X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • werek
    Początki nałogu
    • 2007
    • 404

mialem 40D i na dobra sprawe pomijajac redukcje wysokich ISO to z żadnej innej funkcji nie korzystałem (z 7 razy z liveview), po zmianie na 5D nie odczuwam żadnych strat (poza krótszym czasem synchro dla lamp, ale to inna bajka).

jak masz możliwość brać 5D to sie nawet nie zastanawiaj, nawet winiete pokochasz
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• ac3
      Bywalec
      • 2008
      • 109

czyli mam rozumiec ,ze nie widzisz wielkich roznic pomiedzy 40 a 5d ? Przepraszam ale tak to zrozumialem
      Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez ac3
        czyli mam rozumiec ,ze nie widzisz wielkich roznic pomiedzy 40 a 5d ? Przepraszam ale tak to zrozumialem
        Ale różnice między tymi puszkami są oczywiste tak samo jak pomiędzy 50D i 5D tylko jest kwestią indywidualną czy istotne.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• preinwher
          Początki nałogu
          • 2008
          • 458

Przesiadłem się niedawno z C350d na C5d. Różnice są ogromne. Iso 3200 prawie nie szumi :-D Ergonomia jak dla mnie super. 3kl./ sek w zupełności mi wystarczają. Fotografie z tej puszki wychodzą miodzio. Zastanawiam się jak mogłem bez niej tyle czasu żyć :-D . Do portretu i landszaftów nie ma nic lepszego :-P

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• ac3
            Bywalec
            • 2008
            • 109

hmm zaczynam myslec pozytywnie w temacie 5d ale teraz sprawdzam rynek czy nie uda mi sie kupic MKII Nadal troche mnie boli ten MKI,ze moze byc to puszka na krotko ze wzgledu na parametry...

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Ale o które parametry Ci chodzi? Mi tak serio przy przesiadce z 40D najbardzie brakowałoby AF'a z wszystkimi krzyżowymi szeroko rozrzuconymi po klatce, odkurzacza matrycy i szkła takiego jak 17-55 IS. Reszta jak najbardziej, rozdzielczość matrycy nawet na wyrost jak dla mnie.

Komentarz

• werek
                Początki nałogu
                • 2007
                • 404

Zamieszczone przez ac3
                roznice widac znaczną w zdjęciach, w obsłudze ZERO, tesknie po prost za redkcja szm na wysokich ISO, bo wtedy ta puszka bylaby idealna
                Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

50d nie jest, jak napisano, najbardziej zaawansowaną lustrzanką cropową canona. Jest 1d mkIII. To, że 50d jest krócej na rynku nie świadczy o jej zaawansowaniu. 5d w mojej opinii wciąż jest świetnym aparatem, ale nie wytrzymuje konkurencji w dziedzinie AF z nikonem d700. wymieniam to body, bo to porównywalna półka, choć jak widać nikon zostawił canona mocno w tyle. Jeśli amatorsko to zdecydowanie brałbym 5d - sęk w tym, że dziś zakup używanego to: raz szczęście, dwa loteria. Nie ma tych puszek w obrocie, a jeśli są - znikają od razu.

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

OK, zapędziłem się, ale jakoś trudno mi traktować cropa 1.6 i 1.3 na równi, zwłaszcza, że jedynki to już zupełnie inna półka cenowa. Ja nie neguję tego, że piątka jest świetnym aparatem, bo jest. Mimo próby czasu daje radę (nawet bardzo). Pisałem tylko o moim punkcie widzenia w przypadku ewentualnej przesiadki z 40D na starą piątkę. Jedynym zyskiem dla mnie jest pełnoklatkowa matryca, a to jest za mało, żeby dopłacić ponad 1000 zł za używany aparat i zmieniać część szklarni.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Gdy kupowałem 40D, popełniłem błąd (patrząc z obecnej perspektywy). Wtedy cena 40D i 5D była zbliżona, przesiadałem się z 10D, więc tak czy inaczej odczułbym skok w wygodzie obsługi. Jednak kupiłem 40D, potem dokupiłem cropowe szkła i tak się zagrzebałem w cropie. Teraz czekałem na premierę nowej piątki, licząc na to, że będzie ona takim 40D z pełną klatką. Canon niestety poszedł trochę w inną stronę.
                    Ostatnio edytowany przez mate00sh; 16111. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

Na 40d z pełną klatą poczekamy jeszcze w tym systemie, canon widać ma swoje priorytety. Śmiałem się ostatnio z kolegą z forum, że może reporterski 1d mk4 będzie miał (ma mieć ponoć FF) matrycę ze starej piątki i procesor AF z jedynek. Marzenie....

Komentarz

• mate00sh
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1312

Niezbadane są ścieżki marketingowców Canona...
                        Ja na razie odkurzyłem mojego fulfrejma - 50E z matrycą Ilforda HP5 Plus

Komentarz

• Mariusz_C
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 577

Ja ponad pół roku temu przesiadłem się z 350d na 5d. Różnica jak wiadomo jest bardzo duża, bo to zupełnie inna klasa. Myślałem też wtedy czy nie warto było kupić tańszego i nowszego technologicznie 40d zamiast 5d. Miałem wtedy skompletowane szkiełka pod cropa, więc wszystko przemawiało za 40d. Wybór padł jednak na 5d. Już po zrobieniu kilku zdjęć wiedziałem, że to jest to co mi było potrzebne. 40d czy nowszy 50d to świetne puchy ale dla mnie 5d jest lepszy. Jeśli chodzi o wybór to autor wątku sam powinien wziąć do reki każdą z puszek, pobawić się, obejrzeć foty i zdecydować co mu lepiej leży i co mu jest potrzebne.
                          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• More86
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 138

Czy to prawda, że ten sam obiektyw da większe winietowanie na 5D niż 50D z racji pełnej klatki? Pomijam tu obiektywy z górnych półek.

Komentarz

• ac3
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 109

Panowie, wlasnie o taka dyskusje mi chodzilo.Jezeli chodzi o moje obawy techniczne wzgledem MKI do MKII poprostu z doswoiadczenia wiem ze technoilogia galopuje z zawrotna przedkoscia i nawet na dobra sprawe kupujac MKII nie ma sie pewnosci czy to juz nie jest stary system.Ale to dewagacje na temat niedoscignionego.
                              Jak juz pisalem coraz bardziej sklaniam sie do MKI przedewszystkim ze wzgledu na cene.MKII jest drozszy o 80% wiec jest nad czym myslec.

Czy ktos z obecnytch w dyskusji moze podac link do swoich fotek "prosto z puszki" nie po edycji ??
                              Bede bardzo wdzieczny za takie linki, to z pewnoscia nie jednej osobie pomoze w wyborach puszki i szkla

pozdrawiam i dziekuje za wszystkie sugestie i uwagi

Komentarz

• mate00sh
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1312

Zamieszczone przez More86
                                Czy to prawda, że ten sam obiektyw da większe winietowanie na 5D niż 50D z racji pełnej klatki? Pomijam tu obiektywy z górnych półek.
                                To logiczne - obiektyw pracuje w 50D na środkowym fragmencie klatki 5D. WIęc jeżeli winietuje w 50D to w 5D winietuje ogromnie.

Komentarz

Pracuję...