X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luc_october
    Początki nałogu
    • 2009
    • 447

u mnie jest remis... 2 na 4 sigmy front focus

... sorki 3 trafiające i 2 front
    Ostatnio edytowany przez luc_october; 25640.
    http://500px.com/luc_october

Komentarz

• szuler
      Uzależniony
      • 2007
      • 829

no to mam pecha nie miałem dobrej sigmy ani 6-ki w totka, ale Wy grajcie
      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• moregun
        Początki nałogu
        • 2006
        • 351

a propos sigmy miałem 30 1,4 kupiona przez kilka dni - z bliska - ok 2m - jedno na 5 zdjęć było trafione tak że można byłoby się golić jednak te kilka fotek lekko mydlanych (po prostu nietrafionych) przekonało mnie żeby z sigmy zrezygnować - teraz przygotowuje psychicznie żonę na C35 1,4

Komentarz

• Jakub Klimczak
          • 2010
          • 9

Na szczęście w kwestii af w Sigmach coś się zmieniło na plus. W najnowszej 85 1.4 nie mam żadnych problemów z trafianiem w punkt. I obyło się bez żadnej mikroregulacji.

Komentarz

• zaix
            Początki nałogu
            • 2011
            • 367

Mnie się udało niestety trafić nieostrą sztukę 35L,oddałem teraz czekam aż jakaś pojawi się w Polsce, strasznie mało tych obiektywów na rynku. W sumie to w canonie jestem od bardzo niedawna (3 miesiące od zakupu sprzętu) na marginesie dodam, że coś nie mogę przywyknąć do systemu. Czuję, że wrócę do N. A wszystko zmieniłem po to by mieć 35L i 135L
            Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Komentarz

• AMB
              Bywalec
              • 2009
              • 112

Sprawdź BF/FF
              ja po kupnie myślałem że mam kiepski egzemplarz, a okazało się że ma minimalny BF i po skorygowaniu jest żyleta od 1,4

Komentarz

• Kamil333
                • 2010
                • 7

W moim przypadku było tak samo ale na Żytniej w ciągu godziny (sic!) skalibrowali obiektyw do body w ramach gwarancji i trafia w punkt, ostry od 1.4.

Komentarz

• MaciejDlugosz
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 103

Nie mam EF 35 f/1,4 L USM żeby wpadać w zachwyt nad ostrością/ plastyką/ jakością szkła z wyższej półki... Dear Santa... Mam za to 5x tańszy obiektyw EF 35 f/2. I ten mniejszy daje sobie nieźle radę (poniższe zdjęcie zostało zrobione na pełnej dziurze). Nie umieszczam tu 100% cropa nad którym można by zacząć mlaskać (nie jestem pixel-peeper'em):

AF jest szybki i głośno bzyczy. Gdy np. trafiam AF w punkt bez kontrastu (albo gdy np. fotografowany obiekt jest za szybą) to AF nie wyrabia i żeby się przełączyć na MF to trzeba oderwać się od wizjera, przełączyć na MF i do dzieła! Niby oczywiste... Ale w trybie AF z obiektywem EF 35 f/2 nie ma tej bardzo praktycznej możliwości ... przeostrzenia ręcznie bez przestawienia się na MF. Canon ma tu chyba jedno z nielicznych szkieł które nie mają "full time MF override". Dla porównania wystarczy sprawdzić jak zostało to rozwiązane w obiektywach 28 f/1,8, 50 f/1,4, 85 f/1,8. Szkoda! Pierścień ostrości w EF 35 f/2 jest bardzo wąski i ciągła praca na MF raczej nie wchodzi w grę. Przełącznik AF/MF w EF 35 f/2 nie ma też ... żadnego wyczuwalnego "zgrubienia" i nie da się nim operować bez odrywania się od wizjera. Mimo tej niedogodności uważam że warto spróbować tego szkła. "Plastisch is fantastisch!".
                  Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Komentarz

• chyrus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 436

Bardzo lubię 35 f/2. IMHO
                    wady:
                    - wolny w szczególności w porównaniu do eLek - brak USM
                    - brak RTM,
                    - głośny AF,
                    - drogi jak na szkiełko w obudowie jakościowo ciut lepszej od 50 f1.8
                    - brak osłony przeciwsłonecznej w zestawie
                    zalety:
                    + ostry od f2
                    + fajna winieta na f2 (dla jednych wada, dla innych zaleta)
                    + malutki i leciutki
                    + bokeh
                    digart

Komentarz

• michael_key
                      Fotografujący
                      • 2009
                      • 2129

Ajjjj... mieszacie w głowie kolego, mieszacie tą 35-tkę :grin:
                      Powoli zaczynam mieć dylemat... 35mm f/2 vs 28mm f/1.8 pod FF
                      Ale czuję, że dam radę ;-)

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Zamieszczone przez michael_key
                        Na takie dylematy jest jedna rada: dozbierać do 35/1,4 o ile to tylko możliwe :-)

Komentarz

• Mad_Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1458

Zamieszczone przez michael_key
                          Ktora kolwiek droga pojdziesz i tak wszyskiego drogi prowadza do 35L

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez chyrus
                            + bokeh
                            No no, odważne stwierdzenie ;-)
                            Akurat największe baty obiektyw ten zbiera właśnie za bokeh (pięciolistna przysłona).
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• chyrus
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 436

powinienem dopisać, że + bokeh na f2, "bez przysłony".
                              digart

Komentarz

• ARN
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 757

Zamieszczone przez chyrus
                                powinienem dopisać, że + bokeh na f2, "bez przysłony".
                                "Pełna dziura" to też pewna określona wartość przysłony. :cool:

Komentarz

Pracuję...