X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mad_Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1458

Zamieszczone przez gervee
    No to chyba chodzi o 135 a nie o 35.
    Dokladnie.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Kosmo
      Początki nałogu
      • 2006
      • 312

Ja zamiast 35/1.4 kupiłem 35/2 + 85/1.8 i jeszcze sporo mi zostało. Jedyną bolączką 35/2 jest słabo radzący sobie AF podczas zabawy weselnej Reszta daje radę. Głośność AF dla mnie pomijalna, bo nie często lata przez cały zakres i ostrzy bardzo pewnie więc do normalnej pracy się śmiało nadaje. Mimo to kiedyś kupię jaśniejszą siostrę :-)
      www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Testy takie jak ten dla mnie dowodzą jednego.

Jeżeli w tym naszym sprzętofilskim hobby porównujemy coś, co jest "poprawne" do czegoś co jest "topowe", próbujmy nie ulegać manii wyrażania różnicy w słowach: "przepaść", "miażdży", "inna liga". Wbrew pozorom, wcale to nie dodaje nam estymy. Dla mnie wręcz odwrotnie - rodzi podejrzenia o netowe gadulstwo i sianie legend z magla.

Prawda jest taka, że przyrost jakości od pewnego momentu (który wyznacza jak mniemam ten 35/2) jest mizerny i równocześnie okupiony potężnymi kosztami - nie tylko technologicznymi, że się tak trochę spiskowo uśmiechnę na koniec
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• thedoc
          Początki nałogu
          • 2006
          • 328

Muszę się pochwalić że posiadam 35L i 5d. Niemal co drugi dzień zastanawiam się czy go nie sprzedać, bo jest drogi i mógłbym kupić coś bardziej uniwersalnego. Jednak za każdym razem, kiedy mam wątpliwości robię nim jakieś zdjęcia i kiedy je oglądam to wiem, że nic mi porównywalnego obrazka nie da i wtedy już nie mam wątpliwości i go nie sprzedaje

Komentarz

• Raus
            Bywalec
            • 2008
            • 120

krzychoo wrzucisz takie samo porównanie tych szkiełek na cropie? Bo o ile mnie pamięć nie myli to coś wspominałeś o tym na początku tematu.
            Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

Zamieszczone przez thedoc
              Muszę się pochwalić że posiadam 35L i 5d. Niemal co drugi dzień zastanawiam się czy go nie sprzedać, bo jest drogi i mógłbym kupić coś bardziej uniwersalnego.
              jak bedziesz sprzedawac 35L to daj znac
              Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• luc_october
                Początki nałogu
                • 2009
                • 447

Znalazłem w sieci porównanie tych dwóch stałek. Może kogoś zainteresuje.

http://500px.com/luc_october

Komentarz

• luc_october
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 447

Ma ktoś może 35mm 2.0 i 24-70 2.8? Ciekaw jestem jak ta stałka wygląda porównując do drogiego jasnego zooma.
                  Gdyby ktoś mógł zapodać 2 foty porównujące byłbym wdzięczny.

Komentarz

• Kosmo
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 312

Ja mam w/w i jak znajdę czas jutro to coś wrzucę. Aktualnie sprzedaję i ten i ten żeby kupić 1.4 :-)
                    www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• luc_october
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 447

Zamieszczone przez Kosmo
                      Ja mam w/w i jak znajdę czas jutro to coś wrzucę. Aktualnie sprzedaję i ten i ten żeby kupić 1.4 :-)
                      Dzięki

Najlepiej porównać na świetle 2.8 vs 2.8 i 2.0 vs 2.8. Gdybyś dał full size sample do ściągnięcia to byłbym wdzięczny.

Peace.

Komentarz

• ArturBonoVox
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 684

Wcisne w temat.

Od jakiegos czasu neci mnie wymiana 24-105L na 24L lub 35L. Ktos cos takiego przechodzil i co o tym sadzicie.
                        Pozbyc sie 24-105L na rzecz 35L lub 24L. Sklanialbym sie w kierunku 35L.

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                          Wcisne w temat.

Od jakiegos czasu neci mnie wymiana 24-105L na 24L lub 35L. Ktos cos takiego przechodzil i co o tym sadzicie.
                          Dawno już to przerobiłem, jeżeli potrzebny jest zakres powyżej 35 mm i masz pokrycie w stałkach to nawet się nie zastanawiaj, na pewno bardziej kreatywnie wykorzystasz 35/1.4 niż 24-105 , o jakości optcznej nie wspominając.

Komentarz

• serbio
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 243

Nie wiem czy jest sens sprzedaży 24-105L jest to bardzo dobre szkło.
                            Sam posiadam w/w obiektyw wraz ze stałkami 28/1,8 ,35/2 ,50/1,4 oraz 85/1,8 i wszystkie używam w zależności od sytuacji.Są doskonałe tam gdzie światło f/4 nie daje rady. Z jakości obrazka jestem bardzo zadowolony.
                            Tanie budżetowe stałki są naprawde rewelacyjne i polecam je każdemu.
                            Co do zooma to również go warto mieć jako uniwersalny obiektyw.
                            Całość użytkowuje na analogach 33V oraz 300V jakoś aparatu cyfrowego się jeszcze nie dorobiłem:-D ( czyżbym był jedyną osobą na tym forum co nie ma cyfrówki jeszcze?)

Pozdrawiam

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                              Wcisne w temat.

przerobiłem to z rok albo 2 lata temu , sprzedałem 24-105 w komplecie z 40d, ki w zastępstwie właśnie 35/1.4, mając wtedy jeszcze 85/1.8 i 50/1.4.. potem zamieniłem dwie ostatnie na 85/1.2 a w zeszłym tygodniu doszło 24L.. jakbym miał wybierać co kupić 35/1.4 czy 24/1.4 to mimo że 35 lubię to z tego tandemu wybrałbym 24mm.. (ale teraz jak jestem już mądry i mam oba - na początku wybrałem 35kę a do 24 trzeba było dojrzeć )
                              Pozdr
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Zamieszczone przez arturs
                                przerobiłem to z rok albo 2 lata temu , sprzedałem 24-105 w komplecie z 40d, ki w zastępstwie właśnie 35/1.4, mając wtedy jeszcze 85/1.8 i 50/1.4.. potem zamieniłem dwie ostatnie na 85/1.2 a w zeszłym tygodniu doszło 24L.. jakbym miał wybierać co kupić 35/1.4 czy 24/1.4 to mimo że 35 lubię to z tego tandemu wybrałbym 24mm.. (ale teraz jak jestem już mądry i mam oba - na początku wybrałem 35kę a do 24 trzeba było dojrzeć )
                                Pozdr
                                Pisz i wymaluj podobna historia ze szkłami jak u mnie , wystarczy popatrzeć na stopkę :-D.

Komentarz

Pracuję...