X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Cash back od Canona

Powiedzcie mi drodzy Koledzy jak to jest z tą ofertą "cash back" w europie? Czy to dotyczy tylko USA a w Europie promocją jest tylko objęty model 30D? Pytam bo trza mi szkła, które jest objęte promocją w USA a w Europie/Polsce?

Pozdrawiam
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• Flanel
      Początki nałogu
      • 2005
      • 300

Mam problem. Noszę się z zamiarem zakupu na firmę body 30D za ok 4k. Po odliczeniu vat i cach back, cena jest bardzo atrakcyjna. Jednak wszystko co bardzo atrakcyjne jest podejrzane. Dowiedziałem się czegoś od znajomego a'propos polityki firm sprzedających aparaty - oto wiadomość:

Hej, zapytałem się swojego kumpla za ile on sprzedałby nam 30D. I kurde odradza zdecydowanie zakup od niemieckiego dystrybutora, przeczytaj co mi napisał:

"Mozna bo bez VAT.
      Ja kupuje za 3800 netto ale VAT musze odprowadzic w polsce a niektorzy tego
      nie robia, wydaja lewe papiery i maja taniej. Bo na tym polega bajer, ze
      kupujac z krajow UE NIE PLACISZ VATU, tylko musisz go odprowadzic jak
      sprzedajesz towar w polsce. Lub nie
      I tu dochodzimy do sedna - po to Canon robi ta akcje aby miedzy innymi
      takich wylapac. W formularzu musisz podac dane personalne, dane aparatu i
      inne takie, dolaczyc dowod zakupu. I tutaj w bardzo prosty sposob dojda
      gdzie od kogo i za ile kupiles sprzet - czyz to nie genialne? Klient sam sie
      podklada. No bo po co Canon mial by oddawac 600 zl za darmo? Teraz sobie
      policz - srednio w niemczech cena zakupu 3800 brutto + marza jakies 150 zl,
      mnozymy to razy podatek i otrzymujemy "zupelnie przypadkiem" te ~ 600 zl,
      podlozone jako roznica na VATcie.

A za pol roku lub pozniej zglosi sie do Ciebie skarbowka, policja i jeszcze
      taka instytucja ktorej nazwy nie pamietam. Jak ktos chce ryzykowac dla 600
      zl to zycze powodzenia. Radze uwazac na takie kombinacje bo znam juz 3 firmy
      ktore poplynely na takiej sprzedazy, razem z klientami.

Zdecydowanie odradzam Ci zakup w ten sposob, albo bierz bez faktury za ile
      daja albo pisz o zwrot tych 600 zl i bierz legalnie na fakture."
      Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć takiemu stanowi rzeczy ?
      Ostatnio edytowany przez Flanel; 2188.

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7443

No jeśli dostaniesz lewą fakturę to nie ma się co dziwić, ale prędzej wyszłoby to w krzyżowej kontroli faktur naszego US niż Canon miałby bawić się w sprawdzanie kto, gdzie i za ile kupił.

Nie istnieje również coś takiego, jak zakup w Niemczech netto i konieczność opłacenia Vatu w Polsce. To by była sielanka, ludzie by masowo kupowali sprzęt na zachodzie i wypinali się z podatkiem na fiskus. Kupując w Niemczech płacisz tam ichniejszy Vat, czyli 19 % bodaj.
        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Flanel
          Początki nałogu
          • 2005
          • 300

A tak przy okazji - thx Cichy - za udane zakupy u Ciebie (2 szkiełka) :-)

Jak mam się upewnić że wszystko jest legal ?

Chodzi mi o firmę

Czy cena 4000 za body to podejżana cena ?
          Ostatnio edytowany przez Flanel; 2188.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

trudno mi powiedzieć. 4000 brutto - takiej ceny z polskiej dystrybucji to ja nawet w hurcie nie mam...

Komentarz

• amper
              Bywalec
              • 2006
              • 123

Zamieszczone przez Flanel
              jak już pisałem na giełdzie fotograficznej mogłem kupić bez problemu za 3800 bez faktury
              więc myśle że cena nie jest podejrzana /ja kupiłem z fakturą za 4400/
              pozdrawiam
              30D + 300 + słoiki
              www.tereba.net

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

do mnie doszedł zwrot dzisiaj. martwiłem się, bo jak sprawdzałem na tej stronie co podali to nie mieli mojego zgłoszenia
                ale jest ok. 20 PLN zakosił bank. ujdzie
                I am FX

Komentarz

• Flanel
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 300

Panowie - proszę mnie oświecić - bo wynika że jest ryzyko biorąc FV na firmę... Czy na prawdę jest się czego obawiać ?!

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

No jak się kupuje w podejrzanie niskiej cenie brutto, to warto mieć oczy otwarte

Komentarz

• pgfoto
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 106

Zamieszczone przez Flanel
                      A tak przy okazji - thx Cichy - za udane zakupy u Ciebie (2 szkiełka) :-)

Jak mam się upewnić że wszystko jest legal ?

Chodzi mi o firmę

jestem z 3miasta i radze uwarzac na ten sklep bo robia tam kombinacje...
                      aparaty z niemiec chyba bez polskiej gwarancji (a wogóle to zle mówia o tym sklepie), lepiej kupic w fotot3miasto.pl(znam włascieciela sprawdza kazdy sprzet przed oddaniem go klientowi)
                      lub foto-net.pl - ja tam kupiłem i własnie dzis dostałem zwrot 570 zł!!!
                      i bardzo sie ciesze ))
                      EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                      speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                      Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• dazz

Skoro mowa o zakupie 30D od niemieckeigo dystrybutora. Wiem z dość pewnego źródła, że Canona wstrzymał dostawy 30D do Niemiec. Wiecie o co może chodzić? Wykryta wada fabryczna, nowy model?

Komentarz

• lukep
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 387

W!

Tak sie sklada ze nie wstrzymal zadnych dostaw. Nie wiem kto i po co rozsiewa te plotki, chyba najpewniej Ci ktorzy chca aby kupowac w .pl i to najlepiej w ich sklepach ;>

Zdrowko

Komentarz

• mort_subite
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 45

Zamieszczone przez Cichy
                            trudno mi powiedzieć. 4000 brutto - takiej ceny z polskiej dystrybucji to ja nawet w hurcie nie mam...
                            W cenie ok. 4kzł da się znaleźć jakieś oferty - i to ze źródeł cieszących się raczej dobrą opinią. Przykładowo Fotobasia (osobiście nie kupowałem u nich niczego, ale wszystkie opinie na ich temat, jakie do mnie dotarły, są pozytywne) ma w ofercie 30D za 4.089,00 PLN, czyli sami muszą mieć (sporo?) tańsze źródło...

Komentarz

• lukep
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 387

W!

U tzw przewalaczy pudelek, mozna w cenie netto 3500 kupic body 30D.
                              Np. TechData i inni. Poza tym czesto takie firmy organizuja promocje kilkudniowe, ja kupilem 24-70/2.8 Canona w takiej promocji za 3280 brutto!!

Zdrowko

Komentarz

• himi
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 2638

A moja karta 512 chyba została przejęta przez Talibów....Minęły prawie 3 tygodnie i cisza.

Komentarz

Pracuję...