop (and this is of course only true when you do not want the entire native lens' Field of View).

Po przeczytaniu tej właśnie opinii kupiłem TC 2.0 III by także sprawdzić jak to jest owe ..only true ...., czyli od jakiego powiększenia, pobawić się TC
      Zrobiłem, sprawdziłem, sprzedałem

jp

PS
      Ponieważ robię duże wydruku to muszę powiększać.
      Dużo mi czasu zajęło porównywanie działań programów, wyniki były bardzo różne
      Zdecydowałem się wreszcie (i wydałem kasę) na PhotoZoom PRO 5, ten polecam zarówno do powiększania jak i zmniejszania rozdzielczości.
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1120

Zamieszczone przez jan pawlak
        Po przeczytaniu tej właśnie opinii kupiłem TC 2.0 III
        Mówimy o TC 1,4 III.Praktycznie wszystkie testy chwalą TC 1,4 a nie chwalą TC 2.0 .
        Zrobiłeś błąd kupując 2.0 i nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z 2.0 na TC 1,4 z którym jak mniemam nie masz doświadczeń.
        Poza tym napisałeś do jakiego obiektywu podpiąłeś,bo np przy 100-400L nie miałbyś AF.
        Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez zysk
          Mówimy o TC 1,4 III.Praktycznie wszystkie testy chwalą TC 1,4 a nie chwalą TC 2.0 .
          Zrobiłeś błąd kupując 2.0 i nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z 2.0 na TC 1,4 z którym jak mniemam nie masz doświadczeń.
          Poza tym napisałeś do jakiego obiektywu podpiąłeś,bo np przy 100-400L nie miałbyś AF.
          Czyli uważasz, że :

#78 Przykład najgorszego użycia TC 1.4
          #97 porównanie zakresów sensownego użycia TC w erze kliszy/powiększalnika z używaniem TC w erze matryc pikselowych/drukarek/monitorów

nie dotyczy TC 1,4 III ?

jp

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez RobertON
          Popieram - można jakoś kończyć ten wątek, bo robi się "tasiemiec".
          Zgadzam się, .... pobudziłem wątek.... kończę swą w nim aktywność

Pobudzając wątek miałem nadzieję że wejdzie w racjonalną drogę wymiany poglądów o różnicy w zastosowaniach TC w erze analogu a w erze cyfrowej. Niestety tak się nie stało.

Każdy może robić jak chce co w tym przypadku znaczy : Używać TC lub nie używać TC , Oto Jest Pytanie !

jp

PS
          szczególnie dzisiaj warto zacytować Wiara czyni cuda !
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• kaindox
            Uzależniony
            • 2009
            • 598

Wiara czyni cuda !
            .. a jak wzrok szwankuje można przecież wszystko policzyć.

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez kaindox
              a jak wzrok szwankuje
              Ryzykowne podsumowanie,bo ten 'szwank' nadejdzie,prędzej lub poźniej ... niestety ... .
              btw
              jan pawlak trzeba przyznać ,z klasą podtrzymywał i uzasadniał swoje zdanie.pozdrawiam
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

PS
                Ponieważ robię duże wydruku to muszę powiększać.
                No więc właśnie, to mnie najbardziej dziwi - sam robisz często duże wydruki na ścianę, ale żeby ciagnać tę dyskusję uparcie powtarzasz "do prezentacji na ekranie...."

To jest oczywiste - na koniec przyznam Ci rację - do prezetacji na ekranie całego, lub prawie całego kadru nie tylko nie potrzeba teleesktendera, nawet nie potrzeba najlepszego obiektywu, jeżeli chodzi o sama rozdzielczość i szczegóły wystarczy amatorski superzoom albo kompakt a nawet telefon.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Akurat chyba częściej używam tc1.4 z UWA niż z tele, ale po przejrzeniu tego wątku będę musiał kiedyś sprawdzić co da lepszy obrazek: tc czy kadrowanie...
                  .

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1533

Zamieszczone przez dr11
                    Akurat chyba częściej używam tc1.4 z UWA niż z tele, ale po przejrzeniu tego wątku będę musiał kiedyś sprawdzić co da lepszy obrazek: tc czy kadrowanie...
                    Z ciekawości też sprawdzę co się lepiej opłaca:
                    "gołe" C70-200/4
                    czy C70-200/4 z Kenko 300 Pro 1.4x
                    bo do tej pory to mi jednak z extenderem lepiej wszystko wyglądało.
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• kostekm
                      • 2013
                      • 7

Dzień dobry!
                      Na jednym z forów ptasiarskich doradzili mi,żeby zamiast kupować Sigmę 200-600 do mojego Canona 7D lepiej dokupić Extender 1,4x III do mojego obiektywu Canona EF 100-400/4,5-5,6 L IS.No i posłuchałem i klapa .Wydałem prawie 2000 zł i nie działa żadna automatyka.
                      Pomóżcie,co mam robić,nie będę przecież manualnie ostrzył lecącego ptaka !!!
                      Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.

Komentarz

• tomfoot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2277

Masz za ciemno.

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

Zamieszczone przez kostekm
                          Dzień dobry!
                          Na jednym z forów ptasiarskich doradzili mi,żeby zamiast kupować Sigmę 200-600 do mojego Canona 7D lepiej dokupić Extender 1,4x III do mojego obiektywu Canona EF 100-400/4,5-5,6 L IS.No i posłuchałem i klapa .Wydałem prawie 2000 zł i nie działa żadna automatyka.
                          Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.
                          to w sumie nie jest dziwne. lekturę instrukcji obsługi przed zakupem polecam.
                          Jestem szumofobem
                          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Dzień dobry!
                            Poszukaj w instrukcji 7D które punkty ostrzą z EF 100-400 + EX 1,4
                            Ze strony Canona wynika, że EF 100-400 i EF 1,4 III współpracują

Ustaw tylko centralny punkt ostrzenia, jeśli przy 100mm i największej "dziurze" nie ostrzy ... to coś nie gra najprawdopodobniej z tym TC

Jesteś pewien, że bez TC ostrzy ?

jp

Komentarz

• kostekm
                              • 2013
                              • 7

Zaraz poszukam.Chciałem też zmienić 7D na 6D lub 70D,może z którymś z tych będzie ostrzył?

--- Kolejny post ---

Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !

--- Kolejny post ---

Może jest uszkodzony?

--- Kolejny post ---

tak ,bez ostrzy.Próbuję na statywie w jeden punkt bez konwertera i z nim.

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4283

Zaraz poszukam.Chciałem też zmienić 7D na 6D lub 70D,może z którymś z tych będzie ostrzył?

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Może jest uszkodzony?

--- Kolejny post ---

tak ,bez ostrzy.Próbuję na statywie w jeden punkt bez konwertera i z nim.
                                no tak na prawdę to jest ( z TC) f/8

Dobrze by było abyś mógł sprawdzić (sklep, koledzy z wątku,) na np. 5D3
                                U mnie, na 5D3 70-200/4 z TC 2.0 też było f/8 i pracowało bez zarzutu.

Gdyby twój zestaw 100-400 na 100mm, który z TC 1.4 jest f/8 na 5D3
                                - pracował poprawnie to oznaczałoby że 7D centralny nie pracuje z f/8
                                - nie pracował poprawnie to oznacza że coś z TC jest nie ok

jp

PS
                                Jeśli jesteś z okolicy Śląska to zapraszam

Komentarz

Pracuję...