Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Zamieszczone przez Shadow
    Czy to mk III ma podgląd na żywo w którym nie działa AF ? Gdzieś czytałem w gazecie to ostro pojechali po inżynierach Canona, którzy tłumaczyli się jak dziecko, że im lustro przeszkadza
    Prawda? Pewnie "salesmen" kazali, bo bodajże ten sam DIGIC III w kompaktach jakoś sobie z ustawianiem ostrości z matrycy radzi.

Zamieszczone przez Kreon
    Jakiez to typowo polskie, nie miec czegos nawet w rekach i krytykowac
    Typowo polskie? Eeeee, krypto-nacjonalista z Ciebie wychodzi. Czytałem podobny wątek na dpreview - zobacz sam jak tam lecą po bandzie...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• iczek
      Uzależniony
      • 2004
      • 711

co do tej rozpietosci tonalnej to fakt , widac ja na zdjeciach sven'a. Jednak, poniewaz ja lubie zdjeci bardziej "mięsne" wiec pewnie w PS sam bym odcial wiele szczegolow w cieniach dla podbicia kontrastu i nasycenia barwy. Nie ma dwoch zdan, ze III to aparat kałach i sluzyc bedzie idealnie do okreslonej pracy, jak wszyscy wiemy: reporterka, sport - jednym slowem akcja. Uzywanie III do slubów to juz dla mnie troche pomylka, ale kazdy robi co lubi. 5D do slubow jest idealny. Niemniej.. .Canon po raz kolejny przylalkonkurencji, ktora sie nie podniesie raczej przez pare lat Nikon juz przestal byc sprzetem dla profi... od dwoch lat okupuje pozycje w okopach amatorow. Jakaz szkoda. Uklony dla Canona. Sven - zapodaj jaies fotki z akcji, lotu ptakow... cos co pokaze skutecznosc AF i precyzje - bo to jest klucz do MkIII. pzdr
      FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
      Ptaki
      Portrety
      Pejzaż

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Ale lepiej jest ciąć niż rozciagać

Komentarz

• sv

Iczek: oczywiście zgadzam się z Tobą, że nie ma lepszej puchy niż 5d do zdjęć ślubnych. optymalnie jest mieć oba :-) reportaż 1d, plener, kościół 5d.
          Jeszcze lepiej byłoby 1d mk iii + 1ds mk iii. to będzie moj optymalny zestaw do ślubów i do całej reszty :-)

Komentarz

• chomsky
            Początki nałogu
            • 2005
            • 485

Troche ta duza rozpietosc tonalna kloci sie z niskim poziomem szumow.
            W koncu, wyciecie zaszumionej czesci pasma zmiejsza rozpietosc tonalna. W prawo nie da sie jej przesunac ( na wykresie) bo tam jest tylko czysta biel.
            Wiec nie wycina sie zaszumionej czesci pasma tylko ja pozostawia ( mamy wymarzona rozpietosc tonalna), a szumy zalatwia sie filtrami. Za to tracimy na ostrosci. Tertium non datur. Albo rozpietosc i niskie szumy albo ostry ( z powietrzem) obraz.
            Niestety nic sie w kwestii konstrukcji matryc nie zmienilo, jedynie w ich aplikacji. Zapewne w reporterce, czesto bez blysku ta rozpietosc moze byc atutem. Niweluje kontrasty. Zreszta ostatnie fotki Svena sa wystarczajaco ostre jak na moj gust i maja ladne kolory.
            Mnie przekonuje wieksza rozpietosc tonalna kosztem detalicznosci. W koncu po lekkim wyostrzeniu na papierze mamy najczesciej zylete i to w konstrukcjach gorszych niz markIII. Problem jest raczej z bladawcowatym niebem i przepalami w dziurach pomiedzy zielenia, czy na bialych strojach.
            Moze zatem da sie to uzywac skutecznie wlasnie w plenerach i fotografii slubnej?
            Czesc.Ch.
            Analog ma "dusze".

Komentarz

• wawak
              Coś już napisał
              • 2007
              • 66

Te paskudne jedynki

Zamieszczone przez sven
              a, co mi tam. powiesze se jeszcze pare fotek z tego złoma, skoro go już kupiłem:-)
              Gdybys ten zlom chcial wyrzucic, to powiedz gdzie? Podniose go :-P

łąbędzie marnie wyszły, ale co tam, powiesze se i tak, jako dowód, że mam pierwszego paprocha na matrycy;
              Biore z paprochem

i żeby nie było, że mam jakiś walnięty egzemplarz; mój 1d mk iii też robi nieostre fotki;

Jaaasne...mam dwa MkII i tez robia nieostre zdjecia, jesli cos spier..., ale co mi tam
              Nie mam jeszcze MkIII (moze za rok, gdy skoncze MkII), ale zrobilem kilkadziesiat fotek agencyjnym i nie widze zastrzezen. Nikt tez nic nie mowil, ze sa jakies problemy, choc i ja nie pytalem.
              Swietna maszyna!!!

i jeszcze jedna fotka specjalnie dla Chomsky'ego:
              iso 1250, fragment powiększony do 100%
              czy możesz to powtórzyć twoim olkiem e1? albo olkiem4000? przy iso 1250?
              Moim starym G1 zrobie lepsze

A tak an serio zastanawiam sie ilu z tych opowiadaczy robilo fizycznie MkIII?

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez wawak
                (....)

A tak an serio zastanawiam sie ilu z tych opowiadaczy robilo fizycznie MkIII?
                Myślę że 99% nawet nie widziało MkIII w naturze , a co dopiero mówić o robieniu nim zdjęć.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• chomsky
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 485

Zamieszczone przez Kreon
                  sven Nie przejmuj sie tym co pisza zazdrosnicy. Co do innych krytykow... Jakiez to typowo polskie, nie miec czegos nawet w rekach i krytykowac, opierajac swoja "wiedze" na ogladanych "zdjecia fotografow" ktorzy wlasnie przeniesli swoje zainteresowania z malpek na DSLR...
                  To napisz jaki wplyw ma narodowy charakter na jakosc fotek z markIII?

Hej Kolekcjoner! Nie trzeba widziec aparatu by sie wypowiedziec o jakosci fotek. Po to sa grupy tematyczne by dokonac analizy tych fotek, przed ewentualnym zakupem a nie po nim. Dlatego zdjecia przedstawione przez Svena sa wazne.
                  Co wnosi post Wawaka tego pojac nie jestem zdolny?!!
                  Pozdrawiam Chomsky.
                  Analog ma "dusze".

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez chomsky
                    (....)

Hej Kolekcjoner! Nie trzeba widziec aparatu by sie wypowiedziec o jakosci fotek. Po to sa grupy tematyczne by dokonac analizy tych fotek, przed ewentualnym zakupem a nie po nim. Dlatego zdjecia przedstawione przez Svena sa wazne.
                    (....)
                    Ja miałem na myśli kwestie takie jak przytaczany tu "problem" z AF-em. Nie chodziło mi o jakość zdjęć. Fotki i opnia Sven-a są bardzo cenne .
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• panczo
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 96

sven-miałeś chyba opisac jak sprawował się korupus na weselu a nie zrobiłeś tego Napisz swoje spostrzeżenia
                      Ostatnio edytowany przez panczo; 6271.
                      "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

Zamieszczone przez panczo
                        sven-miałeś chyba opisac jak sprawował się korupus na weselu a nie zrobiłeś tego Napisz swoje spostrzeżenia
                        no i czy nakręciłeś jakis filmik...

Komentarz

• sv

Wrażenia raczej pozytywne. Autofokus nieco bardziej czuły (na ciemnej sali) niż w 5d (środkowy punkt), ale różnica niewielka. D2X był tutaj lepszy. O rozpiętości tonalnej już pisałem, o ostrości też. Jednym słowem: da się tym od biedy robić zdjęcia:-) Biorąc pod uwagę kasę jaką trzeba za jedynkę zapłacić, to trochę przerost formy nad treścią i zabawka dla tych, którzy za ślub biorą powyżej 2k.

filmów nie kręciłem, choć kamerzysty nie było :-)

Komentarz

• panczo
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 96

Ciekawe jest to co piszesz odnośnie AF. Myślałem, że canon w tym modelu wkońcu wyrówna do poziomu serii D2x/h
                            "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez panczo
                              Ciekawe jest to co piszesz odnośnie AF. Myślałem, że canon w tym modelu wkońcu wyrówna do poziomu serii D2x/h
                              pod względzem szybkości af owszem. co do czułości w trudnych warunkach wydaje mi się, że jeszcze nie (nie mam teraz bezpośredniego porównania, więc to tylko moje wrażenie).

Komentarz

• tdfoto
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 292

Hm a jak jest z porownaniem do analogowcow 1v , 3 .... Bo jak dla mnie moja 3 o wiele szybciej pracuje i dokladniej niz 5D ..
                                Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                                Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

Pracuję...