X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • svierq
    Coś już napisał
    • 2008
    • 53

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Zamieszczone przez Goomis
    FF jest ok. no i jedna z najbardziej popularnych przeglądarek...
    ale koniec OT!
    I chyba jedyna przegladarka która czyta profile i potrafi prawidlowo wyswietlac grafiki...

Co do 50tk a 35tki to zdecydowanie wole w repo 35mm. Przyjemniejsza perspektywa. Chyba najbardziej uniwersalne szklo w reportażu.

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

Dokladnie, Firefox to jedyna przegladarka ktora wyswietla zdjecia z uwzglednieniem profili kolorystycznych, dlatego na chwile obecna to najlepszy wybor dla fotografa.
      No ale wracajac do tematu watku..
      .. dzieki uprzejmosci kolegow habakuk i Goomis moglem dokladnie przyjzec sie reportazom slubnym robionym przy uzyciu 35L
      Stwierdzam, ze 35mm to zdecydowanie przyjemniejsza perspektywa w repo niz 50mm
      Ja po prostu uczylem sie "glamour" w fotografii na sesjach z modelkami, gdzie 50mm bylo idealne - stad moje ciągoty, zeby zostac przy tej ogniskowej mimo wszystko.
      Teraz, kiedy wlasciwie foce wylacznie sluby, 50mm poszlo u mnie w odstawke.. lezy mi w Torbie szklo kosztujace 5700 pln, ktore uzywam jako dopelnienie i z efektow ktorego jestem zadowolony i nic wiecej (nie zachwycony)
      Dlatego ja juz podjalem decyzje - przechodze z 50mm na 35mm
      Tutaj kolega ustalil mocno dumpingowe ceny za 50L:

Dlatego, po takiej cenie nie oplaca mi sie sprzedawac 50L, wiec wpierw sprobuje bezgotówkowo zamienic sie na 35L
      Gdy nie znajde chetnego do zamiany, to dopiero wtedy wystawie swoja 50L na allegro, i za sprzedane pieniadze kupie Sigme 35/1.4
      Wiec przy okazji.. gdyby ktos sie przymierzal do sprzedazy swojej Sigmy 35/1.4 to prosze o kontakt - podejrzewam, ze akcja z zamiana 50L na 35L nie przejdzie mi, wiec bede zmuszony sprzedac swoja 50L po zanizonej cenie a wtedy bede sie rozgladac za uzywana Sigma 35/1.4 w pierwszej kolejnosci.
      Jak nie znajde, to dopiero przejde sie do salonu sigmy
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• svierq
        Coś już napisał
        • 2008
        • 53

Zamieszczone przez BeatX
        Dlatego ja juz podjalem decyzje - przechodze z 50mm na 35mm
        Myslę, że to dobry krok. Do repo jako głowne szklo 35mm. 50tka używam czasem do portretów.

Zamieszczone przez BeatX
        wiec bede zmuszony sprzedac swoja 50L po zanizonej cenie a wtedy bede sie rozgladac za uzywana Sigma 35/1.4 w pierwszej kolejnosci
        Boję się, że moze być ciężko z kupnem używanej sigmy. To mowy obiektyw. Widząc kogoś kto sprzedaje szklo po zakupie nabrałbym podejrzeń że coś z tym jego egzemplarzem jest nie tak skoro nie jest zadowolony z niej. Może za jakiś czas Niemniej życzę powodzenia.

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          PREMIUM member
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez svierq
          Co do 50tk a 35tki to zdecydowanie wole w repo 35mm. Przyjemniejsza perspektywa. Chyba najbardziej uniwersalne szklo w reportażu.
          Kwestia gustu. Jak dla mnie 50mm na FF dobrze się nadaje do poziomych kadrów całej sylwetki, lepiej niż 85mm bo nie tak płasko.
          Ale szczerze mówiąc też nie przepadam za 50mm, trudno zrobić dynamikę, trudniej też wyciągnąć detal bez zniekształceń perspektywy.
          Digart

Komentarz

• loop89
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 38

Zamieszczone przez WojtekW
            Wszystkie foty 5d II, f 1,4 - 1,6 są exify w zdjęciach jak coś.
            No rewelacja te foty z Twojej ∑35/1.4, czy wybierałeś w sklepie swój egzemplarz z kilku czy kupiłeś pierwszy lepszy/jedyny? musiałeś wprowadzać korektę mikroregulacji czy szkło idealnie strzela tam gdzie chcesz bez problemów ff/bf - oczywiście pytam o statyczne ujęcia

Komentarz

• tomek s
              Bywalec
              • 2007
              • 180

BeatX nie rób tego, znaczy się nie zmieniaj 50mm na 35-tke
              Jak tylko podepniesz 35L to nie będziesz jej chciał odpinać, bo to taka fajna ogniskowa którą można prawie wszystko i w tym właśnie tkwi pułapka.
              Ja mając jakiś czas 35L złapałem się na tym, że przestałem prawie używać innych szkieł, a po jakimś czasie znudziło mi się to 35mm bo zdjęcia jakieś podobne wszystkie się wydawały.
              Zrobiłem głupotę i po raz drugi kupiłem C50/1.4 (ciekawe na jak długo ;-) ), a do tego 135L.
              Jakby moje fundusze amatora pozwoliły to bym sobie 35L zostawił bo to bardzo fajne i uniwersalne szkło, teraz będę się przyglądał tej Sigmie bo wydaje sie być ciekawą alternatywą.
              Pozdr

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Baaaa....
                Ja nawet sprzedalem kiedys swoja 35L i zamienilem na 24L II majac jeszcze 24-70L. Chwile temu sprzedalem 24-70L zeby kupic nowa wersje, ale... nie ma to tamto - wracam do 35L (albo do tej Sigmy) bo za takie pieniadze zoom nawet najlepszy nie bedzie sie rownac f/1.4 i stalce

Komentarz

• michaś
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 36

Wiem, że miałem wczoraj, ale z głowy wyleciało - duży plik:

Mam nadzieję, że jak się wyrobię to w przyszłym tygodniu wrzucę jeszcze kilka przykładów.

Co do rozważań nad ogniskową, ja już chwilę temu doszedłem do wniosku, że najlepsza jest tak, której nie mam. (Teraz mam na tapecie 135 :P)
                  5dmkII,C24LII, S35 1.4, C50 1.4, S85 1.4

Komentarz

• happytommy
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 75

Ja też już kupiłem i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że obiektyw jest świetny
                    Używam go z 5D Mark II, AF bez zarzutu, ff/bf nie wystepuje, jednym słowem sama radość z focenia
                    5D II | 33 | 35/1.4 | 85/1.8 | 70-200/4 IS | EX 430 II |

Komentarz

• svierq
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 53

Zastanawiam się jak pracowało by sie tym szkłem mając ten zapowiadany Sigma USB Dock i zmieniając ustawienia prorytetów szybkość/celność. Ciekaw jestem. Moze ktoś zna jakieś ploty dotyczace dostepności i ceny tego gadżetu?

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Zamieszczone przez BeatX
                        Stwierdzam, ze 35mm to zdecydowanie przyjemniejsza perspektywa w repo niz 50mm
                        Ja po prostu uczylem sie "glamour" w fotografii na sesjach z modelkami, gdzie 50mm bylo idealne - stad moje ciągoty, zeby zostac przy tej ogniskowej mimo wszystko.
                        Ja praktycznie mam podobny zestaw na sluby co Ty - S14, C24LII, C50/1.4, C100/2.0. 50mm jak oprócz 1.2 masz jeszcze 1.4 to nie warto sprzedawać mało za nią weźmiesz, a czasem warto mieć szkło które nie spłaszcza ani nie rozciąga kadru. Zawsze szkoda było mi kasy na zmianę 1.4 na 1.2 - w porównaniu z efektem. Silnik się zajeżdża ale płacisz 360zl i masz dalej na kilka ładnych lat spokój.
                        Ja mam 35mm tylko w postaci kompakta Fuji X100 - daje obrazek jak 35/2.8 na FF.
                        Ale ta Sigma mnie też kusi, tylko czy ona gra z 5D classic.
                        Tutaj zrobiłem materiał tylko X100 - czyli ogniskowa 35mm - nie ślubny ale repo. Plik exe ale to prezentacja z proshow - bez obaw.

--- Kolejny post ---

Robił ktoś tą Sigmą na 5D classic?

--- Kolejny post ---

Trzeci raz proszę dajcie jakiegoś rawa z FF tej Sigmy gdzie jest jakaś CA. Czy ten obiektyw jej nie ma?
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Ja robiłem, pare postów wcześniej masz zdjęcia z Classica
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• WojtekW
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 20

Ja zamówiłem swoją sztukę całkiem w ciemno na allegro. Na 5D II działa super po małej korekcie, na 5d classic już mam lekki front focus. Z CA to sam nie wiem jak jest, nie miałem jeszcze okazji robić foty na której by to można zobaczyć.
                            8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• BeatX
                              PLUS member
                              PLUS member
                              • 2007
                              • 1733

Zamieszczone przez szwayko
                              Silnik się zajeżdża ale płacisz 360zl i masz dalej na kilka ładnych lat spokój.
                              No wlasnie gdyby tak bylo, to nie kupowalbym 50L
                              Ale ja za wymiane AF w swoim C50/1.4 zaplacilem niecale 800 pln na Żytniej :/
                              To skutecznie zniecheca do kolejnych napraw.

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
                              Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• szwayko
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2076

Zamieszczone przez BeatX
                                No wlasnie gdyby tak bylo, to nie kupowalbym 50L
                                Ale ja za wymiane AF w swoim C50/1.4 zaplacilem niecale 800 pln na Żytniej :/
                                To skutecznie zniecheca do kolejnych napraw.
                                A to nie wiedziałem - ja płaciłem kilka lat temu te 360zł. Pisz takie info w wątku o żytniej i naprawach - żeby było wiadomo jakie są aktualne ceny- jak było to przepraszam.
                                frickr FB
                                www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...