X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • horak
    Uzależniony
    • 2010
    • 589

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Tak jak napisał kolega wiktor2323 dajcie jakieś foty 100% crop z odległości 3-4 metrów bo z takiego bliska to każde szkło jest super ostre. Mój były c50/1.4 z 1 metra na 1.4 był żyletka, a z 3-4 m to nawet na 2.2 była kaszana i to pod względem ostrości i celności. Chciałbym kupić to szkło by robić zdjecia z 3-5 metrów bo do zbliżeń mam dłuższe ogniskowe.
    Oczekuję żeby to szkło było celne i ładnie ostre po przymknięciu do 2.0 z 3-5 metrów chyba że mnie zaskoczy i już na 1.4 będzie miód. To, że z bliska jest ostre to żadne zaskocznie.

Komentarz

• Matick7
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 38

Zamieszczone przez rollo
      Matick7, pierwsze kocie oko nie jest na 1.4, tylko 3,5
      faktycznie wybaczcie błąd, jutro spróbuję coś cyknąć z 2,5m przy świetle dziennym

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Cichy już pokazał, że jest super na dalsze dystanse jednak ciekawość...
        Ja czekam na pierwszy ślub w sezonie i jadę po szkło
        Facebook

Komentarz

• freaku
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 38

Miałem ostatnio możliwość podpięcia dwóch egzemplarzy tego szkła do mojego 5dc i strasznie się rozczarowałem bo z tego wątku wynika właśnie, że jest super niezależnie od odległości a jednak ja miałem wrażenie, że super jest tylko do odległości 1m - dalej robiło się mydlasto :/ w obu przypadkach podobnie

Komentarz

• aciek_l
            Bywalec
            • 2009
            • 213

Zamieszczone przez freaku
            Miałem ostatnio możliwość podpięcia dwóch egzemplarzy tego szkła do mojego 5dc i strasznie się rozczarowałem bo z tego wątku wynika właśnie, że jest super niezależnie od odległości a jednak ja miałem wrażenie, że super jest tylko do odległości 1m - dalej robiło się mydlasto :/ w obu przypadkach podobnie
            Czy to było w Sigmie w Poznaniu? Z tego co widzę po allegro tam akurat mają lub mieli 2 sztuki i planuje się tam wkrótce wybrać.

Komentarz

• freaku
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 38

Nie, to nie było w Poznaniu.

Komentarz

• Matick7
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 38

Tak oto zamieszczam, jak pisałem wyżej, zdjęcia z odległości 2m przy świetle zastanym na którym zobaczycie moją uroczą asystentkę Jakbyście chcieli więcej sampli w danych warunkach proszę pisać, mam do dyspozycji jeszcze kota, ludzi, florę w okół bloku oraz lampę z octa
                Muszę niestety z ręką na sercu się przyznać, że jedno na 7 zdjęć było nie trafione z ostrością (nie używałem środkowego punktu ostrości)

ISO: 640 f/1.4 1/125s

oraz cop

ISO: 640 f/2.0 1/80s

crop

ISO: 640 f/3.5 1/20s

crop

Komentarz

• jellyeater
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1631

Pewnie da się to skalibrować. Sigma pewnie lepiej opanowała AF z nowszych aparatów. Testowałem na 5dc 3x 50 mm i za każdym razem logarytmiczny BF. Po kalibracji jest w punkt. Tyle, że jest się bez aparatu jakiś tydzień, półtora. I lekki niesmak, że się kupuje coś co nie działa. Ale potem jest miło.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• henryk105a
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 28

Interesuje mnie to szkło ze względu na świetną ogniskową bo liczę że będzie uniwersalne - zarówno do wnętrz, streetu, jak i landszaftu. Natomiast fotki które obserwuję w tym i sąsiednim dziale to tylko wnętrza z 1-2m oraz jakieś detale prawie macro- w celu udowodnienia ostrości na 1,4. Pomimo że pogoda się poprawia nadal widzę tylko obiecanki a nie foty. Natomiast te w sieci zrobione na zewnątrz kompletnie mnie nie przekonują. Do tego wypowiedzi osób, które wybrały jeden egzemplarz z wielu oraz pocieszenia że można odddać do kalibracji. Przy tym nie jest jasne czy te egzemplarze do kalibracji mają FF/BF, czy też kompletnie są rozregulowane i od 3-4 m mydło nie nadające się nawet do ostrzenia ręcznego. Aż strach trafić na te przebrane. Myślę, że póki co będę zmuszony pozostać przy swoich C 50/1,4 i C24-105 i poczekać na C35/1,4 II (bo wydatek 5,5k za mk I przed wyjściem mkII to jakiś żart).

Komentarz

• latant
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 410

Zamieszczone przez Matick7
                      Tak oto zamieszczam, jak pisałem wyżej, zdjęcia z odległości 2m przy świetle zastanym na którym zobaczycie moją uroczą asystentkę Jakbyście chcieli więcej sampli w danych warunkach proszę pisać, mam do dyspozycji jeszcze kota, ludzi, florę w okół bloku oraz lampę z octa
                      Daj coś z zewnątrz, z większej odległości ... i żadnych kotów ;-)
                      CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• tombas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2195

Zamieszczone przez henryk105a
                        pozostać przy swoich C 50/1,4 i C24-105 i poczekać na C35/1,4 II (bo wydatek 5,5k za mk I przed wyjściem mkII to jakiś żart).
                        piszesz tak, jak byc znał konkretną datę., bo o mkII słysze juz ze 3-4 lata i jakos nic w tym temacie (no nie nic, może tyle że moge sie cieszyc fotami z tego okropnie drogiego szkła w wersji I )
                        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• henryk105a
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 28

Wymieniłem 24/1,4 mk I na II i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że w 35 też będzie znaczna poprawa a cena używek mk I zjedzie.

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2195

Wymieniłem 24/1,4 mk I na II i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że w 35 też będzie znaczna poprawa a cena używek mk I zjedzie.
                            nie zejdzie. jesli C bedzie nadal wyceniał swoje szkła jak do tej pory (obym sie mylił, ale nowa 35 jesli bedzie takowa, to koszt 8,5-9,5K) zobacz co sie "porobilo" z 24-70
                            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• nowart
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 809

Nic nie zjedzie. Ludzi nawet doświadczenie ostatnich lat niczego nie uczy... Nowe szkło wyjdzie 3000zł droższe od starego, stare się po prostu z dnia na dzień skończy a ludzie jak zawsze rzucą się na poszukiwania starej wersji " bo przecież takie tanie a optycznie było takie kultowe i super". Było tak z 70-200IS, 24-70, 50D, D700 i pewnie jeszcze kilka premier z ostatnich lat, których nie pamiętam...

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

Zamieszczone przez nowart
                                Nic nie zjedzie. Ludzi nawet doświadczenie ostatnich lat niczego nie uczy... Nowe szkło wyjdzie 3000zł droższe od starego, stare się po prostu z dnia na dzień skończy a ludzie jak zawsze rzucą się na poszukiwania starej wersji " bo przecież takie tanie a optycznie było takie kultowe i super". Było tak z 70-200IS, 24-70, 50D, D700 i pewnie jeszcze kilka premier z ostatnich lat, których nie pamiętam...
                                amen. pieknie ujete
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...