X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

tele bedzie zawsze ostrzejsze.. do tego rowniej robi na calej dlugosci kadru - logiczne..
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

Zamieszczone przez Czacha
      tele bedzie zawsze ostrzejsze.. do tego rowniej robi na calej dlugosci kadru - logiczne..
      No i wlasnie tego nie wiedzialem, wiec wcale nie takie logiczne
      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
      Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Polaco
        Tzn. ze nawet AF nie dzialal szybciej albo sprawniej ??
        U mnie wyglada to tak ze szkla o jasnosci 2.8 i lepiej dzialaja odrobinke skuteczniej i szybciej na 20D niz 10D. 17-40 4L dziala na obu body bardzo porownywalnie.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Vitez
          U mnie wyglada to tak ze szkla o jasnosci 2.8 i lepiej dzialaja odrobinke skuteczniej i szybciej na 20D niz 10D.
          Co jest zresztą (surprise) zgodne z marketingowym bełkotem Canona o sensorze z 1-ki
          (szkoda tylko, że bełkot zapomina wspomnieć o sztucznym ograniczeniu czułości tego sensora do f/5.6)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Moje 3 grosze po obejrzeniu i obrobce pierwszych paruset zdjec z mojego 17-40 (dopiero teraz - ponad miesiac od kupna, znalazlem czas na obejrzenie i obrobke pierwszych zdjec z tego szkla) - dzwonie do Tommiego .
            Mydelko nawet przy 5.6 czy 8, aberracje widoczne nawet na miniaturkach (moj Tamron na przyklad ani razu nie wykazal aberracji - nawet na powiekszeniach).
            Mam nadzieje ze uda mi sie wymienic na lepszy egzemplarz .

Komentarz

• labo
              Coś już napisał
              • 2004
              • 76

Moze zapodasz jakiegos "sampla"?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

W końcu i Ty przegrałeś na loterii :>
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  W końcu i Ty przegrałeś na loterii :>
                  Ale sie tym wcale nie przejmuje 8)
                  Czas po ktorym "to" odkrylem wyraznie wskazuje jak bardzo potrzebne mi i jak czesto uzywane jest to szklo . Wazne ze 70-200 (z tego samego zrodla) jest super

Komentarz

• K2_verti
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 214

Witam,
                    (pierwszy post) wreszczcie znalazłem to forum !!! uff :grin:
                    Szukałem testów i opini o 17-40 - głównie do zdjęć kościół, ślub ... i widzę że zdania są podzielone (cięzko czytać to, że mydli i ma aberacje... ) !!
                    Muszę jednak zakupić jak najszybcie szkło szybkie i dobrze rysujące - w rozsądnej cenie! Czy korzystaliście z niego w takich warunkach jak ciemne pomieszczenia?
                    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Zamieszczone przez K2_verti
                      Witam,
                      (pierwszy post) wreszczcie znalazłem to forum !!! uff :grin:
                      Szukałem testów i opini o 17-40 - głównie do zdjęć kościół, ślub ... i widzę że zdania są podzielone (cięzko czytać to, że mydli i ma aberacje... ) !!
                      Muszę jednak zakupić jak najszybcie szkło szybkie i dobrze rysujące - w rozsądnej cenie! Czy korzystaliście z niego w takich warunkach jak ciemne pomieszczenia?
                      Do zastosowań, o których mówisz i wrozsądnej cenie, to raczej Sigma 20/1.8. Jak masz więcej kasy i nie ptrzebujesz aż tak szeroko to Canon 24/1.4L.
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• dzi
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 240

Zamieszczone przez Vitez
                        - dzwonie do Tommiego .
                        no i to wlasnie jest to - kupowanie od polskich tipów, szczególnie tego obiektywu nigdy bym bez przetestowania u tipa nie kupił. Vitez odda szkło, a Tommy znów go puści w obieg na allegro lub inną drogą i pojawi się kolejny (słusznie zresztą) malkontent, który to szkło nabędzie.
                        Znam człowieka, co równie dobrze jak Vitez kupił od jednego tipa 17-40, potem nie zawodolony oddał po miesiącu i obiektyw wrócił w obieg i jestem przekonany, że sprzeda sie bez problemu.
                        Dlatego ten akurat model szkła wolałem kupić za oceanem i nie mam mu nic do zarzucenia, a tip choć reklamacje uzna, to jednak nie może być stratny i coś ze szkłem musi przecież zrobić Sam jestem ciekaw ile to już nabywców miały allegrowe Lki

Komentarz

• K2_verti
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 214

Szkoda że takie rzeczy się dzieją - ale taki jest nasz rynek !!
                          D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez dzi
                            Dlatego ten akurat model szkła wolałem kupić za oceanem i nie mam mu nic do zarzucenia

A gdybys swojemu egzemplarzowi z USA mial cos do zarzucenia to co bys zrobil?
                            Watpie ze bys odsylal do USA...

Podejrzewam ze rowniez puscil bys w obieg ... wiec nie bawmy sie w hipokrytow - zalezy od wymagan. Jednym wystarczy dowolny 17-40 4L i ci nie beda narzekac... inni zauwaza ze egzemplarz jest cos nie ten tego i poszukaja lepszego.

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Pozatym te w USA tez za sprawa niektorych sklepow pieknie wracaja w obieg...
                              ...

Komentarz

• dzi
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 240

Zamieszczone przez KuchateK
                                Pozatym te w USA tez za sprawa niektorych sklepow pieknie wracaja w obieg...
                                których?

Komentarz

Pracuję...