X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez Vitez
    17-40 jedzie do Tommiego, byc moze wymienie na 17-35 2.8 L 8)
    Vitez, a czy ten 17-35 nie jest jakims starym szklem ?? Moze sprobuj wymienic na inny egzemplarz 17-40, no chyba ze potrzebujesz swiatlo 2,8...
    Ostatnio edytowany przez Polaco; 2135.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Polaco
      Vitez, a czy ten 17-35 nie jest jakims starym szklem ?? Moze sprobuj wymienic na inny egzemplarz 17-40, no chyba ze potrzebujesz swiatlo 2,8...
      17-35 sobie potestuje, jak sie spodoba to biore, jak sie nie spodoba to biore innego 17-40. I tak i tak musialbym czekac na inny egzemplarz 17-40 ok 10 dni wiec co mi szkodzi w tym czasie tego 17-35 sprawdzic?

Komentarz

• Polaco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1135

Zamieszczone przez Vitez
        17-35 sobie potestuje, jak sie spodoba to biore, jak sie nie spodoba to biore innego 17-40. I tak i tak musialbym czekac na inny egzemplarz 17-40 ok 10 dni wiec co mi szkodzi w tym czasie tego 17-35 sprawdzic?
        Koniecznie napisz wrazenia i jakies porownanie tych szkiel...
        Troche moich knotow

Komentarz

• dzi
          Bywalec
          • 2004
          • 240

Zamieszczone przez Arkan
          Ja jestem ze swojego zadowolony
          f5.6 ISO100
          ja też nie narzekam - ta sama scena przy iso200 f5.6

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Polaco
            Koniecznie napisz wrazenia i jakies porownanie tych szkiel...
            Wrazenia OK ale porownanie?
            Ja baaardzo rzadko robie fotki testowe... nie mam typowych testowych z 17-40 4L , po prostu fotki "z życia" mi sie z tego obiektywu nie spodobaly i dlatego poszedl do wymiany.
            Jak nie widze nieostrosci czy innych wad golym okiem (na ekranie miesci mi sie ok 25% fotki), na fotkach ktore robie na co dzien - to sie tych wad nie doszukuje na sile fotami testowymi (na przyklad Tamrona zawsze chwalilem a na fotach testowych wyszlo spore mydlo przy 2.8 - jednak naprawialne USMem).
            A ze nie bede mial dwoch tych szkiel na raz... to raczej fotek porownawczych nie bedzie... tylko wrazenia

Komentarz

• Szymański Adam
              Coś już napisał
              • 2004
              • 98

To widzę, że nie jestem pierwszym pechowcem 17-40 i powoli dojrzewałem do drugiego podejścia na "L-kę", a tu takie opinie. Mój egzemplarz był prawie bez AC, powalała tylko nieostrość. Czytając opinie wnioskuję, że bez testu i umowy ze sprzedawcą na ewentualne zwrócenie nie można kupować. Bo są tu szczęśliwcy (w czepkach urodzeni) co zawsze kupują szkła bez usterek.

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez Szymański Adam
                To widzę, że nie jestem pierwszym pechowcem 17-40 i powoli dojrzewałem do drugiego podejścia na "L-kę", a tu takie opinie. Mój egzemplarz był prawie bez AC, powalała tylko nieostrość. Czytając opinie wnioskuję, że bez testu i umowy ze sprzedawcą na ewentualne zwrócenie nie można kupować. Bo są tu szczęśliwcy (w czepkach urodzeni) co zawsze kupują szkła bez usterek.
                A może czas najwyższy sporządzić listę: Obiektyw [typ], Numer Seryjny, Opis wady.
                Dzięki temu osoby kupujące np. od TIP-ów nie będą szukać po omacku, tylko jak trafią na egzemplarz, który któryś z nas już miał i oddał z powodu wady to go po prostu nie kupią?

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

.. i skonczy sie na tym ze 17-40 bedzie chodzil na allegro taniej niz kit do 300'tki, a polowa bedzie miala bite numery seryjne
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Zamieszczone przez Czacha
                    .. i skonczy sie na tym ze 17-40 bedzie chodzil na allegro taniej niz kit do 300'tki, a polowa bedzie miala bite numery seryjne
                    No to już trzeba będzie wynająć antypicownika

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Zamieszczone przez Vitez
                      Wrazenia OK ale porownanie?
                      Ja baaardzo rzadko robie fotki testowe... nie mam typowych testowych z 17-40 4L , po prostu fotki "z życia" mi sie z tego obiektywu nie spodobaly i dlatego poszedl do wymiany.
                      Jak nie widze nieostrosci czy innych wad golym okiem (na ekranie miesci mi sie ok 25% fotki), na fotkach ktore robie na co dzien - to sie tych wad nie doszukuje na sile fotami testowymi (na przyklad Tamrona zawsze chwalilem a na fotach testowych wyszlo spore mydlo przy 2.8 - jednak naprawialne USMem).
                      A ze nie bede mial dwoch tych szkiel na raz... to raczej fotek porownawczych nie bedzie... tylko wrazenia
                      Znajac zycie to ostrosc fotek bedzie porownywalna w tych dwoch szklach, wiec nie o to mi chodzi, ale o inne wrazenia (budowa, kontrast, itp)...
                      Troche moich knotow

Komentarz

• mcskiba
                        • 2009
                        • 6

Zamieszczone przez AndrzejS
                        No to zaczynamy, ciekawe jak kto oceni. Jedno ze zdjęć jest zrobione 17-40L a drugie 17-85IS. Oba canonem 20D w tym samym dniu w odstępie paru chwil.

http://arkan.net.pl/test/B.jpg
                        hmmm... mam 17-85IS troche z uprzedzenia chcialem go wymienic niedlugo na cos lepszego... 17-40L bralem za najpowazniejszego konkurenta wsrod wszystkich zamiennikow, ale to co zobaczylem troche mnie zmieszalo. Czy warto doplacac taka roznice?? to jakies 2000zl!!

Nad Tamronem 17-35 i 17-50 tez myslelem, ale nie jestem do konca przekonany. Preferuje sprzet dedykowany.

Czy ktos moze mi wytlumaczyc jaka bedzie roznica do sprzetu jaki mam??
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A co powiecie na to??
                        Ostatnio edytowany przez mcskiba; 25439. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• GhostRider
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 335

Pierwsza różnica - Canon jest pod FF a Tamron nie jest.
                          Mam oba - Tamrona już prawie dwa lata - ale ostatnio jak go schowałem to już nie wiem gdzie jest. 17-40 to po prostu inna liga. Oczywiście jest ciemniejszy i ma mniejszą ogniskową (ale Tamron i tak nie ma 50mm - tylko trochę mniej). Jeżeli masz $$$ na 17-40 to bierz go. Ja ostatnio używkę w stanie idealnym kupiłem za 2100 zł - to jest obecnie dobra cena.

Ale wybór pozostawiam Tobie.
                          Moje zdjęcia na forum
                          7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                          http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• mcskiba
                            • 2009
                            • 6

Canon jest napewno przyszlosciowy przy przesiadce z cropa na ff.
                            Moze namowilbym Cie na test obu obiektywów, ten sam kadr, takie same swiatlo.
                            Mysle, ze wiele osob by sie ucieszylo

Komentarz

• koy
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 108

Niezle sie ceny pozmienialy Ja pol roku temu sprzedawalem za 1600 i to byla wtedy dobra oferta

Komentarz

• adi760303
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 317

Zamieszczone przez koy
                                Niezle sie ceny pozmienialy Ja pol roku temu sprzedawalem za 1600 i to byla wtedy dobra oferta

Sprzedawałeś bo kupowałeś 16-35 czy była jakaś inna przyczyna.
                                Własnie zastanawiam się aby kupić 17-40 bo n arazie na 16-35 mnie nie stać.

Komentarz

Pracuję...