X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swnw
    Początki nałogu
    • 2005
    • 275

Zamieszczone przez fret
    Warto. Jedni robią zdjęcia (17-40 można robić super zdjęcia), a inni czytają testy i biadolą, że nie mają czym focić, bo jeszcze nie powstało szkło na miarę ich talentu... Nie twierdzę, że 17-40 jest najostrzejszym obiektywem na świecie (chociaż mój akurat jest ostry ), ale są jeszcze inne parametry nie mniej ważne, jak choćby aberracje, czy praca pod światło, w których jest naprawdę dobry, a ostrość ma zupełnie wystarczającą do robienia znakomitych zdjęć.
    Pozdrawiam
    Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują

swnw

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez swnw
      Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują

swnw

Ani mądre, ani dowcipne.
      Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
      Lepiej po prostu naciskać spust, bo to nic nie kosztuje.
      Pozdrówka
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez m_o_b_y
        Pozdrówka
        Kosztuje tylko płacisz z opóźnieniem. Jakieś 600 zeta na żytniej

Komentarz

• swnw
          Początki nałogu
          • 2005
          • 275

Ani mądre, ani dowcipne.
          Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
          Pozdrówka

Taki test na poczucie humoru, a to nie jest najmocniejsza strona tego forum. Mądre to może nie było ale nie odstawało poziomem od od wielu wypowiedzi fotografów dla których najważniejszym kryterium jest ostrość i opinie amerykańskich kolegów. Nie wiem jak inni ale ja się tym zmęczyłem. Masz też rację w tym, że jedni wolą robić zdjęcia (naciskać spust), a inni wybieraja uczone dywagacje na różne związane mniej lub bardziej z fotografią tematy.

Bez obrazy, swnw.
          Ostatnio edytowany przez swnw; 2075.

Komentarz

• Cyborg
            Początki nałogu
            • 2006
            • 416

Czy "profesjonalne teksty" to takie za napisanie których ktoś wziął kasę, a pozostałe to "amatorskie"? I czy nagle zmieniamy temat na szeroko pojętą fotografię czy nadal rozmawiamy o "testach" sprzętu?

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Ani mądre, ani dowcipne.
              Pozdrówka
              Łojoj, loboga jaki to kolega poważny . A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw ? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• m_o_b_y
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1095

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Łojoj, loboga jaki to kolega poważny . A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw ? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne .

Ja na razie znam co najmniej dwa źródła takich tekstów: dpreview i optyczne.pl
                Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
                Pozdrówka
                m_o_b_y

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
                  Pozdrówka
                  A gdzie tam teksty o fotografii . Jedni testują dość wnikliwie body drudzy robią zaawansowane opisy puszek i testują układ matryca - szkło i tyle. Co do amerykańskich źródeł - to rozumiem, że wszystkie tak mają bez wyjątku, bo inaczej jest to uogólnienie, które nie ma żadnego sensu.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• sal
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1071

Na dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
                    To chyba w jakimś ukrytym dziale...
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    W kilku książkach, potem podam tytuły, bo teraz jestem w biurze.
                    Pozdrówka
                    I co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
                    BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...
                    Zamieszczone przez Matsil
                    Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.
                    Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
                    Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
                    W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
                    Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
                    We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
                    Wczoraj również zero odzewu.
                    Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
                    No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
                    A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
                    Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
                    I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...
                    Ostatnio edytowany przez sal; 591. Powód: Automerged Doublepost
                    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• m_o_b_y
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1095

Zamieszczone przez sal
                      Na dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
                      To chyba w jakimś ukrytym dziale...
                      I co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
                      BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...

Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
                      Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
                      W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
                      Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
                      We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
                      Wczoraj również zero odzewu.
                      Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
                      No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
                      A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
                      Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
                      I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...

1. Nikogo nigdy nie nazwałem "fotograficznym analfabetą", więc atakowanie mnie jest pozbawione sensu.

2. Nic nie wiadomo o tym, aby sprzedaż szwankowała w Fotoit, bo zawsze jest tam wielu klientów i szeroki asortyment towarów.
                      Tam kupiłem 24-105, wytargowałem niższą cenę i jestem zadowolony.
                      To chyba prawda, że się nie wyrabiają z telefonami, bo mają masę klientów na miejscu.
                      Ja mogę ich polecić, ale raczej dla klientów miejscowych, mieszkających w Warszawie, z tą wadą, że nie można płacić kartą, tylko żadają cash.
                      Pozdrówka
                      P.S.
                      Teraz rozważam zakup 70-200 f4.0 L i chyba też u nich kupię.
                      Choć zastanawiam się, czy zamiast elki nie kupić 70-300 f/4-5.6 IS USM?
                      Prawie ta sama cena, a dochodzi IS.
                      Ktoś skomentuje tę alternatywę?
                      Z góry dziękuję za komentarze.
                      Pozdrówka
                      Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536. Powód: Automerged Doublepost
                      m_o_b_y

Komentarz

• m_o_b_y
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1095

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        A gdzie tam teksty o fotografii . Jedni testują dość wnikliwie body drudzy robią zaawansowane opisy puszek i testują układ matryca - szkło i tyle. Co do amerykańskich źródeł - to rozumiem, że wszystkie tak mają bez wyjątku, bo inaczej jest to uogólnienie, które nie ma żadnego sensu.
                        Miałem na myśli teksty o sprzęcie foto, a nie o fotografii, jako takiej.
                        Pozdrówka
                        m_o_b_y

Komentarz

• albercikk
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 258

Mieszkam w Wawie więc po przeczytaniu tego wątku byłem zdecydowany na FotoIt, chciałbym przetestować body + dwa szkiełka, do tego będzie jeszcze lampa ale tego chyba testować nie trzeba, patrząc jednak na ceny to wcale tak tanio nie mają, porównując ceny z forumowym Tipem (Toowersem) to na takim zestawie różnica w cenie jest rzekłbym ogromna.
                          Pozostaje tylko pytanie w kwestii dobrania obiektywów u Towersa, czy
                          ktoś robił u niego takie manewry i czy jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy w celu wybrania najlepszego, bądź może sam sprzedawca potrafi wybrać z kilku szkieł ten najlepszy egzemplarz tak aby kupujący był zadowolony ?

Ponieważ kupno takiego zestawu będzie dla mnie nie małym wydatkiem i wyrzeczeniem, nie chciałbym aby okazało się iż trafiłem na eLkę która jest np: nie ostra na którejś ogniskowej bądź na Body które ma BF czy FF, więc wolałbym sprawdzić to osobiście, bądź kupić u sprzedawcy który zrobi to dobrze za mnie.

Więc kogo byście polecili jeśli chodzi o dobrą cene i mozliość wybrania dobrego szkła ?

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
                          - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• spuki
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 136

Ja brałem u niego 24-70 z taką samą obawą... jak będzie działał z 350d, czy będzie ff/bf, czy szkiełko mydli itp. Towers wysłał mi fotki z jego 1dmkIII. Poprosiłem o czas na zastanowienie się nad szkiełkiem. Następnego dnia kupiłem. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem tego słoja. Najlepiej zadzwoń do niego i zapytaj o szczegóły
                            Następne zakupy w ciemno robię u niego i nie marnuję czasu na testowanie bo wiem, że dostanę u dobry sprzęcik
                            Jednym zdaniem:
                            Decyduj się co chcesz brać i zamawiaj u Towers'a
                            zdjęcia

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

Zamieszczone przez spuki
                              Ja brałem u niego 24-70 z taką samą obawą... jak będzie działał z 350d, czy będzie ff/bf, czy szkiełko mydli itp. Towers wysłał mi fotki z jego 1dmkIII. Poprosiłem o czas na zastanowienie się nad szkiełkiem. Następnego dnia kupiłem. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem tego słoja. Najlepiej zadzwoń do niego i zapytaj o szczegóły
                              Następne zakupy w ciemno robię u niego i nie marnuję czasu na testowanie bo wiem, że dostanę u dobry sprzęcik
                              Jednym zdaniem:
                              Decyduj się co chcesz brać i zamawiaj u Towers'a
                              To jakaś firma, czy prywatny import?
                              Pytam, bo to się wiąże ze sprawą gwarancji.
                              Pozdrówka
                              m_o_b_y

Komentarz

• spuki
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 136

Z tego co wiem to gwarancji masz 24 miesiące:
                                12 miesięcy Canon PL
                                12 miesięcy EU (odsyłasz do Towers'a)
                                zdjęcia

Komentarz

Pracuję...