X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strideer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1905

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Weźcie pod uwagę, że nawet jeśli przysłony obu obiektywów dokładnie trzymają odpowiednią średnicę (przypomnę, że liczba przysłony wyraża relację średnicy przysłony do ogniskowej obiektywu), to dwa szkła mogą mieć nieznacznie różniącą się faktyczną transmisję światła (co wynika z liczby użytych elementów optycznych, jakości powłok, etc). Do tego dochodzi kwestia winietowania i jego wpływu na pomiar światła (a ten w Canonach jest dokonywany przy pełnym otworze, a nie na przysłonie roboczej). Jest więc bardzo dużo czynników, które wpływają na wynik pomiaru i odchyleniami rzędu 1/3 EV naprawdę nie ma się co przejmować, szczególnie w czasach współczesnych matryc, gdzie taką korektę załatwia się bez problemu suwakiem w programie.

Komentarz

• Flanel
      Początki nałogu
      • 2005
      • 300

Strideer - wszystko ok, ja chciałem po prostu zwrócić uwagę na pewne fakty, których zdaje się nikt tu wcześniej nie przytaczał.

Jakkolwiek to głupio brzmi Canon 35L jest jaśniejszy i szerszy niż Sigma 35. Różnica w jasności, która przy zdjęciach na f1,4 była 2/3 EV nie jest imo tak bez znaczenia, zwłaszcza kiedy każda porcja światła jest na wagę złota. Ludziom też może robić jednak różnicę fakt, iż Canon 35L po prostu " widzi trochę więcej " niż Sigma.

canon

sigma

Komentarz

• kaindox
        Uzależniony
        • 2009
        • 598

Co do szerokości to masz rację, jest różnica. Czy znacząca to już sprawa subiektywna. Nie jestem tylko pewien czy fakt,że canon w obrazku "widzi" trochę więcej nie miał wpływu na histogram. Dla 100% pewności mógłbyś jeszcze sprawdzić jak to wygląda dla identycznego kadru tj, przyciąć trochę obrazek z Canona do rozmiaru Sigmy i sprawdzić czy wtedy różnice na histogramie będą podobne.

Komentarz

• tomdz
          Uzależniony
          • 2007
          • 637

Jest jeszcze jedna rzecz mogąca mieć wpływ na ekspozycję - puszka może sztucznie podbijać poziomy w zależności od użytego słoika. I np. taki 35L ze względu na to, że to szkło systemowe ma robioną korektę, a Sigma już nie. Tak czy siak problem trochę sztuczny.
          Body, stałki, zoomik

Komentarz

• homesicalien
            Początki nałogu
            • 2012
            • 295

Właśnie! Korekta obiektywu systemowego. To też może mieć wpływ. Moim zdaniem to interesujący temat, co nie znaczy, że omawiana sprawa ma warunkować zakup lub niezakup.

Komentarz

• szambonur
              Uzależniony
              • 2011
              • 712

Wydzieliłem dyskusje która nie do końca dotyczyła tematu

Myślę że to będzie dobre miejsce na dokończenie tego małego sporu...
              Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.
              Moje zdjęcia na canon-board.info
              Facebook

Komentarz

• facestock
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 39

Mam sigmę, troszkę martwiłem się przed kupnem-sigmowskimi zabobonami o AF które latają po forach, ale wybrałem się do sklepu, podpiąłem 3egzemplarze i jeden poszedł ze mną AF na 5tce pięknie celnie chodzi - a ostrość, jeszcze nie miałem takiej brzytwy. W sklepie miałem dylemat bo wszystkie identycznie chodziły na moim body, wybrałem losowo.

Komentarz

• kraktus
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 105

Ja byłem w sklepie w czwartek niestety dwa dostępne egzemplarze miały problemy z AF na 50D pierwszy powyżej 5 metrów miał BF drugi już od około 3 metrów nawet mikroregulacja nic tu nie pomagała. Sprawdziłem też 50 mm 1,4 też miał BF. Dzień wcześniej byłem w MM testowałem 35L Canon- a oraz 70-200 F4 i 2,8 żadnych BF i FF nie było.
                  Same szkło Sigmy 35 prezentuje się naprawdę świetnie jak zresztą też 50 mm tylko czemu maja takie takie problemy z AF ?
                  ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• filharmoniusz
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 155

Tez kiedyś miałem 50d i tez wieczne problemy z fokusem. Niekoniecznie jest to wina obiektywów.

Komentarz

• kraktus
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 105

Zamieszczone przez filharmoniusz
                      Tez kiedyś miałem 50d i tez wieczne problemy z fokusem. Niekoniecznie jest to wina obiektywów.
                      Tylko dlaczego z obiektywami Canona jest OK ?
                      ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Same szkło Sigmy 35 prezentuje się naprawdę świetnie jak zresztą też 50 mm tylko czemu maja takie takie problemy z AF ?
                        Kup i oddaj do kalibracji. Też się wahałem z 50'tka. Teraz nie żałuję.

A czemu nie wiem. Canon ponoć nie daje dokumentacji protokołu komunikacji.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Gall_Anonimowy
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 186

Zamieszczone przez kraktus
                          Tylko dlaczego z obiektywami Canona jest OK ?
                          a jaki Canon miałby interes w tym aby ściśle z Sigmą czy Tamronem współpracować? Zawsze będą problemy z kompatybilnością i trzeba sobie dobrać dobrą sztukę do swojego body w sklepie albo wysłać do serwisu i tam skalibrują szkło pod aparat. Normalna sprawa.
                          5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Komentarz

• kraktus
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Zamieszczone przez Gall_Anonimowy
                            a jaki Canon miałby interes w tym aby ściśle z Sigmą czy Tamronem współpracować? Zawsze będą problemy z kompatybilnością i trzeba sobie dobrać dobrą sztukę do swojego body w sklepie albo wysłać do serwisu i tam skalibrują szkło pod aparat. Normalna sprawa.
                            No właśnie chciałem dobrać ale były tylko dwie sztuki na sklepie jedna gorsza od drugiej :/ Chciałbym uniknąć wysyłania body ze szkłem do kalibracji ale widzę że będzie ciężko.

Komentarz

• jellyeater
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1631

a jaki Canon miałby interes w tym aby ściśle z Sigmą czy Tamronem współpracować?
                              Miałby motywującą do działania konkurencję.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• BeatX
                                PLUS member
                                PLUS member
                                • 2007
                                • 1733

Zamieszczone przez Gall_Anonimowy
                                Zawsze będą problemy z kompatybilnością i trzeba sobie dobrać dobrą sztukę do swojego body w sklepie albo wysłać do serwisu i tam skalibrują szkło pod aparat. Normalna sprawa.
                                a skad ten wniosek? na podstawie wlasnych doswiadczen, czy na podstawie wyczytanych opini?
                                mialem jak dotad T17-50/2.8 i pod wzgledem AF bylo b. celnie (mowie wylacznie o srodkowym punkcie AF na 30D)
                                mialem tez T70-200/2.8 i to samo - na srodkowym w 30D mega celne szklo.
                                bawilem sie troche Sigma 150/2.8 macro na 5DII - bez zarzutow pod wzgledem celnosci AF
                                ostatnio testowalem 2 egzemplarze Sigma 35/1.4 od znajomych fotografow i celnosc perfekcyjna (o wiele celniejsze, niz np. 24L) - obaj znajomi zachwyceni celnoscia AF.
                                wypowiedzi w tym watku posiadaczy Sigma 35/1.4 w kwestii celnosci AF chyba nie pozostawiaja watpliwosci?
                                tak naprawde jedyna niewiadoma tego obiektywu, to jak bedzie wygladal/dzialal po powiedzmy 5 latach intensywnego uzytkowania.
                                no ale to juz jest problem baaaaardzo dalekiej przyszlosci i w zasadzie ja sobie tym **** nie zawracam.
                                dopijam kawe i lece do salonu sigmy po 35/1.4
                                Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

Pracuję...