X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

dzieki za odp
    czekam zatem na portrety Twojego autorstwa wykonane zeiss'em 85/1.4
    ale nie cropy centrum, czy brzegow kadru, tylko "normalne" zdjecia.
    fotki moga byc w rozmiarze 800px - wierze, ze zeiss jest killerem optycznym - interesuje mnie bardziej plastyka obrazu jaki daje ten obiektyw w zastosowaniu portretowym.
    co sadzisz o snobiźmie?
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• il Dottore
      Początki nałogu
      • 2008
      • 292

No i znalazłem dla Ciebie kilka zdjęć z ludźmi, które od biedy można nazwać portretami.
      Nie-cropy, tak jak chciałeś.
      MUSZĄ być 800pix bo takie są wymagania forum. Dlatego niestety wiele szczegółów idzie się paść. Wszystko w aparacie ustawione na zero. Resize do 800 na dłuższym boku i potem oczywiście unsharp mask.

f/1.6, 1/250s, ISO500

f/2.8, 1/500s, ISO100

ISO100, 1/500s, f/2.8

ISO250, f/1.4, 1/400 (nawet nie wiedziałem że mam coś na f/1.4)

ISO250, f/2.8, 1/2000

ISO250, 1/200s, dla odmiany f/8

Snob? To daltonista który kupuje kolorowy telewizor.
      A co sądzisz o zawiści?

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez il Dottore
        A pytasz o sens zakupu? A czy wszystko w życiu MUSI mieć sens? Takie życie jest bardzo smutne... Ja kupiłem Zeissa bo, hmmmm, bo tak mi się podobało!
        W sumie kilka szkieł kupiłem tylko dlatego, że chciałem, bo do zdjęć które robię spokojnie wystarczyłyby plastikowe kity.
        Zresztą szczególnie jest mi to bliskie z punktu widzenia kogoś kto nie zarabia na robieniu zdjęć.

Co do tematu wątka; jak widzę prawie trójwymiarowe zdjęcia z tego cajsa - gdybym musiał wybierać miałbym olbrzymi dylemat.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• P72
          Coś już napisał
          • 2006
          • 91

Ktoś jeszcze na naszej grupie posiada szkło Carl Zeiss Planar T* 85mm f/1.4 ZE, czy na razie będę sam?
          Mam ZK od ponad roku. Dla mnie ten obiektyw to środek na poprawę samopoczucia. EF 85/1,2 L robi piękne zdjęcia, ale nie daje mi tyle przyjemności przy robieniu ich co Zeiss.
          Ostatnio edytowany przez P72; 8296.
          , EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II , DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

No i znalazłem dla Ciebie kilka zdjęć z ludźmi, które od biedy można nazwać portretami.
            Nie-cropy, tak jak chciałeś.
            kolory z tego szkiełka sa takie jakbym zdjęcia z Sigmy jakieś oglądał, wszystko mocno żółte
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• il Dottore
              Początki nałogu
              • 2008
              • 292

Zamieszczone przez P72
              Mam ZK od ponad roku. Dla mnie ten obiektyw to środek na poprawę samopoczucia. EF 85/1,2 L robi piękne zdjęcia, ale nie daje mi tyle przyjemności przy robieniu ich co Zeiss.
              Faktycznie - praca Zeissem to po prostu przyjemność. Przyłapałem się po podpięciu Sigmaluxa, że kręcę pierścieniem ostrości!
              Co do EF 85/1,2 L: nie mam, nie próbowałem i nie spróbuję - nie moja liga, to po pierwsze, po drugie - nie mam takiej potrzeby. Wyleczyłem się skutecznie.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez sebcio80
                kolory z tego szkiełka sa takie jakbym zdjęcia z Sigmy jakieś oglądał, wszystko mocno żółte
                Tak, też mi to się rzuciło w oczy że ociepla trochę i kolorystyka jak z sigmy 50/1.4 :-). Po tych samplach patrząc to bokeh w porównaniu do 85L wydaje się chyba trochę gładszy.
                Digart

Komentarz

• il Dottore
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 292

MMM, masz dobre oko. Ta analogia sama się narzuca.
                  Rzeczywiście muszę przyznać, że zdjęcia robione Cajsem i Sigmaluxem w tych samych warunkach w ogóle nie różnią się odcieniem.
                  Co tylko dobrze świadczy o Sigmie i prawdopodobnie wynika z zastosowanego rodzaju szkła i powłok.
                  Czyżby tajemnica powłoki T* została rozgryziona?

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

plotki mówią o Sigmie 85mm 1.4... czyli wyszło by, że byłby to taki Zeiss z AF ;-)
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

plotki mówią o Sigmie 85mm 1.4... czyli wyszło by, że byłby to taki Zeiss z AF ;-)
                      Albo, jak to u Sigmy jest w zwyczaju, z "AF" ;-)
                      Ciekawe dlaczego Zeiss nie zrobił tych obiektywów z autofocusem.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• BeatX
                        PLUS member
                        PLUS member
                        • 2007
                        • 1733

il Dottore dzieki za sample
                        mysle, ze zawisc to atrybut czlowieka XXI wieku (nie odpowiedziales na moje pytanie o snobizmie)
                        a co do zdjec.. widze swietnej jakosci obraz, ale twoje sample tylko potwierdzily moje przypuszczenia - nie ma sensu kupowac zeiss'a skoro jest samyang 85/1.4 rysujacy rownie rewelacyjnie.

(c) Cichy
                        no chyba, ze ktos ma radoche bardziej nie z robienia zdjec - a z metalowej budowy, swiadomosci posiadania obiektywu z powlokami T* z napisem zeiss <- to wszystko za niebagatela ponad 3000 pln wiecej.
                        Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• il Dottore
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 292

Zamieszczone przez Merde
                          Albo, jak to u Sigmy jest w zwyczaju, z "AF" ;-)
                          Ciekawe dlaczego Zeiss nie zrobił tych obiektywów z autofocusem.
                          Gdyby te plotki się potwierdziły, to lepszy "AF" Sigmy (ja nie mam zastrzeżeń) niż jego sałkowity brak.
                          Mi się nie chce jednak czekać, aż Sigma łaskawie zrobi coś, co powinna zrobić ze 2 lata temu.
                          Gdybym nie miał jednak 85mm to taką Sigmę bym brał w ciemno.
                          A kto wie, czy nie wezmę, jeśli pokaże się na rynku? Np. do moich motylków, zawsze z AF to większy komfort...
                          O jakość optyczną 85mm Sigmy byłbym dziwnie spokojny...
                          Zeiss nie robi obiektywów z AF, zapewne nie otrzymawszy od Canona technicznej specyfikacji. Być może nie chcą iść w ślady Sigmy (reverse engineering) i narażać się na ew. problemy z jakością i rozczarowanymi klientami, co mogłoby odbić się ujemnie na opinii firmy.
                          Zresztą to są szkła dla świadomych klientów, którzy wiedzą czego im potrzeba i AF nie znajduje się na pierwszym miejscu listy priorytetów.

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Taki Ceiss z AF kosztował by pewnie podobnie do 85L II

Sigma 85mm musi byc dobra optycznie bo jak popatrzyc na inne przyklady to chyba jedna z najlatwiejszych ogniskowych do zaprojektowania gdzie na jasnych szklach obraz jest ok nawet na pełnych dziurach

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Sigma 85mm musi byc dobra optycznie bo jak popatrzyc na inne przyklady to chyba jedna z najlatwiejszych ogniskowych do zaprojektowania gdzie na jasnych szklach obraz jest ok nawet na pełnych dziurach
                              Już widzę te wątki: "1.8 i świetny AF vs 1.4 i AF kicha"
                              Digart

Komentarz

• MatusP
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 442

Zamieszczone przez MMM
                                Już widzę te wątki: "1.8 i świetny AF vs 1.4 i AF kicha"
                                W praktyce to będzie 2.0 (wszak na 1.8 jest trochę gorzej) ze świetnym AF za 1600 vs. 1.4 (skoro mają 30/1.4 i 50/1.4 ostre od 1.4, to można się tego spodziewać i teraz) z "różnym" AFem za 3000. Czemu 3tys? Strzelam, ale wydaje mi się, że skoro S50/1.4 spokojnie może się równać z 50L, od którego jest 2,5 raza tańszy, to S85/1.4 nie będzie ustępować 85L. 85L Chodzi po 8000, więc analogicznie... no sami wiecie...

Różnica 2.0 a 1.4 jest duuuża, więc warto będzie się trochę pomęczyć z kalibracją/wybieraniem.

EDIT: Chociaż przy takiej (hipotetycznej, ale realistycznej) różnicy w cenie i "pewności", to też w sumie warto się zastanowić, czy ta różnica jest tak duuuża...
                                Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                                BLOG

Komentarz

Pracuję...