X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amatorek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 30

Wtrącę swoje trzy gorsze.
    Sam robię Sigmami różnymi na dziś 30/1.4 i 85/1.4. Do tego 135/2 i 50/1.2 Canona.
    Różnice w celności AF są wg mnie żadne.
    Z mojego doświadczenia i kontaktów z użytkownikami Sigm, oraz serwisem w Gdyni wynika że 90 % przypadków wadliwej pracy AF to nieumiejętne się posługiwanie puszką, bądź (i) braki w technice fotografującego.
    Początkujący (czyli 95% z Was wg moich kryteriów) ma też nierzeczywiste oczekiwania co do ostrości obrazu na dajmy na to iso 3200 i złych warunków oświetleniowych, a często czasów 1/60 i dłuższych dla 85mm.
    Z kilkudziesięciu szkieł jakie przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 5-6 lat tylko jedno wymagało mikroregulacji z poziomu puszki. I to akurat 24/1.4 Canona.

Komentarz

• Grzesiek_PL
      Uzależniony
      • 2008
      • 834

Zamieszczone przez amatorek
      Sam robię Sigmami różnymi na dziś 30/1.4 i 85/1.4. Do tego 135/2 i 50/1.2 Canona.
      Z mojego doświadczenia i kontaktów z użytkownikami Sigm, oraz serwisem w Gdyni wynika że 90 % przypadków wadliwej pracy AF to nieumiejętne się posługiwanie puszką, bądź (i) braki w technice fotografującego.
      Początkujący (czyli 95% z Was wg moich kryteriów) ma też nierzeczywiste oczekiwania co do ostrości obrazu na dajmy na to iso 3200 i złych warunków oświetleniowych, a często czasów 1/60 i dłuższych dla 85mm.
      Z kilkudziesięciu szkieł jakie przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 5-6 lat tylko jedno wymagało mikroregulacji z poziomu puszki. I to akurat 24/1.4 Canona.
      Chyba nie rozumiesz problemu, może powiesz, że na filmiku poniżej obiektyw jest sprawny? I to jego użytkownicy nie potrafią z niego korzystać?

U mnie wygląda to tak samo :

Ja już pomijam całkowicie błędy FF/BF mi chodzi o to, że ten obiektyw nigdzie nie trafia.

Komentarz

• GoOrange
        Bywalec
        • 2011
        • 193

Zamieszczone przez amatorek
        ... i łatwo to sprawdzić wracając do 2 - 3 letnich zdjęć, co do których mieliśmy absolutne przekonanie o ich złej jakości wynikającej ze słabości sprzętu.
        Posunę się nawet dalej, zaczynam powoli rozumieć argumentację starszych stażem kolegów piszących, "przestań focić murki i bateryjki, rób zdjęcia".
        Inna sprawa że czasem trzeba przebrnąć 1 - 2 zmiany systemu / marki szkła żeby samemu się o tym przekonać.
        Co do tytułowej Sigmy, kupię na razie Canona i poczekam na rozwój sytuacji.

Komentarz

• Grzesiek_PL
          Uzależniony
          • 2008
          • 834

Historii ciąg dalszy, skontaktowałem się ponownie z Sigma Japan, dostałem odpowiedź, że w Polsce go wyczyszczą. Napisałem ponownie, że chcę nowy, nie chcę, aby ten serwis robił cokolwiek w tym obiektywie. Uzyskałem odpowiedź, aby odesłać do serwisu a serwis odeśle mi nową sztukę.

Dzisiaj dotarł do mnie kurier, patrzę na pudełko, coś wygląda znajomo, patrzę na numer seryjny na pudełku, o te sam co wcześniej. Zaciekawiony tym co tym razem zrobili z moim obiektywem popatrzyłem do karty gwarancyjnej, która wygląda następująco - http://img808.imageshack.us/img808/8793/sigmaa.jpg

Trochę jestem zdziwiony, że karta gwarancyjna jest stara a obiektyw nowy (wg sigmy). Został wymieniony sam obiektyw (pudełko, karta gwarancyjna, dekielki, osłona przeciwsłoneczna stare). Ale myślę sobie co tam, może rzeczywiście jest nowy i będzie działał. Zdjąłem dekielek a wewnątrz zobaczyłem coś takiego - http://img638.imageshack.us/img638/5589/40748610.jpg
          Pyłki te znajdują się na soczewce wewnątrz, coś ten obiektyw nie wygląda na nowy.

Może ktoś z forum wysyłał właśnie do serwisu obiektyw? Może ma teraz mój?

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Cześć Grzesiek.

Miałem dokładnie tak samo (tzn. stara karta gwarancyjna z adnotacją o wymianie na nowy oraz przekreślonym nr seryjnym). Jednym słowem wymianie podległ (ale słowo) sam obiektyw, a cała reszta została po staremu. Także gwarancja liczona jest od dnia zakupu a nie wymianie. Nota bene miałem tak samo z butami - dowiadywałem się - z tym nic nie zrobisz.

Te paprochy to jest przegięcie - na Twoim miejscu słał bym im maila
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Idzie się załamać na takie praktyki. Brak słów ale biedny polak co ma zrobić...
              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Prosiłbym o skupienie się na temacie wątka. Miejsc gdzie można ponarzekać jak to w tym kraju jest źle jest w necie multum. Wszelkie dalsze takie wpisy będą usuwane.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez jacek_73
                  Cześć Grzesiek.

Miałem dokładnie tak samo (...)
                  Proste jak drut, wymienili obiektyw między klientami i wszyscy są "zadowoleni"
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Grzesiek_PL
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 834

Po kolejnym kontakcie z Sigma Japan i opisaniu wymiany na "nowy" obiektyw uzyskałem dzisiaj telefon z Sigma Polska. Tym razem postanowili (podobno) zwrócić gotówkę. Fajnie, że trwa to już pół roku...
                    Kurier jutro pęknie ze śmiechu. ;-) Co wraca z tym obiektywem to pyta czy to już ostatni raz.

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                      Po kolejnym kontakcie z Sigma Japan i opisaniu wymiany na "nowy" obiektyw uzyskałem dzisiaj telefon z Sigma Polska. Tym razem postanowili (podobno) zwrócić gotówkę. Fajnie, że trwa to już pół roku...
                      Kurier jutro pęknie ze śmiechu. ;-) Co wraca z tym obiektywem to pyta czy to już ostatni raz.
                      No i wlasnie dlatego zostaje przy canonie.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Grzesiek_PL
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 834

Po skardze w Sigma Japan pieniążki zwrócone
                        Serwis napisał, że obiektyw nie spełnia norm. Ciekawe, że wcześniej tego nie napisali, wszystko trwało pół roku. Pozdrawiam tych, którzy rozważają zakup teraz tego obiektywu, może trafią na któryś z moich

Komentarz

• filharmoniusz
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 155

I co zamiast Sigmy teraz planujesz?

Komentarz

• Grzesiek_PL
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 834

Myślę nad C 85 1.8 (gorszy optycznie, porównywałem w sklepie, mechanicznie sprawiał wrażenie dobrego ale to będę mógł potwierdzić jak zrobię nim trochę zdjęć, miałem go może 5 minut w rękach).

Zamieszczone przez Cichy
                            Pierścień ostrości chodzi z pewnym oporem, co niestety utrudnia dość mocno ostrzenie manualne (czy na Live View).
                            Obiektyw pewnego razu jak wrócił po wymianie tulei, to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

zniechęciliście mnie mocno do tego szkiełka
                              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• RomanS
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 830

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                                ... C 85 1.8 ..., to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.
                                Przy tym obiektywie w mojej sztuce nie ma takich obiawow, chodzi plynie z dobrym oporem. Nie jest to oszczenie Zeiss-a ale nie sprawia zadnych klopotow.

Komentarz

Pracuję...