X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buka

Witam Wszystkich!
    Chciałbym się podpiąć do tematu zakupu obiektywu... czy ktoś w ostatnim czasie miał styczność ze sklepem EUROCAMERA.PL?
    Pytam, ponieważ na forum wygrzebałem info o 'bezproblemowych obiektywach' zakupionych w w/w sklepie, z tym że było to dość dawno [z tego co pamiętam].

pozdr.

Komentarz

• MARANTZ
      Uzależniony
      • 2005
      • 928

Zamieszczone przez m_o_b_y
      Mam obawy przed kupowaniem w końcu nie najtańszych obiektywów w firmach, które nie podają w Allegro ani adresu, ani numeru konta bankowego, ani nawet telefonu, czy SMS bo co gwarancja sprzedającego jest warta w takim przypadku?
      Chyba mniej, niż papier, na którym jest spisana.:-P
      Pozdrówka
      Nie wiem co podaje na stronach w allegro bo ja kupuję u niego w sklepie.
      Jak chcesz to dostaniesz konto bankowe, telefon, gg, adres a o gwarancję też możesz się nie martwić. Dostaniesz wszystko, jeżeli chcesz gwarancję z Canon Polska to taka będzie, cena też
      U tego faceta zaopatrują się inni sprzedawcy a u niego samego są ciągle kolejki, więc jak się domyślasz ma dobrą opinię bo wszyscy chcą tam kupować. Jak ktos nie chce to niech przepłaca, nie moja rybka.
      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

"W sklepie Canona" ???
        Gdzie się mieści sklep Canona?
        Na Żytniej to tylko sprzedają paski i inne duperele.:-D
        Pozdrówka

Komentarz

• m_o_b_y
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1095

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          24-105 to świetne szkło tyle, że mnie jakoś na cropie nie leży jego zakres .

Znalazłem to szkiełko w Fotoit w Warszawie, przy ulicy Chełmskiej.
          Czy ktoś zna ten sklep i może go polecić ???
          Pozdrówka
          Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536. Powód: Automerged Doublepost
          m_o_b_y
          --------------------------------------------------------

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Znalazłem to szkiełko w Fotoit w Warszawie, przy ulicy Chełmskiej.
            Czy ktoś zna ten sklep i może go polecić ???
            Pozdrówka

wpisujesz fotoit i zaznaczasz by wyniki pokazal jako posty.

Komentarz

• buka

... pomimo, ze nikt nie odpowiedział na moje zapytanie odnośnie 'EuroCamera' udałem się do w/w sklepu... sprawdzenie szkła 17-40 na miejscu było raczej bezsensowne i praktycznie niczego nie wniosło, dopiero w miejscu zamieszkania okazało się, że obiektyw jest O S T R Y... o to chodziło :P
              nawiązując do tematu - polecam
              [szkła podobno z usa]

Komentarz

• m_o_b_y
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1095

Zamieszczone przez buka
                ... pomimo, ze nikt nie odpowiedział na moje zapytanie odnośnie 'EuroCamera' udałem się do w/w sklepu... sprawdzenie szkła 17-40 na miejscu było raczej bezsensowne i praktycznie niczego nie wniosło, dopiero w miejscu zamieszkania okazało się, że obiektyw jest ...[szkła podobno z usa]

A wolno wiedzieć, jak to się okazało w miejscu zamieszkania ???:grin: :grin:
                Bo ja dwa szkła 17-40L zwróciłem, jako mydlane.
                Pozdrówka
                m_o_b_y

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  To szkło warto trochę dłużej obadać. Nie wiem z czego to wynika ale w pierwszej chwili mój też się wydawał mocno mydlany. Jednak jak porobiłem nim trochę zdjęć to stwierdzam, że jest bardzo przyzwoity.
                  Dokładnie mam takie samo wrażenie!
                  Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• swnw
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 275

Przeczytałem już bardzo wiele stron na temat tego szkiełka i już wiem, że demonem ostrości, to ono nie jest (choć ma wiele innych różnych zalet).
                    I tak Amerykanie piszą o tym, że "light" wykazuje "fall off".
                    Recenzenci i badacze podkreślają bardzo małą aberrację chromatyczną, ale to nie całkiem prawda.
                    Zapomniałem założyć filter UV i patrzę, a tu na fotce, wokół gałęzi jodły coś się paskudnie "niebieszczy", że aż miło. A była to owa aberracja. :-D

Mam nadzieję, że też w końcu stwierdzę, że szkiełko jest przyzwoite, mimo wszystko.
                    :-D :-D
                    Pozdrówka

Witam
                    Tu jest około 300 opinii amerykańskich fotografów "http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=3&sort=7&cat=27&page=1", trochę im współczuję bo z 350 opiniii wyszła średnia 9 na 10 możliwych, nie czytaja naszego forum albo sie nie znają .

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• buka

...niesamowicie ważne pytanie - co to jest ostrość? przypuszczam że każdy lubi ją widzieć trochę inaczej... w sklepie brakowało swiatła, jakiegoś tematu, w domu troche popstrykałem i już nie mam wątpliwości, że przy odpowiednich warunkach potrafi być ostre. jeżeli kogoś to zainteresuje, to służę crop'em [tylko jak się to wstawia na forum?]. pozdrowienia

Komentarz

• lukep
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 387

W!

Prosta zaleznosc, swnw, jezeli ktos jest z czegos niezadowolony - to wylewa swoje zale, zadko kiedy ten, ktory jest usatysfakcjonowany bedzie pisal o tym, bo niby po co? Przez moje rece w ciagu roku przechodzi kilkadziesiat roznych szkiel uzytkowych i jakos nie mam z zadnymi problemu, nie - raz mialem Jezeli chcesz wyszukac negatywnych opinii i utwierdzic sie w przekonaniu ze Ty masz racje i podpiac 1000 postow frustratow, ktorzy maja pecha lub lubia napisac o tym, jak to Canon w nosie ma klientow - to zawsze I. da Ci taka mozliwosc... Tylko ze najczesciej wypowiedzi z I. ni jak maja sie do rzeczywistosci i ciekawi mnie ilu uzytkownikow mialo w rekach i robilo tym 'slabym' 17-40 zdjecia?? ;/
                        Moim skromnym zdaniem i konstukcja 17-40 oraz 24-105 (obie jak nie patrzec budzetowe), to taki troszke towar zastepczy i sam z cala pewnoscia nie zakupie ich do wlasnego uzytku, co jednak nie oznacza ze nie sa to dobre szkla. Ostatni reportaz w Chalupach, robilem wlasnie 17-40 i dalo sie a efekty byly bardzo przyjemne i satysfakcjonujace.

Zdrowko

Komentarz

• fret
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1503

Ostrość, to jest coś na co zawsze można zwalić winę, jak się knota zrobi . Tak się dziwnie składa, że wiele wybitnych fotografii nie ma wybitnej ostrości i nikomu to nie przeszkadza...

Komentarz

• swnw
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 275

Zamieszczone przez lukep
                            W!

Prosta zaleznosc, swnw, jezeli ktos jest z czegos niezadowolony - to wylewa swoje zale, zadko kiedy ten, ktory jest usatysfakcjonowany bedzie pisal o tym, bo niby po co? Przez moje rece w ciagu roku przechodzi kilkadziesiat roznych szkiel uzytkowych i jakos nie mam z zadnymi problemu, nie - raz mialem Jezeli chcesz wyszukac negatywnych opinii i utwierdzic sie w przekonaniu ze Ty masz racje i podpiac 1000 postow frustratow, ktorzy maja pecha lub lubia napisac o tym, jak to Canon w nosie ma klientow - to zawsze I. da Ci taka mozliwosc... Tylko ze najczesciej wypowiedzi z I. ni jak maja sie do rzeczywistosci i ciekawi mnie ilu uzytkownikow mialo w rekach i robilo tym 'slabym' 17-40 zdjecia?? ;/
                            Moim skromnym zdaniem i konstukcja 17-40 oraz 24-105 (obie jak nie patrzec budzetowe), to taki troszke towar zastepczy i sam z cala pewnoscia nie zakupie ich do wlasnego uzytku, co jednak nie oznacza ze nie sa to dobre szkla. Ostatni reportaz w Chalupach, robilem wlasnie 17-40 i dalo sie a efekty byly bardzo przyjemne i satysfakcjonujace.

Zdrowko
                            Witam,

Chyba cię nie zrozumiałem z tych około 350 opinii o 17- 40 F4 na fredmiranda, większość (to było apropos tych amerykanskich fotografów którzy podobno źle się o tym obiektywie wypowiadaja) musi być doskonała skoro średnia jest 9.Na dodatek ogólny wynik obniżyła cena z której nie wszyscy byli zadowoleni. Ja mam 17-40 od ponad dwóch lat i nie mogę w nim znaleźć nic złego. Ostry od początku do końca, szybki autofokus, kolor, kontrast nasycenie wspaniałe - wiecej nie potrzebuję .

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

Zamieszczone przez fret
                              Ostrość, to jest coś na co zawsze można zwalić winę, jak się knota zrobi . Tak się dziwnie składa, że wiele wybitnych fotografii nie ma wybitnej ostrości i nikomu to nie przeszkadza...

Jednak niektóre parametry są mierzalne.
                              Wykresy MTF pozwalają dokładnie porównać obiektywy i np. wyniki 17-40 są znacznie skromniejsze niż np. 24-105.
                              Warto czytać wyniki badań publikowane np. na stronie www.optyczne.pl
                              Pozdrówka
                              m_o_b_y

Komentarz

• fret
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1503

Warto. Jedni robią zdjęcia (17-40 można robić super zdjęcia), a inni czytają testy i biadolą, że nie mają czym focić, bo jeszcze nie powstało szkło na miarę ich talentu... Nie twierdzę, że 17-40 jest najostrzejszym obiektywem na świecie (chociaż mój akurat jest ostry ), ale są jeszcze inne parametry nie mniej ważne, jak choćby aberracje, czy praca pod światło, w których jest naprawdę dobry, a ostrość ma zupełnie wystarczającą do robienia znakomitych zdjęć.
                                Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...