X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tezmarek
    Uzależniony
    • 2009
    • 840

To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Zamieszczone przez tezmarek
      To jeszcze dorzucę, że poziom zadowolenia na gęstym cropie może zależeć od tego, z jakiej odległości zwykle będziesz fotografował przy dużych otworach przysłony. Zbliżenia zwykle dają większą satysfakcję...
      A ze niby co to ma do rozdzielczosci szkla?:-?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• ozzman1
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 19

Zamieszczone przez akustyk
        a najgorsze jest to, ze nie ma specjalnie co liczyc na ich poprawe
        No i wlasnie dlatego nie bede czekal tym bardziej, ze Canon zdaje sie rozwijac wylacznie serie L oraz kitowe obiektywy EF-S dla poczatkujacych amatorow

Rogi i wienieta są OK. Gorzej z ogólną rozdzielczością w zakresie f/2-2.5. Na mocno upakowanym cropie dla dużych otworów szału nie ma. Jeśli masz cropa 15-18 Mpix, to w czasie "badanie pikseli" zachwytu nie będzie, natomiast dla 8-10 Mpix może być całkiem OK.
        Robie na sRAW1(7,3MPix)@15MPix z 50D wiec powinno byc ok. Najgorzej, ze tego cholerstwa nigdzie nie ma, zeby podejsc sobie, podpiac, potestowac(przynajmniej we Wrocku).

Komentarz

• tezmarek
          Uzależniony
          • 2009
          • 840

Zamieszczone przez Mad_Mac
          Temat był poruszany również na tym forum. Niektóre obiektywy dają ostre obrazy dla małych odległości, a dla dużych zdjęcia są subiektywnie mniej ostre. Może to wynikać z budowy obiektywu, ale przyczyna może być również inna i leżeć po stronie odbiorcy (np. oko z bliska jest większe - widać więc więcej szczegółów - dlatego obiektywy o średnich rozdzielczościach będą dawały pozornie ostrzejsze obrazy dla małych odległości ). Takie zjawisko zaobserwowałem między innymi w 35/2. Jaka jest jego przyczyna - nie wiem - nie znam wyników pomiarów rozdzielczości w zależności od odległości. Dlatego wypowiadałem się o "poziomie satysfakcji" w zależności od odległości a nie stricte o rozdzielczości.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

a czemu mialoby miec?

mozna byc zadowolonym z roznych cech obiektywu, nie tylko rozdzielczosci. wiem, szokujace, ale tak jest
            www albo tez flickr

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Zamieszczone przez ozzman1
              ...

Robie na sRAW1(7,3MPix)@15MPix z 50D wiec powinno byc ok. Najgorzej, ze tego cholerstwa nigdzie nie ma, zeby podejsc sobie, podpiac, potestowac(przynajmniej we Wrocku).
              W SRAW1 z 50D powinno być OK. Gdybym był z Wrocławia, mógłbyś potestować, ale nie jestem...
              Z tym obiektywem (C35/2) jest tak - nie jest ani gorszy ani lepszy niż wygląda i kosztuje... Nie licz na fajerwerki, ale na tym poziomie cenowym konkurencji nie ma.

Komentarz

• ozzman1
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 19

Zamieszczone przez akustyk
                a czemu mialoby miec?
                mozna byc zadowolonym z roznych cech obiektywu, nie tylko rozdzielczosci. wiem, szokujace, ale tak jest
                Jest dokladnie tak jak piszesz. Jak patrzy sie na testy syntetyczne tego szkla np. na optycznych to wychodzi, ze jest kicha. A potem patrzy sie na zdjecia. I jest bajka. No ale to juz kwestia gustu. Mi obrazek z tego szkla podoba sie jak z malo ktorego

Komentarz

• tezmarek
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 840

Wspominałem o nienajlepszej pracy pod światło C35/2. W praktyce, w warunkach silnego oświetlenia na zewnątrz, zwykle trzeba uważać, aby promienie słoneczne nie padały bezpośrednio na soczewkę - następuje wtedy wyraźne pogorszenie obrazu. Na cropie oryginalna osłona niewiele daje - jest zbyt krótka (dlatego warto zrobić cień choćby ręką). W pomieszczeniach zwykle problemu niema, odległości z natury są mniejsze, więc i poziom zadowolenia większy.

Komentarz

• Pirx
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 485

... Na cropie oryginalna osłona niewiele daje - jest zbyt krótka (dlatego warto zrobić cień choćby ręką)...
                    Ja zakładam na niego oryginalną osłonę od 85/1.8 (ET-65 III), taką z czterema ząbkami. Pasuje, jest dużo głębsza i nie zakrywa pola widzenia obiektywu (na cropie).
                    Pozdrawiam,
                    Pirx

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

No to zanabylem 35L. Pierwsze obserwacje.
                      Wydaje sie pancerna, af to bajka, ostra od 1.4 nawet na 21mpixach.
                      Do f1.8 na powiekszeniach 100% wylazi aberacja ktora jest prawie nie zauwazalna przy f2. Na f1.4 1.6 potworna winieta ktora akurat mnie nie przeszkadza przy slubniakach bo lubie winietki. Problem praktycznie znika przy f2.
                      Na f2 szkielko jest mega mega mega ostre tak jak 135L albo nawet ostrzejsze.
                      Blinki.... jakie blinki! GO co tu duzo mowic, mala!
                      Generalnie jestem mega zadowolony i nie moge sie doczekac testow w akcji.
                      Jesli kogos stac to polecam!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Chyba bliki...

Komentarz

• Mad_Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1458

Zamieszczone przez MC_
                          Chyba bliki...
                          No dobra bliki, ale blinkow tez nie ma

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Już myślałem, że szkiełko mruga do Ciebie ;-)

Komentarz

• nowart
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 809

Na f1.4 1.6 potworna winieta !
                              To dobrze, że nie wybrałeś w końcu 24L - to dopiero definiuje od nowa pojęcie "potworna winieta" :-D

Komentarz

• MC_
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3444

Bardziej niż 17-40 na 17/4?

Komentarz

Pracuję...