X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzychoo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 349

Z testami ostrości na brzegach muszę się na razie wstrzymać, bo to bardziej czasochłonne, natomiast już teraz zamieszczam porównanie obu stałek pod względem kontrastu, kolorów i reakcji na ostre światło w kadrze. Przyznam, że sam jestem zaskoczony tym jak ciemniejsza stałka radzi sobie w tej materii przy Lce...
    Kolory i kontrast(5d, tryb M, stały WB)

Pod światłoW kadrze światło z 580II na 1/16 i 1/128 mocy, oba obiektywy na przysłonie f.2
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• Husky
      Zablokowany
      • 2009
      • 409

Ten lewy karton jakiś nieosty...

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez Husky
        Ten lewy karton jakiś nieosty...
        i to ma wplyw na kolory?
        www albo tez flickr

Komentarz

• Husky
          Zablokowany
          • 2009
          • 409

Na kolory nie ma wpływu ale wynika z testu , że w podobnych warunkach (bardzo dobrych) L nie radzi sobie z AF.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez Husky
            Na kolory nie ma wpływu ale wynika z testu , że w podobnych warunkach (bardzo dobrych) L nie radzi sobie z AF.
            implikacji rowniez tu nie widze
            www albo tez flickr

Komentarz

• Papier
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

A jak to się ma do wyników uzyskanych podczas testu na optycznych? podobno w 35mm na 2,0 jest źle z jakością obrazu - natomiast użytkownicy tego lensa piszą w komentarzach, że u nich jest fajnie już od pełnej dziury. Dla porównania 35L już od 1,4 ma świetne wyniki a szczerze, to w powyższym teście nie widzę większej różnicy pomiędzy eLką i tego drugiego na pełnej dziurze (cały czas chodzi mi o jakość obrazu).

To jak z tym jest? czy jest taka możliwość, że są lepsze i gorsze egzemplarze?
              Dopiero teraz po tym teście zainteresowałem się tym obiektywem.

Komentarz

• hyzop
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Co do ostrości kartonów, to lewy i prawy jest tak samo lekko rozmyty, co do kolorów wyraźnie jest lepiej na L, wyrazistość faktury aparatu, dużżżo lepiej na L nawet przy tak małych obrazkach

Komentarz

• Papier
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 56

Kolorki można podkręcić w postprocessie, ale zauważ jedną rzecz: porównujesz eLke przymkniętą na 2,0 i wiadomo, że ona robi się coraz bardziej kozacka przy domknięciu (ja o tej wyrazistości aparatu na korzyść L) . Chodziło mi o to, że eLka ma na 1,4 super osiągi wg optycznych, a 35mm 2,0 wręcz przeciwnie. Osobiście tych ogromnych różnic nie widzę na pełnej dziurze w podanym teście. Inaczej: oba obiektywy na pełnych otworach dają porównywalny obrazek. Chyba nic nie namieszałem...

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez Papier
                    A jak to się ma do wyników uzyskanych podczas testu na optycznych? podobno w 35mm na 2,0 jest źle z jakością obrazu - natomiast użytkownicy tego lensa piszą w komentarzach, że u nich jest fajnie już od pełnej dziury. Dla porównania 35L już od 1,4 ma świetne wyniki a szczerze, to w powyższym teście nie widzę większej różnicy pomiędzy eLką i tego drugiego na pełnej dziurze (cały czas chodzi mi o jakość obrazu).
                    jakie dokladnie roznice chcesz zobaczyc na jpegach wielkosci 800x600 pikseli?

zdjecia z czerwonego paska musialyby chyba tanczyc, spiewac i miec animowane cycki Pameli Anderson, zeby sie odroznialy w tym rozmiarze od fot z najpodlejszego 17-85

nie no, tak serio... czego dokladnie oczekiwales po takim znaczku pocztowym?
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez hyzop
                    Co do ostrości kartonów, to lewy i prawy jest tak samo lekko rozmyty, co do kolorów wyraźnie jest lepiej na L, wyrazistość faktury aparatu, dużżżo lepiej na L nawet przy tak małych obrazkach
                    no... a w ogole zdjecie z L ma taka swietlistosc i w ogole jest z dusza...

Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
                    www albo tez flickr

Komentarz

• tomaha35
                      • 2008
                      • 9

Fajny teścik. Rozwiałeś moje dylematy

Komentarz

• Husky
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 409

Zamieszczone przez tomaha35
                        Kupujesz 35L?

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

A robiłeś może porównania bokehu przy większych odległościach od fotografowanego obiektu?Ciekawi mnie jak bardziej (i czy odczuwalnie lepiej) L rozmmywa tło przy większym dystansie aparat-fotografowany obiekt?
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• dr Dundersztyc
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 109

Zamieszczone przez tomaha35
                            moje też :wink:

dzięki za teścik :-D
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            ... 35 2.0 po tym teściku będzie na rynku jak na lekarstwo
                            Ostatnio edytowany przez dr Dundersztyc; 34902. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Klusek
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 50

No dobra, to w takim razie ogłoszonko:
                              Sprzedam ostrą sztukę C35/2. Promocyjna cena - jedyne 2000zł
                              Myślę, że to i tak dobra cena patrząc na test powyżej

A poważnie już, to bardzo fajny ten test - więcej takich na forum by się przydało. Na początek proponuję: 85/1.8 vs 85/1.2. Ktoś chętny?

Pozdrawiam

Komentarz

• Czapa
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 179

Zamieszczone przez Klusek

A poważnie już, to bardzo fajny ten test - więcej takich na forum by się przydało. Na początek proponuję: 85/1.8 vs 85/1.2. Ktoś chętny?

Mówisz masz ...

jest już troche takich teścików na forum
                                ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

Pracuję...