X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez Mad_Mac
    Generalnie moje zdanie jest takie. Zarabiasz na sprzecie, kup najlepszy na jaki cie stac. Bedzie sie pracowac przyjemniej a i moze oszczedzic to troche w PP.
    Dlatego wielu z tych co zarabiają poprzestaje na 85/1.8 lub sigmiokach (ale to już rzadziej) .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• pjakusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

Zamieszczone przez szuler
      pjakusz chodzi mi dokaładnie o to, że AF w sigmach to jedno wielkie g.....o i dlatego nie mam zamiaru testować ich 85
      niby co trzeba kupić wyselekcjonowaną sztukę i kilka razy wysyłać razem z body do kalibracji oczywiście jeżeli ma się kupioną z jednego słusznego żródła
      Skoro nie zamierzasz testować, to po co wypowiadasz się w wątku o tym szkle?

Co do kupowania - nie robiłem żadnej selekcji, kupiłem tę sztukę która była w sklepie. Miała FF, po jednorazowej i błyskawicznej kalibracji w serwisie jest celna, celniejsza niż 85/1.8. Nie kupiłem w "jedynym słusznym źródle".

Komentarz

• george
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 49

Zamieszczone przez pjakusz
        Skoro nie zamierzasz testować, to po co wypowiadasz się w wątku o tym szkle?

Co do kupowania - nie robiłem żadnej selekcji, kupiłem tę sztukę która była w sklepie. Miała FF, po jednorazowej i błyskawicznej kalibracji w serwisie jest celna, celniejsza niż 85/1.8. Nie kupiłem w "jedynym słusznym źródle".
        Jednak z tego co czytałem wcześniej w tym wątku, nie obyło się bez przepraw z serwisem? Generalnie ważne, że jednak zrobili i szkło jest dobre, ale pozostaje obawiać się o kaprysy serwisu...

Komentarz

• pjakusz
          Początki nałogu
          • 2006
          • 269

Zamieszczone przez george
          Jednak z tego co czytałem wcześniej w tym wątku, nie obyło się bez przepraw z serwisem? Generalnie ważne, że jednak zrobili i szkło jest dobre, ale pozostaje obawiać się o kaprysy serwisu...
          Taa, bez nerwówki się nie obeszło. Info z serwisu, że nie serwisują w ramach gwarancji sprzętu kupionego bez pośrednictwa polskiego dystrybutora. Telefon do dystrybutora i okazało się, że jednak serwisują. Dystrybutor napisał maila do serwisu i następnego dnia AF już wyregulowany.

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Zamieszczone przez pjakusz
            Taa, bez nerwówki się nie obeszło. Info z serwisu, że nie serwisują w ramach gwarancji sprzętu kupionego bez pośrednictwa polskiego dystrybutora. Telefon do dystrybutora i okazało się, że jednak serwisują. Dystrybutor napisał maila do serwisu i następnego dnia AF już wyregulowany.
            Ten serwis kompromituje się takim postępowaniem i IMO dlatego powinien stracić autoryzację. Ja mając o ponad 500 km dalej od Ciebie do tej mekki Sigmy prędzej dołożę do 85L niż kupię sigmę
            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• espe
              Bywalec
              • 2008
              • 148

moje kilka groszy:
              przez kilka dni gościłem s85, 85l, s50, 50l.
              Wnioski o AF:
              s50: niestety, ja z tym AF sobię nie radzę, czasmi w punkt, czasmi nie i tak w kółko, szybki AF.
              50l, celny, szybki.
              85l wiadomo, wolny (sam w sobie nie jest wolny tylko ten przejazd jest tak dlugi, że trochę mu się schodzi), potrafi się pomylić, ale b.rzadko. Megadenerwujący brak MF bez przełączania na obiektywie lub po wyłączeniu aparatu.
              s85 rewelka, szybko, pewnie, celnie - to jest jakiś totalny wyjątek jeśli chodzi o sigmę

jakość zdjęć:
              s85, rewelacja. prawie nie do odróżnienia od 85L, różnice sa naprawdę małe, gdyby nie świadomość różnych szkieł i doszukiwania się różnic ciężko byłoby rozpoznać
              85l, klasa, miodzio
              50l - wprawdzie nie ten wątek ale co tam: ostrość słaba (1.2), ale ogólnie obrazek rewelka
              s50 - OK, nie najgorszy ale też bez rewelacji, wszystkimi szkłami bawiłem się tylko na max otworach

Podsumowując, nic nowego, potwierdzam tylko co było wielokrotnie napisane.
              Ciekawe, że pomiędzy 1.4 sigmy a 1.2 Canona w przypadku 85mm widać lekką różnicę w głębi i rozmyciu ale dosłownie minimalną, natomiast w 50-kach różnica jest bardziej widoczna. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie.
              Polecam sigmę, na chwilę obecną jest wg mnie lepszym wyborem, chciałbym takiego Canona, zbudowanego jak 24LII, może być 1.4, szybkiego, celnego z FTM.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Dzięki za ciekawą opinię .
                Utwierdza mnie to jedynie w przekonaniu (wraz z całym wątkiem), że nie mam co kupować półśrodków tylko sprawić sobie prędzej czy później 85L .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Z powyższej opinii akurat płynie inny wniosek, no ale ok, interpretacja dowolna
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Też mi się wydaje, że z opinii espe wynika raczej to, że Sigmę 85 zdecydowanie warto brać pod uwagę...

Komentarz

• espe
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 148

oczywiście polecam sigmę, może te usmieszki u Kolekcjonera coś znaczą?

Komentarz

• WojtekW
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 20

Ma może ktoś rawa z 5D II i sigmy 85 ? Najlepiej jakiś taki szerszy portrecik na 1,4 lub 1,6.
                        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez Cichy
                          Z powyższej opinii akurat płynie inny wniosek, no ale ok, interpretacja dowolna
                          Zamieszczone przez MC_
                          Też mi się wydaje, że z opinii espe wynika raczej to, że Sigmę 85 zdecydowanie warto brać pod uwagę...
                          Zamieszczone przez espe
                          oczywiście polecam sigmę, może te usmieszki u Kolekcjonera coś znaczą?
                          Sigmioków miałem już trochę także już więcej nie.
                          Co do zakupów - w tym roku planuję trochę wydatków foto i 85L jest na liście - podobają mi się kolory z tego szkła, także ten paska i literki L na obudowie .
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Adso
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 310

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Sigmioków miałem już trochę także już więcej nie.
                            Co do zakupów - w tym roku planuję trochę wydatków foto i 85L jest na liście - podobają mi się kolory z tego szkła, także ten paska i literki L na obudowie .
                            a ciferki przy napisie "cena" też Ci się podobają?
                            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez Adso
                              a ciferki przy napisie "cena" też Ci się podobają?
                              No cóż, a kto mówił że to tanie hobby ;-).
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• michael_key
                                Fotografujący
                                • 2009
                                • 2129

Mnie nigdy nie będzie stać na 85L, podejrzewam, że na Sigmę 85mm raczej też. Jeśli kogoś stać to ok, proszę. Jakość jakością, ale cena dla (podejrzewam większości) też jest ważna. Wszystko wg zasobności portfela.

Komentarz

Pracuję...