X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Wyślij szkło i obie puchy do sigmy może coś Ci pomogą.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• PRZEMOLO79
      Bywalec
      • 2012
      • 155

I to są uroki sigm nigdy nie wiesz na co trafisz :-) Trzeba było brać canona 35 f2,0 is i nie miałbyś żadnych problemów z celnością i szybkością na żadnym body. Z 6d na moje jest wszystko ok :-)

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez PRZEMOLO79
        I to są uroki sigm nigdy nie wiesz na co trafisz :-) Trzeba było brać canona 35 f2,0 is i nie miałbyś żadnych problemów z celnością i szybkością na żadnym body. Z 6d na moje jest wszystko ok :-)
        U kolegi jest gorsza sprawa bo o ile dobrze zrozumiałem, to na 5DII wszystko jest w porządku (czy na pewno?) dopiero na 6D zaczynają się przygody.

Komentarz

• heybe
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 33

Zamieszczone przez aptur
          U kolegi jest gorsza sprawa bo o ile dobrze zrozumiałem, to na 5DII wszystko jest w porządku (czy na pewno?) dopiero na 6D zaczynają się przygody.
          Dokładnie. Szkło działa dobrze na 5D mark II (który ma gorszy punkt centralny od 6D), natomiast to samo szkło podłączone do 6D dostaje wariacji. O ile jeśli byłaby tendencja do FF lub BF to można by to było skorygować przez regulacje w korpusie o tyle w przypadku pudłowania raz BF raz FF jest to niemożliwe. Dzwoniłem wczoraj do sigmy i wgl babka nie była zdziwiona takim zachowaniem i kazała wysłać puszkę docelową do kalibracji pod body ale wtedy jest możliwe, że na tym body co teraz działa dobrze - będzie fixować. Wkurzyłem się bo kupiłem co prawda 6d pod 85mm do kościoła (zastane światło + duże iso)ale też z myślą aby przepinać na sali 35mm pod 6d właśnie.

Nigdzie wcześniej takich problemów nie widziałem (jeśli chodzi o tą sigmę ART i różne fora) aby w ten sposób szkło się zachowywało. Jestem załamany.

Komentarz

• xxkomarxx
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1456

Trzeba bylo kupic 35L

Komentarz

• heybe
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 33

Zamieszczone przez xxkomarxx
              Trzeba bylo kupic 35L
              Napisałem, że dużo się rozglądałem, naczytałem przed kupnem Sigmy i nigdzie nie było przytoczonych takich problemów.

Twoja wypowiedź za dużo nie wnosi, bo jednak szukam kogoś kto miałby podobny przypadek / lub wspomnieć innym osobom, że taki problem może wystąpić. Jeśli chodzi o obiektywy Canona też nie są bez skazy i jeśli napisałbym, że "kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry" - wtedy byś mi napisał "trzeba było kupić Sigmę ART"?

Komentarz

• xxkomarxx
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1456

Zamieszczone przez heybe
                Napisałem, że dużo się rozglądałem, naczytałem przed kupnem Sigmy i nigdzie nie było przytoczonych takich problemów.

Twoja wypowiedź za dużo nie wnosi, bo jednak szukam kogoś kto miałby podobny przypadek / lub wspomnieć innym osobom, że taki problem może wystąpić. Jeśli chodzi o obiektywy Canona też nie są bez skazy i jeśli napisałbym, że "kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry" - wtedy byś mi napisał "trzeba było kupić Sigmę ART"?
                Napisalbym zeby kupic 35LII
                A tak powaznie to kolega mial podobny przypadek. Skonczylo sie ze odeslal szklo i wgrali mu jakis soft ktory podeslal producent. Zaczelo smigac ale przy uzywaniu z lampa i wspomaganiu pojawial sie bf. W koncu sprzedal sigme i kupil 35L i teraz jest zadowolony, reklamuj, niech ci wymienia na inna sztuke. Mam znajomych ktorym to szklo dziala na kazdym body wiec chyba sie da.
                Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez heybe
                  kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry"
                  Ostrość na 1.4 jest wystarczająca. Aberracje spokojnie da się usnąć, poza tym pojawiają się tylko w specyficznych warunkach. AF za to dokładniejszy niż w sigmie. Szczególnie na dalszych dystansach.
                  Mimo wszystko Sigma to fajne szkło. Każdy sam musi zdecydować.

Komentarz

• heybe
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 33

Ostrość na 1.4 jest wystarczająca. Aberracje spokojnie da się usnąć, poza tym pojawiają się tylko w specyficznych warunkach
                    To był tylko przykład, oczywiście różnice między jednym a drugim są pomijalne. Miałem pieniądze na używaną Lkę albo nową Sigmę, dzięki wielu opiniom i testom wybrałem właśnie tą drugą - teraz może mam przemyślenia czy dobrze zrobiłem patrząc na problem z drugą puszką.

reklamuj, niech ci wymienia na inna sztuke
                    Mam teraz 3 wesela pod rząd a poza nimi w każdy weekend praca w dwóch klubach więc reklamacja na dzień dzisiejszy odpada. Myślicie, że wymiana szkła na inna wersję coś da? Wydawało mi się, że skoro szkło by było walnięte to na obojętnie którym body ;/

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

No jak widac nie do konca. Sigma po prostu slabiej sobie radzi z af w canonie i sa efekty.

Komentarz

• Mariusz_C
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 577

Jak dwa lata temu kupowałem 35-tke oglądałem zdjęcia z sigmy na 1,4 to trochę żal mi było że moją elkę muszę przykręcić do 1.6 lub nawet 1.8 żeby mieć podobnie, ale AF zawsze lepiej mi śmigał w elce dlatego zostałem przy niej. Teraz widzę że już są chętni na zamianę sigmy na elkę.

Komentarz

• heybe
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 33

Tzn mimo tego problemu z drugim body nadal uważam, że ta sigma to kawał dobrego szkła i relatywnie taniego porównując do 35L. Może człowiek też trochę za dużo wymaga ponieważ takie same problemy mogłyby wystąpić z obiektywem Canonowskim (też miałem kiedyś taki przypadek, który wymagał kalibracji pod body w serwisie). Jak rozwinie się biznes to po prostu sprzedam 5DII i kupie kolejnego 6D (lub jak fundusz pozwoli 5dIII) i wtedy skalibruje ją już pod docelowe body. Co do AF sigmy na 5dII... W Internecie krąży dużo opinii co do tego duetu, chociażby dlatego, że 5D jest karcony za swój centralny punkt. Dla mnie (pracuje w ciemnych klubach) połączenie tego body z S35 + AFBeam z lampy daje dobre efekty i może demonem prędkości canon nie jest - to wystarczy ułamek sekundy dłużej poczekać, ale jak już ustawi ostrość to zawsze jest celnie. O AF servo akurat wypowiadać się nie będę
                          Reasumując - polecam Sigmę 35 Art, jednak jeśli posiadamy dwa różne body i myślimy o przepinaniu obiektywu z jednego do drugiego - weźmy oba do sklepu i testujmy na zmianę

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Zamieszczone przez heybe
                            może demonem prędkości canon nie jest -
                            Akurat prędkość AF jest porównywalna. Canon 35L faktycznie demonem szybkości nie jest. Jest nawet nieco wolniejszy od 85/1.8.

Komentarz

• Mariusz_C
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 577

Zamieszczone przez aptur
                              Akurat prędkość AF jest porównywalna. Canon 35L faktycznie demonem szybkości nie jest. Jest nawet nieco wolniejszy od 85/1.8.
                              Mierzyłeś ?? Ja sobie dziś specjalnie pyknąłem po kilka fotek jednym i drugim i nie widzę drastycznych różnic. To są dwie różne ogniskowe więc nie za bardzo obiektywne porównanie. Co innego np 50-tka 1.4 bo ta wyraźnie wolniej śmiga.

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

Zamieszczone przez Mariusz_C
                                Mierzyłeś ??
                                Tak, sprawdzałem. Nie jest to może jakaś istotna różnica ale jednak zauważalna.

Komentarz

Pracuję...