X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mnocon
    Bywalec
    • 2011
    • 132

mam oba, potwierdzam co napisal kolega lukasz5DmkI
    to 2 rozne szkla
    24-105 jest bardziej uniwersalny i chyba ostrzejszy niz 17-40, ale jak brakuje szerokosci w 24-105 to wtedy 17-40 jest niezastapiony
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Komentarz

• snowgoose
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 38

Dziwne porównanie, bo zakres inny - wprawdzie fragment się pokrywa, ale zastosowanie zupełnie inne.

Niemniej swoje 3 grosze do 17-40 - jest stosunkowo tani, leciutki, szybki i do tego jak dla mnie fantastyczne kolory produkuje i ma jakiś smaczek.
      Owszem - ostrość rozumie po swojemu, ale na szeroko daje radę.

Ma dla mnie jeszcze tę zaletę, że całkiem dobrze dogaduje się z moim mizernym AF w 5dmk1.
      Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Komentarz

• Roy P
        Bywalec
        • 2010
        • 169

Od ponad roku mam 24-105 z 5DMk2 i jestem mega zadowolony.
        Dwa razy podchodziłem do zakupu 17-40.
        1. Wziąłem szkło ze sklepu, porobiłem fotki na ulicy i rozczarował mnie brak ostrości na rogach.
        2. Pożyczyłem szkło od kumpla i wyruszyłem nim w góry nie biorąc nic innego by zmusić się do używania tylko tego szkła. Brakowało mi długości i IS.
        Jak na razie mnie nie przekonało do siebie a nie chce kupować kolejnego "półkownika"

Komentarz

• tryton
          Uzależniony
          • 2008
          • 557

Zamieszczone przez snowgoose
          Dziwne porównanie, bo zakres inny - wprawdzie fragment się pokrywa, ale zastosowanie zupełnie inne.
          A poniżej cytat przedostatniego zdania z postu nr 40
          "Ja wtedy zrobiłem ten test porównawczy na tablicach tylko po to, żeby ktoś, kto ma jeden z nich, a myśli również o zakupie drugiego miał jakiś punkt odniesienia co do jakości w zakresach, które się pokrywają."
          Ostatnio edytowany przez tryton; 14778.
          Tryton
          --------------------------------------------------------------
          5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• Mariusz_C
            Uzależniony
            • 2007
            • 577

Ja mam obydwa szkła na 5d i uważam że porównywanie nie ma sensu, bo każdy z nich jest do czego innego. Nie pozbędę się żadnego z nich bo obydwa są mi na 5d bardzo przydatne, kąty widzenia fajne w obydwu i kolory bardzo przyjemne, a poza tym budowa kompaktowa, nie muszę dźwigać klocków po kilka kilko. Kiedyś na 350d używałem trochę 17-40 i uważam że na cropa to szkło nie za bardzo się sprawdza. 24-105 pasuje mi i na FF i na crop. Jeśli chodzi o światło to może te szkła nie są jasne ale dają rade na 5d, a jak potrzeba jaśniej to i tak zakładam stałki.
            5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• tryton
              Uzależniony
              • 2008
              • 557

Zamieszczone przez Mariusz_C
              Ja mam obydwa szkła na 5d i uważam że porównywanie nie ma sensu, bo każdy z nich jest do czego innego.
              Dobra, poddaję się. Więcej nie tłumaczę, po co ten test zrobiłem :-?
              Tryton
              --------------------------------------------------------------
              5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Zamieszczone przez tryton
                Dobra, poddaję się. Więcej nie tłumaczę, po co ten test zrobiłem :-?
                Tryton nie ma się co tak od razu poddawać , zrobiłeś bardzo fajny test i wielu użytkowników, wiele się z niego dowiedziało i chyba o to tu chodziło :grin:. Inną sprawą jest zamienność tych obiektywów, wg mnie te 2 szkła nie są zamienne, ale czy nie można ich porównać ? Można i wypowiadam się tutaj obiektywnie i z pewnego dystansu, gdyż posiadałem te szkła przez pewien okres czasu na FF i obecnie nie robię nimi zdjęć. Komu nie odpowiada takie porównanie, nie musi wcale tego robić i może znaleźć w necie wiele innych testów porównawczych.

Komentarz

• epicure
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 676

Używam obu tych szkieł na pełnej klatce i nie mogę im zbyt wiele zarzucić. EF 24-105 jest doskonały pod każdym względem oprócz dystorsji na szerokim kącie, ale tym się akurat najmniej przejmuję, odkąd LR skutecznie ją koryguje. Za to EF 17-40 ma mydlane rogi na krótkim końcu przy pełnej dziurze, ale to zupełnie normalne w tego typu szkłach. Na szczęście obszar nieostrości jest dość mały, zajmuje tylko skrajną część narożników i poza tym niewielkim obszarem ostrość błyskawicznie wraca do normy - tak przynajmniej jest w moim egzemplarzu. Po przymknięciu problem nie znika całkowicie, ale zmniejsza się wyraźnie.
                  nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• m_o_b_y
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1095

Zamieszczone przez koraf
                    [B]Inną sprawą jest zamienność tych obiektywów, wg mnie te 2 szkła nie są zamienne, ale czy nie można ich porównać ? Można

IMHO to jest porównywanie jabłek i gruszek, ale ciekawe.
                    Pozdrówka
                    m_o_b_y
                    --------------------------------------------------------

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Zamieszczone przez m_o_b_y
                      IMHO to jest porównywanie jabłek i gruszek, ale ciekawe.
                      Pozdrówka
                      Jak wolisz porównanie do różnych owoców ;-).

Komentarz

• szunaj60
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 122

A ja mam jedno body 5dmII i jedno szkło 24-105f4L .Jest świetnie bo mam po jednej sztuce.Cieszę się że nie muszę porównywać.Ale za to mam dylemat na co teraz zbierać.

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zamieszczone przez szunaj60
                          A ja mam jedno body 5dmII i jedno szkło 24-105f4L .Jest świetnie bo mam po jednej sztuce.Cieszę się że nie muszę porównywać.Ale za to mam dylemat na co teraz zbierać.
                          I tak trzymaj ile się da , gdyż jak zobaczysz co tracisz mając lepsze szkła :wink:, zabijesz swój błogi spokój :wink:.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

Zamieszczone przez epicure
                            Używam obu tych szkieł na pełnej klatce i nie mogę im zbyt wiele zarzucić. EF 24-105 jest doskonały pod każdym względem oprócz dystorsji na szerokim kącie, ale tym się akurat najmniej przejmuję, odkąd LR skutecznie ją koryguje. Za to EF 17-40 ma mydlane rogi na krótkim końcu przy pełnej dziurze, (...)
                            ja bym powiedzial tak: 24-105 to jest bardzo "inzynierskie" szklo. dobrze przechodzi testy rozdzielczosci i poza kupa w szerokim kacie (24mm jest koszmarne pod wzgledem dystorsji i winiety, i dopiero przy 35mm zaczyna to szklo przypominac ludzi) i podatnoscia na flary trudno mu cos zarzucic. takie troche suche, nudne szklo

17-40 ma zauwazalnie mniejsza rozdzielczosc i wyraznie gorsze rogi. ale ze swoim kompletem wad daje dosc specyficzny obrazek. z dosc charakterystycznym winietowaniem, spadkiem ostrosci i odwzorowaniem kontrastu itd. itp. nie chce mowic, ze unikatowy, bo nie mialem innych zoomow UWA Canona, ale dla mnie bardzo wyraznie odmienny niz 24-105. i mimo slabszych pomiarow, bardziej mi sie subiektywnie podoba.

wiem, ze zakrawa to na mistyke i pierniczenie o swietlistosci i plastyce ale po prostu mi osobiscie sie bardzo czesto podoba bardziej obrazek z wadami 17-40 niz pomiarowo lepszy z 24-105.

porowananie miedzy oboma, IMHO, bez sensu. inny zakres, inne zdjecia.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

17-40 vs 24-105 Co za dziwaczne porównanie. To tak jak by porównywać schab z salami albo chleb razowy z pizzą :-)
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 7four
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 850

Zamieszczone przez MacGyver
                                17-40 vs 24-105 Co za dziwaczne porównanie. To tak jak by porównywać schab z salami albo chleb razowy z pizzą :-)
                                Może chodzi o jakość obrazka, bo zakresy tylko częściowo wspólne mają

Komentarz

Pracuję...