X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schabu
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1352

Zamieszczone przez KubaZowsik

Dlatego z manualnych i tanich szkieł, polecam ultra szerokie - tam precyzja ostrości nie ma takiego znaczenia jak przy papierowej głębi ostrości w 85 mm 1.4.
    ja prawie zawsze ostrze manualnie i jak dla mnie łatwiej się ostrzy na dłuższych ogniskowych.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Moim zdaniem, ciężko się ostrzy...
      Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KubaZowsik
        Zablokowany
        • 2006
        • 103

Statywów było na targach w ..... jasną cholerę .. ale niestety nie było w okolicy stoiska FotoTipa..... a dalej jak w zasięgu wzroku - nie pozwalano wychodzić ... Rozumiem jednak, że nie przekonałem Cię .. bo prawdziwy fotograf zawsze dogina ze statywem ... Na pewno zapytasz czy inna osoba gdzieś obok nie miała statywu, zgadłem ? Odpowiem od razu, że nie rozglądałem się za statywem bo jakie filmy można zrobić na statywie - widziałem ... To są bardzo dobre filmy. Ale nie widziałem nigdzie takiego filmu z ręki, ale rozumiem że nie czujesz się przekonany ....
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Cichy
        Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...

- Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...
        Posiadanie na sprzedaż kilku obiektywów tej firmy, tego konkretnie modelu - odbiera tymczasowemu właścicielowi rozsądek do cna ... Można zaryzykować wzór: IQ / liczba posiadanych obiektyw Samyang 85 mm 1.4 = faktyczne IQ ... Ty masz (wg allegro) 15 sztuk..... Współczuję wyniku dzielenia ...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ----
        przyjrzałem się dokładniej stoisku FotoTipa - były statywy No ale jak się ich nie szukało to dla mnie ich nie było...
        Ostatnio edytowany przez KubaZowsik; 5488. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Dobra, inaczej : Dziękuję za ten jakże finezyjny i wyczerpujący test obiektywu S85 1.4 do celów filmowych. Bez tego nagrania nie byłem przekonany jakie możliwości drzemią w tym obiektywie. Daję dysię.

P.S. Cichy - zrób krótki filmik pokazujący jak to powinno wyglądać na prawdę, bo oba sprzęty (5d2, S85) masz na chacie na codzień pewnie, a i 5min czasu też wygospodarujesz.

Komentarz

• KubaZowsik
            Zablokowany
            • 2006
            • 103

Zamieszczone przez micles
            Dobra, inaczej : Dziękuję za ten jakże finezyjny i wyczerpujący test obiektywu S85 1.4 do celów filmowych. Bez tego nagrania nie byłem przekonany jakie możliwości drzemią w tym obiektywie. Daję dysię.
            - takie poczucie humoru jest w 100% na miejscu. Szkoda, że właściciel 15 samyangów tak się zapędził ..

Zamieszczone przez micles
            P.S. Cichy - zrób krótki filmik pokazujący jak to powinno wyglądać na prawdę, bo oba sprzęty (5d2, S85) masz na chacie na codzień pewnie, a i 5min czasu też wygospodarujesz.
            - dokładnie, dobrze byłoby aby był to film z ręki - bo ze statywu filmy są tu:
            http://www.samyang.pl/produkt,14,kat..._mc_aspherical i lepszego film na pewno nie zrobisz.
            Trzeba tylko pamiętać, aby nie rejestrować go "po pijoku", ustawić właściwy balans bieli, taki czas migawki aby nie migało, nie trząść rękami (to nic że jest duże zbliżenie i że ostrząc ręcznie nanosimy drgania), itd itd. Oczywiście wiadomo, że każdy posiadacz 5dmk2, nosi w plecaku "steadycama" i statyw i zewnętrzny mikrofon do kompletu...

Wykonanie takiego filmu pomoże wielu osobom w wyborze, brać czy nie brać 85 1.4 np. do filmów. I pomoże sprzedać 15 samyangów... Wszyscy będą happy.

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

Kolega nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Akurat do samego filmowania jest o niebo lepszy i wygodniejszy Samyang niż 85L.

I nie widzę tu żadnego związku między sprzedażą obiektywów a dyskusją jaka powstała. Ale kolega widzi i myśli, że jego docinki na ten temat są zabawne. Nie są, bo nie mają związku.
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Dlatego z manualnych i tanich szkieł, polecam ultra szerokie - tam precyzja ostrości nie ma takiego znaczenia jak przy papierowej głębi ostrości w 85 mm 1.4.

to oczywiscie bzdura, zdecydowanie latwiej trafic ostroscia w 85mm 1.4 niz np w 24mm 1.4, jeszcze latwiej bylo by trafic ostroscia w takim teoretycznym 300mm 1.4,
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• KubaZowsik
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 103

Zamieszczone przez sebcio80
                  to oczywiscie bzdura, zdecydowanie latwiej trafic ostroscia w 85mm 1.4 niz np w 24mm 1.4, jeszcze latwiej bylo by trafic ostroscia w takim teoretycznym 300mm 1.4,
                  Jasne ... widzę, że w tym wątku są sami miszczowie. Ja mam inne doświadczenia z manualnymi obiektywami a Wy miszczowie macie inne - i niech tak zostanie.

Poza tym, ktoś tu chyba ma za kolegę użytkownika "vitez" który został wezwany na pomoc i wlepił mi jakieś punkty karne i chyba też dzięki temu mam możliwość wysłania jakiejkolwiek wiadomości prywatnej za 2301002 sekund czyli za co najmniej 4 lata ... . Oczywiście kolega "Cichy" takich punktów na pewno nie dostał... Panowie, ja w tym wątku dziękuję. Bawcie się sami Samyangami.

Komentarz

• szymekgd
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 292

[...]Poza tym, ktoś tu chyba ma za kolegę użytkownika "vitez" który został wezwany na pomoc i wlepił mi jakieś punkty karne i chyba też dzięki temu mam możliwość wysłania jakiejkolwiek wiadomości prywatnej za 2301002 sekund czyli za co najmniej 4 lata ... . Oczywiście kolega "Cichy" takich punktów na pewno nie dostał... Panowie, ja w tym wątku dziękuję. Bawcie się sami Samyangami.[...]
                    Spisek Cos nam moderator vitez zlagodnial, spodziewalem sie czegos wiecej za slownictwo...
                    Zakladajac, ze 1min=60s to 2301002s wg. moich wyliczen minie za 26dni...
                    CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• KubaZowsik
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 103

rzeczywiście, pomyliłem się w obliczeniach, może w "wrażenia".. Ale 26 dni to dla mnie jak 4 lata ...

Komentarz

• KvM
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 208

Nie kłóćcie się już. Specjalnie dla Was nagrałem kotka ;-) Od razu zaznaczam, że nie mam kompletnie wprawy - pierwszy raz nagrywałem coś samyangiem.
                        Filmik na przysłonie f/1,4 prawie na granicy minimalnego ostrzenia, a więc GO bardzo mała.

Zrobiłem też filmik na cropie (bociany odległe o ok 100m - z ręki) - wstawiać?
                        hm...

Komentarz

• KubaZowsik
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 103

No i to był Twój błąd..

Odpowiem Ci cytatem:

"Co ma ten film przedstawiać ?

"1. Skopany WB
                          2. Trzęsie jak cholera
                          3. Autor nigdy chyba niczego nie filmował
                          4. Tylko szaleniec użyje 85 mm z ręki bez żadnego steadycama chociażby
                          5. Materiał nawet w małym stopniu nie pokazuje możliwości obiektywu podczas filmowania"

Niestety ale musisz wstawić taki materiał, który nadaje się na festiwal filmowy i tak dobry abyś komuś nie skopał sprzedaży tego obiektywu bo "ktoś" ma ich 15 na stanie ....

Komentarz

• szymekgd
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 292

Proponowalbym zalozyc nowy watek o filmowaniu, a nie smiecic w tym..
                            CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Moim wymaganiem jest to, żeby był przynajmniej lepszy/ciekawszy/inniejszy od tego : http://www.youtube.com/watch?v=vf5EyVPMZ0k

Komentarz

• justanimage
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 237

Zamieszczone przez Cichy
                                Sprawdzam zatem, czy nie oszukują nas na obudowie z tym światłem Te same parametry, zdjęcie na 1.4 - fotka z Lki ciutkę jaśniejsza. Ale tylko troszkę. Zmniejszam czas z 1/320 na 1/250 i krzywe histogramu są identyczne. Zatem jeśli dobrze liczę - na pełnej dziurze Samyang jest o 0.28 EV ciemniejsze niż Canon na analogicznych parametrach.
                                Cichy a mógłbys sprawdzic jaka jest roznica swiatła pomiedzy Samyangiem a 85 1.8??
                                Bo jesli tylko 1/3 EV to troche słabo...
                                600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

Pracuję...