X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Jakieś techniczne wyjaśnienie? Bo mi się to nie mieści w głowie. Chyba, że jak aparat dostaje info, że jest powyżej 2.8 to włącza te magiczne czujniki o zwiększonej dokładności...

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Zamieszczone przez micles
      Jakieś techniczne wyjaśnienie? Bo mi się to nie mieści w głowie. Chyba, że jak aparat dostaje info, że jest powyżej 2.8 to włącza te magiczne czujniki o zwiększonej dokładności...
      No kilka osób wcześniej pisało, że zwiększa się wtedy czułość układu. Żadnych magicznych czujników chyba nie ma.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

są właśnie od f/2,8 i to może być jedyny powód, czemu ta nowa przejściówka ma być lepsza...
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• radradish
          Bywalec
          • 2009
          • 123

Zamieszczone przez Cichy
          Pojawiła się fajna przejściówka "programowalna".

Cena Samyanga z taką przejściówką wynosi 1140 zł.
          Ale gdzie się pojawiła? Skąd taka cena? Proszę o jakiegoś linka oraz mniej ogólne sformułowanie niż "przejściówka" :P

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez radradish
            Ale gdzie się pojawiła? Skąd taka cena? Proszę o jakiegoś linka oraz mniej ogólne sformułowanie niż "przejściówka" :P
            Nie wiem, gdzie można kupić. A kryptoreklama w tym wątku jest nie na miejscu

Komentarz

• radradish
              Bywalec
              • 2009
              • 123

No ale nie wiadomo o czym w ogóle mówicie, więc jaka to ma być kryptoreklama.... ehhh

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Przejściówka programowalna Nikon - Canon AF. Do tego Samyang do Nikona i mamy finalnie szkiełko do Canona z potwierdzeniem ostrości i możliwością zmiany wartości przesłony w aparacie. Sama przejściówka 250 zł, sam obiektyw 890, co daje łącznie 1140 zł.

Komentarz

• radradish
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 123

Ok, teraz się wszystko wyjaśniło, dzięki. Dla mnie jest to adapter nikon->canon Kupiłem taki ostatnio na poniższej aukcji:

Niestety nie bawiłem się nim jeszcze, ponieważ czekam na obiektyw. W każdym razie instrukcja jest tutaj:

Wydaje się, że obsługa tego wynalazku jest dość łatwa pod względem ustawiania przysłony na body po wybraniu jej wartości na obiektywie.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

To jst dokłądnie to samo, co ja mam, z tym, że moja ma zakres od f=1,4 do f=64 bodaj.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Update: przeczytałem instrukcję programowania i można ustawić nawet f=1.0

Komentarz

• radradish
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 123

A jeszcze pytanie co do różnic między wersją zwykłą a Video DSLR. Obsługa chipu autofocusa polega generalnie na złapaniu ostrości na najniższej wartości przysłony, zablokowanie ustawień ekspozycji i ustawieniu żądanej przysłony na obiektywie oraz body.

Czy ustawianie przysłony w wersji Video DSLR będzie na tyle dokładne, że nie spowoduje to błędów w pomiarze czasu ekspozycji? Bo może mamy większą plastyczność ustawień dzięki płynnej przysłonie, ale czy nie będzie czasem tak, że każde foto trzeba będzie korygować pod kątem ekspozycji na kompie?

I właśnie - którą wersję kupić?

EDIT:
                        A tam. Kupię zwykłą wersję, bo ustawienia ogniskowych są wystarczające - szerokość głębi ostrości zmienia się o niewielką wartość dla najniższych wartości przysłony, więc luz. IMO wystarczy to do plastycznego operowania tą głębią
                        Ostatnio edytowany przez radradish; 27843.

Komentarz

• Sławek-AK
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 22

A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
                          Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.
                          Do statycznych scenerii - polecam.
                          No i do reszty również, jak ktoś ma siłę non-stop ostrzyć i zgodzić się że co trzecie zdjecie będzie ostre i że moze sie trafić, że ten wyczekiwany moment do zdjecia bedzie ostry nie tam gdzie być powinien.
                          C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Komentarz

• radradish
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 123

Zamieszczone przez Sławek-AK
                            A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
                            Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.
                            Zakupiłem ostatnio Samyanga i współpracuje bardzo dobrze z adapterem, który kupiłem na aukcji wspomnianej przeze mnie wcześniej. Potwierdza jak trzeba, jednakże nie miałem okazji jeszcze przetestować go w warunkach realistycznych, czyli na portrecie. Postaram się zdać relację w najbliższym czasie

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

Zamieszczone przez Sławek-AK
                              ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie.
                              Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.

Komentarz

• radradish
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 123

Zamieszczone przez Cichy
                                Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.
                                Zwięźle - manual wyklucza reportaż.

Komentarz

Pracuję...