X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tryton
    Uzależniony
    • 2008
    • 557

Canon 17-40L vs 24-105L

Witam.
    Zrobiłem w wolnej chwili małe amatorskie porównanie tych dwóch szkieł.
    W zasadzie miały być zdjęcia tylko z 17-40, ale stwierdziłem, że warto pokazać porównanie. Jestem świadom niedociągnięć "testu", ale nie chodziło mi w nim o liczenie linii (rozdzielczość) a ogólne pokazanie jak się szkła zachowują. Wycinki to zapisane do jpg rawy bez ostrzenia.

Poniżej link do tablicy porównawczej.

Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Wiele więcej, niż na www.the-digital-picture.com się nie dowiedziałem...
    BLOG

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

ale crop, nie FF?

bo cos za dobre te rogi
      www albo tez flickr

Komentarz

• tryton
        Uzależniony
        • 2008
        • 557

Zamieszczone przez akustyk
        ale crop, nie FF?

bo cos za dobre te rogi
        Tak, crop.
        Tryton
        --------------------------------------------------------------
        5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

w pelnej klatce wyglada to tak, ze 24-105 w zakresie do 40mm ma kiepskie ekstremalne rogi, tudziez paskudne w zakresie 24-28. i tez fest winiete.

17-40 jest ogolnie mniej ostry, ale poza zakresem 19-22 mm trzyma wzglednie dobre rogi. ma tez o wiele lagodniejszy spadek jasnosci peryferycznej
          www albo tez flickr

Komentarz

• x-mac
            Początki nałogu
            • 2009
            • 285

Tryton, może wrzuć jakieś własne sample - aktualnie mamy taką piękną zieleń w kolorze białym - linijki to były w podstawówce
            Wniosek z tego porównania może być taki, że np. @24mm/f4 17-40 ma mniejsze aberracje chromatyczne, aczkolwiek rozdzielczość słabszą niż 24-105 - ale syntetycznych testów to od groma jest w sieci (fotek zresztą też).
            Mnie do 24-105 przekonywał przy zakupie przede wszystkim zakres i IS, trochę podcięty cropem. Podejrzewam, że 17-40 rozwija swój potencjał dopiero na FF, a tak to pozostaje dobrze zbudowanym zamiennikiem kita

1 2 3

Komentarz

• r2d2
              Bywalec
              • 2008
              • 129

obie L-ki rozwina potencjal na FF, jesli na cropie 24-105 jest lepszy to na FF tez powinien byc. Ale niech to ktos zweryfikuje. Ja mialem 17-40 i na cropie bylo ok (oczywiscie po kalibracji, choc jedna strona mydliła nieco) ale bez rewelacji faktycznie. Ciekaw jestem co sadzicie o 24-105 na cropie

Aha, dzieki Tryton za porownanie

Komentarz

• ostrowin
                Bywalec
                • 2008
                • 103

Heh,sam mam 17-40,lecz trochę się różni od twojego,na 17mm przymykanie nie wiele daje u mnie,zysk ostrości jest żaden,o zgrozo, w centrum nawet mój kit II jest ostrzejszy, za to na 40mm f4 a f5,6 to niebo a ziemia tak jak na twojej tablicy widać.Cóż, to szkło demonem ostrości nigdy nie będzie, trzeba zadowolić się innymi jego zaletami , dziękuję za porównanie do 24-105, chcę właśnie 17-40L nim uzupełnić, jak będziesz miał jakieś nowe szkła to możesz zapodać nowe tablice
                30D + 17-40+ Plástico Fantástico

Komentarz

• RedWine
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 95

Tryton , test spoko , mam 24 -105 i chodzi całkiem , fajnie , choć
                  demonem ostrosci faktycznie nie jest,

ps. moze pokusisz się i zrobisz w wolnej chiwli np. 70 - 200 4L i to samo i Is em >??

RedWine and D'SLR
                  CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez RedWine
                    Tryton , test spoko , mam 24 -105 i chodzi całkiem , fajnie , choć demonem ostrosci faktycznie nie jest,
                    24-105 nie jest demonem ostrosci?

moze w rogach w FF, ale poza tym... to jest chyba najostrzejszy zoom Canona, moze po 70-200 IS. i niejedna stalka sie do niego nie zbliza jakosciowo

jestes pewny, ze to wina obiektywu?
                    www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

24-105 nie jest demonem ostrosci?
                      Nie jest. Jest porównywalnie ostry z 28-105/3.5-4.5 USM ale kapitalne kolory i świetny kontrast powodują że zdjęcia wyglądają bardzo dobrze i nie trzeba ich analizować piksel po pikselu.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez MacGyver
                        Nie jest. Jest porównywalnie ostry z 28-105/3.5-4.5 USM ale kapitalne kolory i świetny kontrast powodują że zdjęcia wyglądają bardzo dobrze i nie trzeba ich analizować piksel po pikselu.
                        nie mialem 28-105 to nie porownam. ale na tle innych moich L, tudziez chocby stalek w desen Tamron 90 maco czy Zuiko 50/1.8m ten 24-105 jest bez watpienia najostrzejszym szklem. a w bardziej wymagajacej matrycy to powinno byc jeszcze bardziej widoczne.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Ja będę utrzymywał że jest porównywalny z 17-40, czyli bez szału ale w sam raz dla mnie, bo do golenia używam maszynki elektrycznej, a nie zdjęć :-)
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

nie mialem 28-105 to nie porownam. ale na tle innych moich L, tudziez chocby stalek w desen Tamron 90 maco czy Zuiko 50/1.8m ten 24-105 jest bez watpienia najostrzejszym szklem. a w bardziej wymagajacej matrycy to powinno byc jeszcze bardziej widoczne.
                            28-105 na 5D rysuje miękko. Jak znajdę trochę czasu to napiszę więcej o tym tanim szkle w tandemie z 5D. 24-105 L to zupełnie inna liga. Również pod względem ostrości. Szczególnie w rogach

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez MacGyver
                              Mogę się pod tym podpisać obiema rękami i nogami.
                              Mam chwilowo ten obiektyw na 40D i mógłbym dosłownie to samo co powyżej napisać.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...