X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Zamieszczone przez dreamstorm
    Właśnie zrzucam fotki ze ślubu. Okaże się jak z kolorami, celnością itd. Sporo fot robiłem tą sigmą - zdecydowanie za dużo , ale tak to bywa z nowym nabytkiem. Jak z celnością to się okaże.
    dreamstorm jak wyszlo z kolorami i celnoscia na tych fotkach
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• dreamstorm
      Uzależniony
      • 2009
      • 642

Zamieszczone przez madc0w
      ślub, wesele daje rade?
      Daje radę, ale na ciemnej sali używam tylko do bardziej statycznych scen.
      Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

Zamieszczone przez dreamstorm
        Daje radę
        Czesto pudluje

Komentarz

• dreamstorm
          Uzależniony
          • 2009
          • 642

Zależy od warunków. Zdarza się częściej niż w Canonie, ale to nie powinno wpływać na decyzję, bo ten odsetek dalej jest niewielki. Różnica ogromna pojawia się dopiero w przypadku gdy jest ciemno i przy bardziej dynamicznych scenach, wtedy AF po prostu nie potrafi złapać ostrości. Jeśli jest jasno to jest bardzo szybki i całkiem celny. Oczywiście jeszcze niewiele używałem tego szkła (ze 3-4 śluby), ale uważam, że było warto. Jeśli jednak nie jest komuś potrzebne f1.4, to lepiej kupić Canona 85 1.8. Pewniejszy,szybszy AF a optycznie do ślubów w zupełności wystarczający. Ja się przesiadałem z C100 f2, więc różnica w świetle była odczuwalna.
          Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• tomba
            Bywalec
            • 2006
            • 234

dreamstorm, a jak zachowuje się z jedynką na servo? używasz czasem?
            sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
            niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
            Fotograf ślubny

Komentarz

• dreamstorm
              Uzależniony
              • 2009
              • 642

Używam czasem, ale zwykle Sigma podpięta jest do 5tki a do 1ki mam coś szerszego (35 lub 24mm), żeby nie musieć przekadrowywać.Na razie jeszcze nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie nie zauważyłem jednak nic niepokojącego.

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

Myślę że tego nie trzeba komentować :-P

Komentarz

• dreamstorm
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 642

Zwalony egzemplarz. Też na taki się natknąłem w sklepie Sigmy ;D. Dałem im od razu znać, żeby ktoś przez pomyłkę tego nie kupił. Mam nadzieję, że nie wylądowało na półce

Komentarz

• WojtekW
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 20

Miałem dokładnie taki sam przypadek, pierwszy zamówiony egzemplarz dziwnie się zacinał. Ten który posiadam teraz SUPER. Zamieniłem 135 2.0 na sigmę i nie żałuję. Na 5d II servo działa bardzo dobrze, 5d to wiadomo jak
                    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Pierwsza partia miała takie wady. Też jedną sztukę z takim 'karabinem' miałem, oczywiście wróciła do dystrybutora.
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Mad_Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1458

Od premiery jak przestrzelilem to szkielko to mam na nie chrapke.
                        Jedyny problem w tym ze mam idealna sztuke 1.8... no prawie, po 2 latache ma troche syfu w srodku ale na fotkach tego nie widze.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Grzesiek_PL
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 834

Ja miałem 3 sztuki w ręku i taki efekt miały jest to wada GMR sensora, sigma go wymienia/reguluje. Fajnie kupując szkło za 3,5 tys zł aby było sprawne trzeba je wysłać na wszelakie kalibracje i wymiany części i może będzie działać...

Na zagranicznych forach sporo ludzi ma z tym problem. Obiektyw szaleje za miast ostrzyć.

Komentarz

• Mad_Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1458

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                            Ja miałem 3 sztuki w ręku i taki efekt miały jest to wada GMR sensora, sigma go wymienia/reguluje. Fajnie kupując szkło za 3,5 tys zł aby było sprawne trzeba je wysłać na wszelakie kalibracje i wymiany części i może będzie działać...

Na zagranicznych forach sporo ludzi ma z tym problem. Obiektyw szaleje za miast ostrzyć.
                            No i wlasnie tu jest pies pogrzebany. Placisz po to zeby jeszcze sie nerwow najesc.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

Całe szczęście, że w Canonie wszystko zawsze działa idealnie a Żytnia świeci pustkami.

Komentarz

• Sunders
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2746

Zamieszczone przez MC_
                                Całe szczęście, że w Canonie wszystko zawsze działa idealnie a Żytnia świeci pustkami.
                                Słusznie, całe szczęście że można kupić 85-tki canona, które w przeciwieństwie do tej sigmy działają z reguły bezproblemowo i nie trzeba ich zaraz po zakupie wysyłać do kalibracji na Żytnią :-)

Komentarz

Pracuję...