X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal_II
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 47

Drogi krisv740. Przykład budownictwa miał uzmysłowić, iż dane branże różnią się i to istotnie wysokością marży. Podałeś przykład branży motoryzacyjnej i upusty 5%. Zapomniałeś dodać także, że nabywca związany jest z dilerem przez kilka lat trwania gwarancji. Zysk przy sprzedaży samochodu nie kończy się w momencie przekazania kluczyków, dochodzi obowiązkowe przeglądy gwarancyjne (płatne) a i naprawa pogwarancyjna często się odbywa u danego dilera, ponieważ z coraz to bardziej skomplikowanych systemach elektronicznych nie każdy pan Miecio da sobie radę. Tak więc, diler zarabia na samochodzie przez kilka lat. W brany foto z tego co wiem raczej tak nie jest czy się mylę? Co więcej daję sobie rękę uciąć, iż branża foto ma niższe marże od motoryzacyjnej. Więc nie ma się co dziwić, że motoryzacja ma samochody "demo".

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

o marzy sie nie wypowiem za bardzo, ale sytuacja wyglada tak, ze wiecej zarabia sie na pokrowcach, bateriach i innych duperelach, niz na aparatach

pamietam ze gdy do sprzedazy trafil EOS 300D jego cena w sklepach wynosila troche ponad 5tys jesli mnie pamiec nie myli (lub 4tys)... na fakturze zakupu, ktora jakims cudem zaplatala sie gdzies w kartonie cena netto widniala na poziomie 1800zl ....

teraz takich przebitek na sprzecie nie ma.. za duza konkurencja, to nie te czasy .... chyba, bo to juz nie moja dzialka, ale jest tu paru pracownikow sieci FJ jak i innych sklepow, wiec oni by sie mogli wypowiedziec o ile chca zdradzac takie informacje
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

Zamieszczone przez bebesky
        z ciekawości zapytam - w jaki sposób sprawdziłeś przebieg migawki??
        poszedłem do serwisu na kalibrację szkła i facet wyskoczył bo się ździwił że po 2 dniach od kupna mam 2600.
        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

moze serwisant wlozyl do niego swoja karte ktora ostatnie zdjecie miala zapisane z numerkiem 2600 i dlatego mu tyle wyskoczylo nie wiem co z tym sprzetem musialo sie dziac ze mial by miec tyle fotek strzelonych?

Komentarz

• mgtan
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1084

serwisz nie sprawdza licznika przez włożenie karty. sprawdza po podłączeniu do kompa.

a co sie działo? wystarczy że leżał na wystawie i wpadło kilkanaście osób ze swoją kartą pamięci sprawdzić co aparat potrafi. W FJ swego czasu można było tak zrobić. Potem aparat trafił do pudełka i sprzedaż.

Wariant drugi? niezadowolony klient kupił via Insternet spróbował i oddał, ma na to 10 dni. 10 dni to już można troche napstrykać

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

moze tez byc nieuczciwy sprzedawca ktory zabral sobie sprzet na wakacje albo slub kolegi ... w koncu wszedzie sa czarne owce

Komentarz

• mgtan
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1084

co by nie było... kanał i już. Takim sposobem FJ stracił klienta.

ale specyfika polskiego rynku mówi że nie rpzejmujemy się jednym klientem... hehe... takie rzeczy to tylko w Erze po mnie napewno wpadł jakiś dzieciak i kupił puche nieświadom że sprzedawca go orżnął.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

skreslanie calej marki (fj) przez jednego sprzedawce - to dopiero specyfika polskiego klienta

Komentarz

• pstrykijest
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 23

Jeżeli mówicie o "macaniu" sprzetu i problemami z tym związanymi to ja się zastanawiam, gdzie kupują obiektywy ludzie którzy piszą na aukcjach "wybierany spośród kilku egzemplarzy". Z moich doświadczeń w kupowaniu sprzętu wiem, że EuroAGD nie umożliwia takiej opcji, w FJ to zależy czy wiemy czego szukamy i czy sprzedawca wiec co sprzedaje. Przepraszam za taki OT, ale nurtuje mnie to od jakiegoś czasu.

Komentarz

• krisv740
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 195

drogi Michał_II ..... :wink:
                      proponuję raz jeszcze przeczytać mój wpis. uważnie tym razem i ze zrozumieniem.
                      przykład samochodów podałem jako dowód na to , iż drogi sprzęt także może być demonstracyjny i nie ważne ile on kosztuje, klient ma prawo a nawet potrzebę wypróbowania, poznania parametrów i specyfikacji eksploatacyjnej przed zakupem .....

nie pisałem ani słowa o marżach ani upustach na pojazdy , czy to użytkowe, czy osobowe.
                      na temat gwarancji , kosztów i zysków z serwisu i sprzedaży wypowiadać się nie będę, bo nie odzwierciedlało by to rzeczywistości w jakiej poruszać się muszą firmy takie jak moja (obecna i byłe) . temat znam od podszewki (ponad 25 lat w branży samochodowej) , ale nie o tym przede wszystkim jest temat!

podstawą racjonalnego zakupu aparatu (nie obiektywu, choć i to jest temat do dłuższych rozmów) jest normalne sprawdzenie go i "poczucie" w ręku.
                      w fj w białymstoku przymierzałem się kiedyś do zakupu lustrzanki cyfrowej. miałem długą przerwę w fotografii. bez "pomacania" nie wydałbym wówczas 5-6 tys.pln na taki sprzęt. pamiętam , "bawiłem się" wówczas 350d, 30d, d70s/d80. od razu 350 odpadła - nie to trzymanie w ręku , nie to wykonanie. na placu pozostały tylko 30d i d80.
                      po "oględzinach ręcznych" przyszła dopiero pora na końcowe doprecyzowanie wyboru wg. specyfikacji technicznych i preferencji innych (szkła).

inne doświadczenie.... chciałem mieć pierwszą cyfrówkę... w fj (też białystok) polecono mi N8700. bardzo mi się to coś podobało. cóż z tego , skoro dopiero w praniu poznałem uroki (blaski i cienie) hybrydy. gdybym wówczas mógł wykonać parę(dziesiąt) zdjęć i zobaczył jak długi jest czas zapisu zdjęć w hybrydzie , a jaki w lustrzance, mój wybór na pewno byłby inny.
                      całe życie (poza okresem szkoły podstawowej) używałem lustrzanek. jestem do nich przyzwyczajony i inne aparaty właściwie mi nie odpowiadają (może poza mieszkowymi 6X9 ) . hybryda była przykrym (i drogim - ponad 4tys.pln) doświadczeniem w moim życiu fotograficznym.

kupowałem też parę nowych i używanych samochodów w swoim życiu. parę też sprzedałem (nowych i używanych) - konieczność "poczucia" tak jednego , jak drugiego jest konieczna i nic tego (żaden test, żaden opis, żadna opinia "koleżki" ) nie zastąpi.
                      gdy kupuję sprzęt audio, też chcę chociaż pobieżnie poznać jego parametry , obsługę i normalnie , po ludzku - brzmienie - tak?

rozpisałem się niemożliwie...
                      raz jeszcze sugeruję rozwagę i wstrzemięźliwość w wypowiedziach dotyczących marż, przekrętów, zużycia , rabatów...
                      każda sytuacja jest indywidualna. każdą sytuację można rozwiązać właściwie, jeśli ludzie na poziomie chcą ją rozwiązać właściwie - bez cwaniactwa i krętactw.....
                      kłamstwo i oszustwo ma krótkie nogi i powinno być po prostu piętnowane, a nie stanowić argument w dyskusji , na contra.... - prawda?
                      canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Co do Fj wydaje mi sie, ze w ciagu ostatnich paru lat mocno zmienili polityke cenowa. Teraz naprawde mozna u nich kupic cos taniej niz przez net (oczywiscie nie zawsze). Sam kupilem w tym sklepie 40d i byla to najtansza opcja. Ale pamietam tez czasy, gdy jakies szklo minolty bylo na polce z cena grubo ponad 1000 zł wyzsza niz rynkowa i nie dotyczylo to jednego sklepu.

Komentarz

• mgtan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1084

Zamieszczone przez Czacha
                          skreslanie calej marki (fj) przez jednego sprzedawce - to dopiero specyfika polskiego klienta
                          napewno nie bezpodstawne. Najmniejsze ogniwa świadcza o firmie.
                          I to nie jest specyfika polskiego klienta a świata. Jesli taka sytuacja by była w innym kraju (ptrz skandynawia - bo tu mam dobre porównania) to taka firma by wchodziła po palcu w d... klientowi by odpudowac reputację. A tu nawet słowa przepraszam nie było! wiec o czym mówimy o jednej osobie czy o kilku już - bo to trafiło wyżej.

a co do FJ to się okarze co będzie dalej, mają dobrą ofertę na 5D mkII i rozwazam zakup chodź jak zapewne rozumiesz mam obecnie duuuuuuże opory.

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

to ze jednostki buduja wizerunek marki - zgadza sie ... ale ja znam wiecej sprzedawcow z tej sieci niz Ty i zaden takich numerow nie robi ... traktowanie ogolu przez pryzmat marginesu i jednostkowych wypadkow .... chyba nie tedy droga, chociaz brak zaufania moze pozostac

Komentarz

• pstrykijest
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 23

Zamieszczone przez krisv740
                              kupowałem też parę nowych i używanych samochodów w swoim życiu. parę też sprzedałem (nowych i używanych) - konieczność "poczucia" tak jednego , jak drugiego jest konieczna i nic tego (żaden test, żaden opis, żadna opinia "koleżki" ) nie zastąpi.
                              gdy kupuję sprzęt audio, też chcę chociaż pobieżnie poznać jego parametry , obsługę i normalnie , po ludzku - brzmienie - tak?
                              Zgadzam się w 100%! Gdy coś kupuje powinno być normalne, że chcem tego dotknąć, zobaczyć jak pracuje i czy spełni moje wymagania. A co do sprzętu "macanego" to wydaje mi się, że to jedak chodzi o plomby producentów na opakowaniach bo jeżeli przyjdzie osoba zaczynająca przygodę z fotografią napewno zacznie zadawać pytania "dlaczego naklejka jest zerwana?" itp itd...
                              Ale gdy przychodzi osoba i chce kupic 16-35, 24-70 lub coś tańszego np. sigme z serii EX i zna się na rzeczy, jest zdecydowana i chce sprawdzić kilka egzemplarzy jak bedzie współpracować z jego body, a sprzedawca uniemożliwia przetestowania obiektywów badź puszki to już chyba tylko po to żeby nie zawracać sobie d**y.
                              Ostatnio edytowany przez pstrykijest; 30543.

Komentarz

• mgtan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1084

Zamieszczone przez Czacha
                                to ze jednostki buduja wizerunek marki - zgadza sie ... ale ja znam wiecej sprzedawcow z tej sieci niz Ty i zaden takich numerow nie robi ... traktowanie ogolu przez pryzmat marginesu i jednostkowych wypadkow .... chyba nie tedy droga, chociaz brak zaufania moze pozostac
                                przeczytaj uważniej wyżej... ja miałem kontakt nie z jedną osobą a z sprzedawcą, drugą osobą, przełożonym, i kilkoma osobami z FJ, bo jak się okazało to reklamacja towaru była bardzo trudna i FJ traktował siebie jak Boga i miał mnie i sprzedany towar w ***. Dopiero na samym końcu wyrwałem im drugą puchę. Było to bardzo żmudne i złe doświadczenie.

Komentarz

Pracuję...