X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez mgtan
    a co sie działo? wystarczy że leżał na wystawie i wpadło kilkanaście osób ze swoją kartą pamięci sprawdzić co aparat potrafi. W FJ swego czasu można było tak zrobić.
    Ale akurat w tym przypadku wkładane karty pamięci nie mają nic do rzeczy. Wewnętrzny liczni cykli nie "aktualizuje" swojej wartości na podstawie włożonej karty pamięci, jest od niej zupełnie niezależny. Wskazanie wewnętrznego licznika a wskazanie które widzimy na ekranie przeglądając zdjęcia to dwa zupełnie różne wskazania. Oczywiście mogą być zgodne jednakże wystarczy aktywacja jednej funkcji aby ich "zgodność" odeszła w zapomnienie (chodzi oczywiście o reset numeracji zdjęć zapisywanych na danej karcie).

Jeżeli serwisant stwierdził przebieg na poziomie 2600 cykli to korpus faktycznie musiał tyle ich właśnie wykonać, co w przypadku korpusu "wystawowego" jest wartością podejrzanie wysoką.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• mgtan
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1084

Zamieszczone przez axk
      Ale akurat w tym przypadku wkładane karty pamięci nie mają nic do rzeczy. Wewnętrzny liczni cykli nie "aktualizuje" swojej wartości na podstawie włożonej karty pamięci, jest od niej zupełnie niezależny. Wskazanie wewnętrznego licznika a wskazanie które widzimy na ekranie przeglądając zdjęcia to dwa zupełnie różne wskazania. Oczywiście mogą być zgodne jednakże wystarczy aktywacja jednej funkcji aby ich "zgodność" odeszła w zapomnienie (chodzi oczywiście o reset numeracji zdjęć zapisywanych na danej karcie).

Jeżeli serwisant stwierdził przebieg na poziomie 2600 cykli to korpus faktycznie musiał tyle ich właśnie wykonać, co w przypadku korpusu "wystawowego" jest wartością podejrzanie wysoką.
      to co napisałeś to ja wiem od początku, ja mówie o sytuacji że wpadło kilka osób ze swoimi kartami i popstrykało sobie na próbe, a potem oglądają fotki w domu. Nie ma to nic do licznika głównego.
      Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
      24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
      Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez mgtan
        Nie ma to nic do licznika głównego.
        Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi można wnioskować że według Ciebie jednak ma.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

Zamieszczone przez axk
          Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi można wnioskować że według Ciebie jednak ma.
          Nietety nie ma wyjasniłem juz co autor - ja - miał na mysli

pozdro
          Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
          24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
          Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

Pracuję...