X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wielebny
    Coś już napisał
    • 2010
    • 65

Odp: Canon 50D z Allegro.

Na razie nie ma co generalizować. W okresie po wakacyjnym ceny powinny spadać. Sprzęt takiego typu przez fotoamatorów zostaje wysprzedawany w okresie październik - grudzień . Następnie od marca do czerwca (średnio) co przekładać się na zwiększoną aktywność i niższe ceny na rynku allegro. Tak działa motoryka ustawiania cen na rynku- każdy kolejny sprzedawca chcąc sprzedać sprzęt obniży nieznacznie cenę a dużo sprzedających doprowadzi do obniżki cen. 50D, 17-40 4L czy 50 1,8 MK1 to obecnie towary deficytowe dlatego ceny są windowane a rynek nie nasycony. Przed wakacjami gdzie ludzie szukali zasobów(kasa) aby mieć na wakacje ceny tego sprzętu były niższe.

Komentarz

• Qba1983
      Coś już napisał
      • 2010
      • 86

Zamieszczone przez cohontes
      Tylko potem mowienie, ze obiektyw jest tyle i tyle warty to lekka przesada. A niestety wielu sprzedawcow tak twierdzi. Jesli kupuje cos, to z czasem wartosc nie zwieksza sie lecz maleje sam pamietam jak pare lat temu w domu pojawil sie pierwszy lcd philipsa maly 25-27 cali a kosztowal ponad 7000. Teraz gdy bym go sprzedawal to przeciec nie powiem, ze chce za niego nawet polowe
      nie bede porownywal zakupu aparatu foto do zakupu zlota lub hektara ziemi ktore wciaz drozeje, bo powiesz ze to nie AGD/RTV, ale dajmy na to samochod, (co prawda to tez nie rtv ;-) ) mozna tu powiedziec o autach sportowych ktore po latach staja sie drozsze niz byly kupione, albo chocby taki przyklad.:
      mam stara honde civic z 98roku wg ubezpieczyciela wart jest 5-7tys a wiem ze taki model spokojnie mogl bym sprzedac za9-11 tys, mam znajomych ktorzy dbali o starsze civici ktore sa warte 3tys a wolaja za nie 17 tys i wiecej... chce tylko powiedziec ze nie ma co tworzyc teorii spiskowych, po prostu rynek sam reguluje ceny. jak by nie bylo kupujacych to ceny by spadly
      G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
      było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• cohontes
        Początki nałogu
        • 2011
        • 344

tylko kto kupi ? rozumiem, jeszcze jak ludzie teraz za maluchy dużo wołają ale niestety sztuczne windowanie cen nikomu nie sprzyja no może tym którzy kiedyś tanio nakupili wiele rzeczy a teraz szukają naiwniaków.

U mnie auto nowe 6letnie patrząc na otomoto straciło już 50% wartości i gdzie tu szukać sensu? Nigdzie..
        5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
        X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• Hubi78
          Bywalec
          • 2009
          • 152

Zamieszczone przez cohontes
          tylko kto kupi ? rozumiem, jeszcze jak ludzie teraz za maluchy dużo wołają ale niestety sztuczne windowanie cen nikomu nie sprzyja no może tym którzy kiedyś tanio nakupili wiele rzeczy a teraz szukają naiwniaków.

U mnie auto nowe 6letnie patrząc na otomoto straciło już 50% wartości i gdzie tu szukać sensu? Nigdzie..
          Decydujesz się na nowe masz ten plus że wiesz co masz i czym jeździsz. Ale twój samochód w pierwszych 3 latach traci najwięcej. Nie rozumiesz jednej rzeczy że mając samochód 20 letni w kolekcjonerskim stanie z udokumentowanym przebiegiem weźmiesz za nie grube pieniądze. 30-50 tys i więcej zależy od samochodu.
          Kupiec na pewno nie jest jeleniem tylko dokładnie zna temat i wie co kupuje i za ile. Takie auta nie są do kupienia dla wszystkich ze względu na cenę. Takie auta mają duszę czego nie można powiedzieć o nowych autach. Jeszcze jedna kwestia bardzo ważna nie każdy chce nowy samochód są ludzie którzy lubują się w starych autach...Wracając do 50d to twój przedmówca ma 100% racji w tym co pisze.

Komentarz

• Wielebny
            Coś już napisał
            • 2010
            • 65

Aparat Canon 50D + karta 4 GB + obiektyw KIT (2589364577) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ale na sporym przebiegu.

Komentarz

• Wielebny
              Coś już napisał
              • 2010
              • 65

Panowie mam okazje zakupić 50d z przebiegiem 16 000 + 17-40 4l (2-3 pyłki widać pod ostre światło)z filtrem ochronnym + power pack Phottixa do canona lampy za 4200 PLN od znajomego. Czy to dobra cena a przebieg aparatu nie jakiś wymęczający ?
              Ostatnio edytowany przez Wielebny; 36804.

Komentarz

• becekpl
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 4304

dosyć tanio, jak od znajomego to bierz
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Wielebny
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 65

Znajomek a nie dobry kolega. Chce wziąć w zestawie dlatego cena niższa.

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Samo szkło to jakieś 2000zł, tak że body wyjdzie bardzo przyzwoicie. Jak w dobrym stanie , to bierz
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Wielebny
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 65

Niestety nie biorę gdyż to już 2 właściciel a ja bym był 3 do tego nie ma rachunku potwierdzającego zakup z datą. Chyba lepiej by było odżałować i kupić nowy 7d bo 60d raczej jest gorszą opcją.

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4304

A czy to ważne ,który właściciel?? bylem 3 panem 5dmk2, mam szkło z lat 80 i wszystko śmiga
                        ważny jest stan a nie wyblakły papierek zakupu
                        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Wielebny
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 65

Stan jest dobry i cena dobra ale moja "wyższa instancja" upiera się bo jak to mówi - Ma złe przeczucia.

Komentarz

• cohontes
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 344

Ale czy warto rezygnować z fajnego sprzętu przez jakieś przeczucia? Jeśli nawet nie są Twoje.
                            5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM

Komentarz

• Wielebny
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 65

Masz 19 lat i nie masz jeszcze "wyższej instancji" Zrozumiesz za kilka lat ile jest warty święty spokój .

Komentarz

• cohontes
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 344

Uwierz mi, że wiek w sumie nie ma tu nic do znaczenia zresztą tak jak Twoja "wyższa instancja" bo jeśli masz świetną ofertę to dlaczego nie skorzystać? Wystarczy zobaczyć ile osób często na forach przyznaje się do zaniżania niektórych cen albo kompletnym nie mówienie o tym. Twoja decyzja obyś tego nie żałował bo ja bym tego z rąk nie wypuścił.

Komentarz

Pracuję...