Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ale ja za wymiane AF w swoim C50/1.4 zaplacilem niecale 800 pln na Żytniej :/
Ponad połowa ceny szkła. Nieźle. Swoją droga to właściwie za taką cenę to mogą ściągnąć to szkło z Japonii i podmienić całe. Bo wtedy to by chyba bez VAT poleciało i marzy sklepu. I pewnie by z 800 PLN wyszło.
Tak to wygląda, jeżeli sprzęt się zużywa.
W samochoód też musisz wrzucać kasę, niby inwestujesz ale tak naprawdę i tak go doprowadzasz do etapu kiedy jest mobilny.
Jak i w aparacie/ obiektywach
Długo wahałem się pomiędzy czerwonym paskiem a tańszą alternatywą. Solidna obudowa, celny i powtarzalny autofocus, niemniej wolny, naprawdę odczuwalnie wolniejszy od np. c 85 1.8 czy c 135 2.0 ( na 50D). Może dla niektórych to być kłopotliwe. Choć zarabiam na zdjęciach, sprawdziłem i okazało się, że zdecydowana większość moich zarobkowych gniotów wykonywana jest na ręcznym ostrzeniu, dlatego przegrał czerwony pasek ( plus 2k PLN w kieszeni ). No i chyba to, o co wszyscy pytają. Nie mogłem uwierzyć, że na 1.4 jest tak ostro. Boję się przymykać, bo nawet bez ostrzenia podczas dalszej obróbki, zdjęcie będzie wyglądało na przeeeeostrzone ;-)
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Boję się przymykać, bo nawet bez ostrzenia podczas dalszej obróbki, zdjęcie będzie wyglądało na przeeeeostrzone
Jak patrzę na zdjęcia które wrzucił tu parę postów wcześniej michaś to mam właśnie wrażenie że są one przeostrzone. Dopiero powiększenie do oryginalnego rozmiaru niweluje ten efekt
No wlasnie - ostrosc, to nie wszystko niestety. Zdjecie ma byc przyjemnie plastycznie a ostrosci zbyt wiele moze ten efekt tylko popsuc.
Jakosc wykonania sprawia wrazenie bardzo solidnej konstrukcji ale trzeba bedzie poczekac na samo zycie i zobaczyc jak to sie przeklada na "dlugowiecznosc" calego ukladu
No wlasnie - ostrosc, to nie wszystko niestety. Zdjecie ma byc przyjemnie plastycznie a ostrosci zbyt wiele moze ten efekt tylko popsuc.
Żyjmy w erze post-żylety? Rozumiem o co Ci chodzi, ale i tak mnie to bawi.
Jakosc wykonania sprawia wrazenie bardzo solidnej konstrukcji ale trzeba bedzie poczekac na samo zycie i zobaczyc jak to sie przeklada na "dlugowiecznosc" calego ukladu
Można za tę cenę mieć dwie L. L też raczej wieczna nie jest...
Hehe...
Jak jest mydło, to źle i narzekania, że trzeba przymykać, żeby była żyleta...
Jak jest żyleta od pełnej dziury to też źle, bo za ostro...
Kocham nasze narodowe malkontenctwo
P.S. Ale spoko, rozumiem wszystkie rozterki, sam się zastanawiam czy wymienić 35/2 na nówkę sigmę czy używaną elkę
Hehe...
Jak jest mydło, to źle i narzekania, że trzeba przymykać, żeby była żyleta...
Jak jest żyleta od pełnej dziury to też źle, bo za ostro...
Kocham nasze narodowe malkontenctwo
P.S. Ale spoko, rozumiem wszystkie rozterki, sam się zastanawiam czy wymienić 35/2 na nówkę sigmę czy używaną elkę
To nie jest malkontenctwo. Nie moja wina, ze na tym (innych forach rowniez) od dluzszego czasu jakosc szkla mierzy sie glownie w krtyteriach ostre/mniej ostre. Przypomina mi to troche walke o to, aby miec jak najwiekszy zoom w kompakcie - coz - kazdy szuka czegos innego. Tamron byl o wiele ostrzejszy od 24-70L, jednak wg mnie, to 2 rozne szkla i albo to ktos widzi albo nie. Jak nie widzi, to nie wrto przeplacac i tyle.
Ja zdecydowanie wole koncowy efekt w calosci prezentowany przez 35L niz Sigme. Porownalem i wydaje mi sie, ze o wiele przyjemniejszy obrazek daje eLka. AF rowniez na korzysc eLki choc to sa tylko odczucia subiektywne. Co do wytrzymalosci po latach, to eLka udowodnila juz swoja wielkosc a Sigma dopiero musi. Nie mowie, ze jest gorsza czy szybciej cos bedzie nie tak ale zaufanie mam wieksze do tej 35L niz do calkowicie nowego produktu i to chyba nie jest dziwne??
To nie jest malkontenctwo. Nie moja wina, ze na tym (innych forach rowniez) od dluzszego czasu jakosc szkla mierzy sie glownie w krtyteriach ostre/mniej ostre. Przypomina mi to troche walke o to, aby miec jak najwiekszy zoom w kompakcie - coz - kazdy szuka czegos innego. Tamron byl o wiele ostrzejszy od 24-70L, jednak wg mnie, to 2 rozne szkla i albo to ktos widzi albo nie. Jak nie widzi, to nie wrto przeplacac i tyle.
Ja zdecydowanie wole koncowy efekt w calosci prezentowany przez 35L niz Sigme. Porownalem i wydaje mi sie, ze o wiele przyjemniejszy obrazek daje eLka. AF rowniez na korzysc eLki choc to sa tylko odczucia subiektywne. Co do wytrzymalosci po latach, to eLka udowodnila juz swoja wielkosc a Sigma dopiero musi. Nie mowie, ze jest gorsza czy szybciej cos bedzie nie tak ale zaufanie mam wieksze do tej 35L niz do calkowicie nowego produktu i to chyba nie jest dziwne??
Ano nie jest Jak już napisałem, sam się zastanawiam czy kupić nówkę Sigmę czy używaną elkę:-) Rozsądnie patrząc powinienem wziąć sigmę, bo też obiektyw zacny, a do tego nówka sztuka nieśmigana, ale jednak coś w stronę elki ciągnie...
Wiesz - jest jeszcze jedna sprawa odnosnie ceny - fakt - Sigma jest tansza, ale przy odsprzedazy stracisz praktycznie tyle samo, wiec roznica i tak zostanie u Ciebie w kieszeni
Ale koniec OT - Sigma jest super i to nie ulega watpliwosci.
Sam jestem zaskoczony jakoscia wykonania oraz wspolpraca z 5D III a takze samymi zdjeciami. W boju nie testowalem. Czy jest to 100% alternatywa dla eLki? Mysle, ze zalezy kto czego szuka i ile ma kasy. Wiem tylko jedno, ze jak wyjdzie (moze wreszcie) nastepca eLki w cenie pewnie ok 7k pln, to Sigma niezle pozamiata (czego jej zycze) - no chyba, ze sie wycwani i tez podniesie relatywnie w gore
Wiesz - jest jeszcze jedna sprawa odnosnie ceny - fakt - Sigma jest tansza, ale przy odsprzedazy stracisz praktycznie tyle samo, wiec roznica i tak zostanie u Ciebie w kieszeni
To działa tylko przy założeniu, że kupujesz obiektyw już wiedząc, że będziesz go sprzedawał ;-)
Kilka wpisów widziałem a propos kolorystyki na moich zdjęciach testowych. No ludzie, przecież te zdjęcia są po obróbce. Ta Sigma wyjściowo daje kolory zbliżone do Canonowskich szkieł.
Tutaj jedno zdjęć w oryginale, nie ostrzone, nie poprawiane:
Pikczer -> ostrość jest czymś co można zmierzyć obiektywnie. Cały emejzing (nie bójmy się użyć tego opatentowanego słowa) jest już względny. W teście na bokeh Sigma znacząco wygrała z L i z G. Każdemu podoba się coś innego. Ostrość jest jedna. 35 L może kosztować i powyżej 8 k PLN. 7 to by było za tanio. Po co wypuszczać nowy obiektyw prawie w cenie starego?
Kilka wpisów widziałem a propos kolorystyki na moich zdjęciach testowych. No ludzie, przecież te zdjęcia są po obróbce. Ta Sigma wyjściowo daje kolory zbliżone do Canonowskich szkieł.
Ja wcale nie narzekam. Tylko wrzucając zdjęcia w net czy przesyłając znajomym trzeba uważać gdzie i jakiej formie będą prezentowane. Bo jak działają algorytmy skalujące na różnych serwerach i co potrafią zrobić ze zdjęciem chyba wszyscy wiemy. A na sigmę sam sie czaję tylko jako niewierny Tomasz nie uwierzę dopóki sam nie pomacam
Komentarz