X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

nie wiem o co wam chodzi
    jak ktos ma cisnienie na 35L to niech kupuje - kto mu broni?
    ja po prostu zawsze bede bronil obiektywizmu i racjonalizmu.. w tym aspekcie sigma 35/1.4 vs. Canon 35/1.4 L jest po prostu lepsza, co by tu nie czarowac szybkosciami AF i niezawodnoscia czerwonego paska.
    poki co teoretyzuje - opierajac sie opiniami zebranymi w necie, oraz wlasnym, niklym doswiadczeniem z tym szklem, ale juz za niecale 2 tyg. bede miec w kieszeni argumenty poparte praktyka.
    jak sie okaze ze Sigma 35/1.4 da **** na powaznym zleceniu, to na pewno o tym napisze, sprzedam ja i kupie 35L.
    jak sie okaze ze Sigma 35/1.4 sprawdzila sie w wymagajacych warunkach jakim jest repo slubne, to bede podtrzymywac swoje zdanie, ze obecnie kupowanie 35L to po prostu glupota.
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• Sunders
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2746

Zamieszczone przez BeatX
      sigma 35/1.4 vs. Canon 35/1.4 L jest po prostu lepsza, co by tu nie czarowac szybkosciami AF i niezawodnoscia czerwonego paska.
      poki co teoretyzuje - opierajac sie opiniami zebranymi w necie, oraz wlasnym, niklym doswiadczeniem z tym szklem, ale juz za niecale 2 tyg. bede miec w kieszeni argumenty poparte praktyka.
      jak sie okaze ze Sigma 35/1.4 da **** na powaznym zleceniu, to na pewno o tym napisze, sprzedam ja i kupie 35L.
      Takie podejście mi się podoba. Ciekawy jestem tych "argumentów popartych praktyką", a jeszcze lepiej zdjęciami przykładowymi. 2 tyg. spokojnie mogę jeszcze zaczekać.
      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• jellyeater
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1631

Kupiłem Sigmę 50 (Canon nie ma sensownej 50'tki za sensowne pieniądze (może poza tym plastikiem 1.8 który sporo nadrabia ceną) to odpowiedź na pytanie BeatX). Pewnie z czasem kupię i 35. Nie mam z tego powodu kompleksów. Cieszę się, że mam bardzo dobre szkło za mniejsze pieniądze. A 35 Canona jednak pod kilkoma względami (głównie aberracja podłużna ten paskudny zielono fioletowy bokeh) ssie. Scissor_Sisters kupiłeś ciesz się. I nie rozmyślaj, tylko rób zdjęcia. Kilka dni słońca było masz już coś czym możesz się pochwalić? Czy uprawiamy tylko tzw. onanizm sprzętowy?

to bede podtrzymywac swoje zdanie, ze obecnie kupowanie 35L to po prostu glupota.
        Czasami kupujemy coś, żeby się dowartościować, na zasadzie: bo nas stać. Chociaż wtedy też jest to głupie. Bo jest Leica 35/1.4 SUMMILUX-M. Faktycznie jak AF nie jest aż takim priorytetem to Canon 35 traci rację bytu. Trzeba czekać na MK II.

Czekam na Twój test z warunków bojowych.
        Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Scissor_Sisters
          • 2013
          • 13

Zamieszczone przez kraktus
          Tak jak pisałem sprawdzałem dwie sztuki w Warszawa - Sigma Pro Centrum z bliska super ostro ale pierwsza sztuka duży BF na 5 metrach druga już na 3 metrach. Jeśli u mnie byłoby coś walnięte to wyniki byłyby jednakowe a tu jeden i drugi miały błąd od innej odległości.
          Trzeba mieć szczęście żeby trafić za pierwszym razem na 100 % sztukę Jak ktoś tak trafia to tylko grać w Lotto
          Ok, moze z lekka przesadzilem z tymi kompleksami, bo na pewno jak ktos ma super Sigme 35 1.4 doskonale wspolpracujaca z puszka to nie ma sie czego obawiac. Chodzilo mi raczej o te ewentualne problemy z celnoscia, i zabawy w odsylanie sprzetu. Jak ktos mieszka w Warszawie czy Gdansku to moze sobie zawsze podskoczyc do dobrego salonu foto, potestowac, poprzymierzac, wybrac odpowiednia sztuke i sie cieszyc z uzytkowania. Jak mieszkalem w Manchesterze i mialem jessopsa na miejscu to byl ten wlasnie luksus, ze mozna bez problemu podjechac i rozwiazac problem. teraz mieszkam w Olsztynie i nie bardzo mi sie widzi jechac do Warszawy za kazdym razem gdy cos jest nie tak. A tym bardziej, jak sie np. ma zaplanowany slub a szkielko zawodzi i trzeba je odeslac. Mysle, ze ani osoba kupujaca Sigme ani ta, ktora zdecyduje sie na Canona nie jest w zadnym wypadku glupia, bo juz sama decyzja o posiadaniu tego rodzaju szkielka w sloikarni swiadczy o niemalym rozeznaniu w temacie.

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Zamieszczone przez Scissor_Sisters
            jak ktos ma super Sigme 35 1.4 doskonale wspolpracujaca z puszka to nie ma sie czego obawiac. Chodzilo mi raczej o te ewentualne problemy z celnoscia, i zabawy w odsylanie sprzetu.
            IMO jednak jest się czego obawiać. Puszki zmienia się na ogół częściej niż dobre szkła. Po doświadczeniach z sigmą 50/1,4 mam obawy, czy taka "doskonale współpracująca sigma 35/1,4" współpracuje podobnie z różnymi body
            Ciekawe, jak wielu jest na forum userów sigmy 35/1,4 używających jej z powodzeniem na więcej niż jednym body
            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• jellyeater
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1631

Mysle, ze ani osoba kupujaca Sigme ani ta, ktora zdecyduje sie na Canona nie jest w zadnym wypadku glupia, bo juz sama decyzja o posiadaniu tego rodzaju szkielka w sloikarni swiadczy o niemalym rozeznaniu w temacie.
              Sama decyzja może świadczyć o tym co już pisałem wyżej. :P Fotografa nie poznaje się po zakupach i gadaniu. Tudzież kompleksach.

Odkąd wyszło 5D III to Canon jako Canon też już nic nie gwarantuje. A przynajmniej nie wszystkim. Heh. Jest szansa, że jak działa na jednym body od razu to i na drugim powinno działać. Zastanawiam się czemu z niektórymi body nie gada żaden obiektyw, a z innymi każdy. Przy zmianie puszki można wysłać ewentualnie do kalibracji. Dopóki gwarancja za free, a potem i tak taniej niż dopłata do Canona.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• knapix
                • 2010
                • 10

Czy ktoś ma doświadczenia z Sigmą 35 1.4 w połączeniu z 5D I ?
                Obecnie korzystam z 35 2.0 - AF kapryśny- jak trafi to jest żyleta ale w świetle żarowym często uparcie ustawia ostrość nie tam gdzie chcę. Zastanawiam się nad używanym 35L lub nową Sigmą. Co lepiej sprawdzi się przy współpracy z antyczną 5tką w zakresie f1.4 - 2.0 ?

Komentarz

• aciek_l
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 213

Jak Ci się nie spieszy, to w weekend majowy będę mógł sprawdzić.

Komentarz

• sowask8
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 166

Proszę o zdjęcia w warunkach bojowych czyli dla mnie śluby, kluby, jakieś pleneryi opinie. bo portrety, studia to wiadomo ze będzie żyleta, tam ewentualnie zawsze można zrobić zdjęcie jescze raz. Bo coraz więcej pojawia się kłotliwych postów canon vs sigma, a tak dobrze się zaczął ten wątek.
                    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Zamieszczone przez knapix
                      Czy ktoś ma doświadczenia z Sigmą 35 1.4 w połączeniu z 5D I ?
                      Obecnie korzystam z 35 2.0 - AF kapryśny- jak trafi to jest żyleta ale w świetle żarowym często uparcie ustawia ostrość nie tam gdzie chcę. Zastanawiam się nad używanym 35L lub nową Sigmą. Co lepiej sprawdzi się przy współpracy z antyczną 5tką w zakresie f1.4 - 2.0 ?
                      moge pozyczyc od znajomego i zrobic zdjecia
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• knapix
                        • 2010
                        • 10

Będę wdzięczny. Jednak najbardziej zależy mi na opinii na temat wygody pracy w tym zestawieniu 5D+S35, precyzji i powtarzalności AF w porównaniu z 35L.

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Zamieszczone przez knapix
                          Będę wdzięczny. Jednak najbardziej zależy mi na opinii na temat wygody pracy w tym zestawieniu 5D+S35, precyzji i powtarzalności AF w porównaniu z 35L.
                          Mam 5D, 35L nie mam og kogo pożyczyć aby zrobić małe porównanie
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• kurczeblade
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 337

Ja znów znam przypadek, gdzie mam znajomego który obwiesza się sprzętem (Oczywiście nie mieszka w PL) stać go na dużo i kupno nowej zabawki to dla niego pestka, długo miał L35 ale z ciekawości zamówił sobie Sigme 35 - po dłuższym użytkowaniu stwierdził że nie ma sensu trzymać dwóch 35 - Sigme miał sprawną, ostrzyła w punkt, zrobił nią kilka zleceń - AF w Sigimie mu odpowiadał, oczywiście najbardziej był podjarany ostrością od 1.4 i walorami optycznymi tego szkła, w konsekwencji stwierdził że Sigma jest lepsza niż Lka i w konsekwencji L35 poszła na ebay'u

Nie wszyscy kierują się wyborem sigmy, dlatego że chcą zaoszczędzić, bo brakuje kasy na 35L - niektórzy śmiało twierdzą że ten obiektyw jest lepszy niż L i z tego powodu go kupują ...
                            Ostatnio edytowany przez kurczeblade; 44459.
                            Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• Morfii
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 529

Tu jest jakiś teścik z nową 35 Canona... wiem że to głupie porównanie, ale czemu by nie
                              było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• iza99
                                • 2013
                                • 1

rewelacyjny obiektyw sigmy polecam bardzo

Komentarz

Pracuję...