X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pavlik
    Coś już napisał
    • 2007
    • 86

Zamieszczone przez JaBlam
    Ja mam za to inne pytanie. Jesli kupuje sie zestaw KIT to jak wyglada sprawa wypelnienia wniosku zwrotu? Faktura jest jedna na zakup, w formularzach do wypelnienia jest zwrot za obiektyw i body ale nie razem. Czy ktos mial podobna zagadke? Czy wypelniam oddzielny wniosek na obiektyw i body a dolaczam jednen paragon i kody... Mam nadzieje ze nie zamotalem za bardzo ale chyba wiece o co chodzi.
    też nad tym myślałem, nawet chyba pytałem wcześniej. Sprawdziłem dziś wniosek o cash back i w liście produktów są już ujętę wszystkie zestawy
    (400D, 30D i 5D), także chyba nie tylko my mieliśmy zagadke
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• montewski

cashback i igraszki skarbowe

witajcie,

podlacze sie do watku z pytaniem, czy ktos z Was przerabial temat casback'a w sytuacji gdy sprzet jest brany 'na firme' i stanowi koszt przychodu i z ktorego VAT jest rozliczany przez firme? Jak taki zwrot potraktowac? Oczywiscie mozna w ogole tego nie ujmowac w ksiegowosci ale ciekawi mnie jak to prawno-formalnie wyglada. Tak, wiem jest Canon, US i ksiegowa ale cala trojka dzisiaj nie dostepna ;D

M.

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

ja bym wypełnił kwity i wysłał ... cóz ci szkodzi nic nie mozesz stracić a mozesz wygrać

Komentarz

• Bonku5
          Początki nałogu
          • 2006
          • 280

To jak Panowie, którzy kupowali w FotoIt wysłaliście wymagane dokumenty? a może ktoś otrzymał już zwrot Sam właśnie myśle czy kupić u nich czy szukać dalej...

(b) Kserokopia dowodu zakupu - rachunek lub paragon;

I jeszcze prosiłbym o info bo nie jestem biegły w fakturach itp...

Więc jeśli w sprzedawcy drukują takie paragony jakie drukują chyba trzeba z nich zrezygnować, więc co można rozumieć przez słowo "rachunek"?. Czy jest to np faktura VAT wzięta na firmę. Czy może jakaś inna forma?
          Ostatnio edytowany przez Bonku5; 4828.

Komentarz

• Pavlik
            Coś już napisał
            • 2007
            • 86

Paragon - to wydruk z kasy fiskalnej (taki malutki )
            Rachunek - domniemuje że to faktura VAT po prostu

zakładam że każdy sklep/sprzedawca ma kase fiskalną (czasem tylko w teorii) i w przypadku braku konieczności posiadania f vat powinien udostępnić wydruk z takiej kasy
            still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• JaBlam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1304

Dodatkowo pojawiaja sie jeszcze wydruki komputerowe jako dowod zakupu w danym sklepie. Sam mialem taki przy zakupie mojego 30D. Na podstawie tego papieru wyplacili mi Cashback oraz moglem bez problemu wyslac na przetestowanie na Zytnia.

W sklepie Canona pani usilowala wcisnac mi kit ze aby dostac Cashback za aparat nalezy zakupic go w kraju zamieszkania. Ze kupujac aparat "niemiecki" z polskimi papierami ze sklepu takiego zwrotu nie dostane wiec zebym kupowal sprzet w Canonie. Ech ludzie czasami musza naprawde nisko upasc zeby przekonac do kupowania w danym sklepie.

----------------------------------------
              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Bonku5
                Początki nałogu
                • 2006
                • 280

Więc można normalnie skorzystać z faktury VAT?

Bo wtedy Cashback + zwrot podatku to juz sumka niezła

Dodatkowo pojawiaja sie jeszcze wydruki komputerowe jako dowod zakupu w danym sklepie. Sam mialem taki przy zakupie mojego 30D. Na podstawie tego papieru wyplacili mi Cashback oraz moglem bez problemu wyslac na przetestowanie na Zytnia.
                JaBlam a jak długo czekałeś na zwrot z Canona? I jeśli możesz to napisz jak wychodzą koszty tych przelewów międzynarodowych... mam zamiar dodatkowo do szkła wziąć lampę ale jest jedynie 60pln zwrotu i nie wiem czy się opłaca (żeby nie dali mi 80pln za przelew:/)

Aha to w końcu wysłałeś ten wydruk z komputera zamiast normalnego (oficjalnego paragonu)? nie robili żadnych problemów?

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Z tego co wszyscy pisali przy zwrocie nominalnym 590zł za 30D dostawali 570 więc będzie 20 zł..
                  Pozdr
                  Artur
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

W sklepie Canona pani usilowala wcisnac mi kit ze aby dostac Cashback za aparat nalezy zakupic go w kraju zamieszkania. Ze kupujac aparat "niemiecki" z polskimi papierami ze sklepu takiego zwrotu nie dostane wiec zebym kupowal sprzet w Canonie. Ech ludzie czasami musza naprawde nisko upasc zeby przekonac do kupowania w danym sklepie.
                    Czemu się dziwisz że ktoś chce pracować na swoja firmie a nie na niemiecką ? przecież oddziały narodowe canona to tak naprawdę zupełnie inne firmy i jedyne co je łączy to sprzedaż tej samej marki.

ale z tego co pamiętam w regulaminie jest napisane że w Polsce zwraca się za zakupione w Polsce etc ... a że zwracają i tak to inna sprawa.

Komentarz

• Bonku5
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 280

A jak w końcu jest z tymi paragonami z komputera bo właśnie dzwoniłem do gościa i mówił że nie ma w ogóle takich małych paragonów tylko specjalny program w którym się rozlicza i mówił że to są normalne paragony...

Ale mniejsza z tym więc Canon uznaje te wydruki z komputera bezproblemu?

Nawiasem mówiąc z fakturą 200pln więcej chciał więc nie opłaca się

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

Zamieszczone przez popmart
                        Czemu się dziwisz że ktoś chce pracować na swoja firmie a nie na niemiecką ? przecież oddziały narodowe canona to tak naprawdę zupełnie inne firmy i jedyne co je łączy to sprzedaż tej samej marki.

ale z tego co pamiętam w regulaminie jest napisane że w Polsce zwraca się za zakupione w Polsce etc ... a że zwracają i tak to inna sprawa.
                        Dlatego ze nie bede dawal zarabiac sklepom ktore z racji promocji nagle podwyzszyly sobie o kilka zlotych sprzedawany sprzet albo kieruja sie zasada Cena aparatu = cena + casback a potem klient po zwrocie cashback dostaje cene body wiec niby jest na zero. Jak sie skonczy kombinowanie to bede zasilal sklepy w Polsce. DLaczego mam placic kilka setek wiecej za taki sam sprzet? Tylko dlatego ze kupiony w Warszawie czy Krakowie za zawyzona i tak cene? Gdyby to bylo kradziony vs legalny to moze i bylby powod do sporu. Skoro oba sa legal to dlaczego?

Canon na Zytniej honoruje wydruki komp. Jak dawalem moj 30D do sprawdzenia to od razu dalem tez 70-200 i 100 2.8 , porposzono mnie o ich gwarancje i dowody zakupu wiec dalem ksiazeczki i wydruki potwierdzajace zakup. NIe bylo problemow! Ze zwrotem Canona tez nie. dostalem jak inni 570zl. czekalem od 18 stycznia do polowy marca, jakos tak przyszlo ze w tym samym dniu masa ludzi z CB dostala.

Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Bonku5
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 280

Canon na Zytniej honoruje wydruki komp. Jak dawalem moj 30D do sprawdzenia to od razu dalem tez 70-200 i 100 2.8 , porposzono mnie o ich gwarancje i dowody zakupu wiec dalem ksiazeczki i wydruki potwierdzajace zakup. NIe bylo problemow! Ze zwrotem Canona tez nie. dostalem jak inni 570zl. czekalem od 18 stycznia do polowy marca, jakos tak przyszlo ze w tym samym dniu masa ludzi z CB dostala.
                          To nie wiedziałem że przed 1 kwietnia tez była taka promocja :] To może po 30 czerwca dalej będzie

Aha to nawiązując do tych wydruków z kompa to widzę że nie ma co się bać jeśli dadzą pieczątkę. Bo jeśli wam zwrócili to można śmiało kupować

Komentarz

• JaBlam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1304

Zamieszczone przez Bonku5
                            To nie wiedziałem że przed 1 kwietnia tez była taka promocja :] To może po 30 czerwca dalej będzie
                            Byla... i znacznie wiecej dawali za Canona 30D (580 a teraz 380). Trzeba bylo kupic chyba do 31 stycznia 2007

Co do wydrukow, ja na kazdym moim jaki dostalem mam i pieczatki sklepu , podpisy , numer "paragonu", co zostalo sprzedane, za ile, ile vatu , dane sprzedawcy i co tam jeszcze

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

JaBlam ale w tej konkretnej wypowiedzi nie było mówione że sklepy przeginają z prom tylko ze pani w sklepie mówi że promo dla polaków jest z polskich sklepów i to mnie nie dziwi specjalnie ze tak mówi ... ale nie zmienia to faktu ze dziwi mnie zachowanie handlarzy z promocją i cenami a to juz inna historia

Komentarz

• JaBlam
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1304

popmart.. no wlasnie cena u tej pani w sklepie za 5D + kit 24-105 to 12900. Nie udawajny ze po cichu liczyla na sprzedaz wlasnie ze swojego. Ja nie mam uprzedzen jesli tylko sprzedawanie nie jest kombinatorstwem i naciaganiem klienta opowiadajac nieprawdziwe historie i warunki. Moze ja dziwny jestem ale skoro w sklepie po drugiej stronie budynku te same zestawy KIT stoja po 11600 ? 1300 zl mozna inaczej wykorzystac niz dla szpanu ze kupilo sie w sklepie X a nie sklepie Y. Mnie zwykle po zakupie sprzetu niewiele laczy z punktem zakupu bo w razie gwarancji to i tak zalatwiam bezposrednio z serwisem. Gwarancji przez posrednikow nie uznaje i tyle

Komentarz

Pracuję...