To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pixelman

Zamieszczone przez lmfoto
    Ludzie którzy sprawdzają zdjęcia do akceptacji na stokach nie są idealni. To są zwyczajni ludzie, którzy siedzą przed komputerem i przeglądają zdjęcia cały dzień, być może że maja jakiś program, który im pomaga. Nie wiem ila ja sam bym tak wytrzymał, dlatego trzeba ich zrozumieć. Trzeba zwracać uwagę na zdjęcia, które się wysyła. Na stokach nie liczy się ilość ale jakość!
    Zgadzam się z powyższym. Czasem również miewałem złość na złą ocenę i odrzucenie fotki.
    Ale po osiągnięciu pewnego stażu zacząłem ich rozumieć i nigdy nie składałem reklamacji.
    Tutaj nikt nikomu nie robi na złość ani łaski
    Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.
    Ale może to wszystko przychodzi z czasem.

Komentarz

• fotoaloja
      Bywalec
      • 2007
      • 203

Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.Ale może to wszystko przychodzi z czasem.
      myślę, że tu masz rację
      za czasem zarówno uczy się człowiek jak wysyłać, co wysyłać i ile wysyłać
      na początku się wielu rzeczy nie wie, nie widzę a i problem ma się z podjęciem decyzji co wywalić a co się nada
      myślę, że normalne i oni tam o tym wiedzą

Kurde...widze, ze zeby przyjeli fotki, trzeba miec niezle nerwy i cierpliwosc Jest na forum jakis faq (nie znalazlem nic procz wyostrzania) , ktory opisuje, co trzeba sprawdzic/zrobic, zaczym sie fotki wysle na stocka ? w jakich formatach itp itd ? Mysle, ze pomoglo by to nie tylko mi
      w mojej stopce jest strona a na niej to, może ciut będzie ci łatwiej:
      Darmowe aliasy oraz darmowe domeny, bezpłatne aliasy, aliasy i darmowe subdomeny, darmowy hosting, darmowe domeny, darmowe aliasy, darmowe, za darmo, darmowy hosting, aliasy za darmo, darmowe aliasy
      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• Skorupiak

Ano...nastepna strona, na ktorej jest sporo informacji..dzieki wielkie

Komentarz

• Antolll
          Bywalec
          • 2007
          • 126

Nie chciałem zakładac nowego topicu wiec pisze tu bo to też sie zarabiania na fotografii tyczy. Otóż, fotografuje od 2lat mniej wiecej, póki co jeszcze się ucze wiec nie mam na to zbyt dużo czasu. Ale zdarza się, że np. w wakacje, na warsztatach tanecznych, czy w weekendy gdzies jade i robie zdjecia. I np. co do warsztatów - kolejnego dnia po pokazie finałowym widziałem i w wyborczej i tutej.pl i gdzies jeszcze zdjecia dużo gorsze od moich (w przyszłym roku z moich zdjec bedzie razem z warsztatami wystawa w szkole baletowej). Owszem, jakbym miał codziennie latac na jakieś nudne dla mnie uroczystosci to bym nie wkładał w zdjecia tyle serca. No, ale jakoś sie pogodziłem że inni zarobili na gorszych od moich zdjec. I tu sie pojawia pytanie. Czy internetowe serwisy wszelakie i regionalne wydania np. wyborczej mają własnych fotografów i TYLKO od nich biorą zdjęcia? Czy np. ja, przypadkiem robiąc swietne zdjecie na jutrzejszym poznańskim maratonie mam szansę je opublikowac w wyborczej (o odpłatnosci na razie nie myslę)? A jeśli tak to gdzie i kiedy musiałbym je wysłac i w ogóle?

Pozdrawiam focących z dłuższym stażem i doświadczeniem

Ale się rozpisałem, a nie pisałem o wyższosci canona nad nikonem ani eLek nad nie eLkami ;p
          Ostatnio edytowany przez Antolll; 10927. Powód: (wielkie wrażenie)
          6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez Antolll
            Nie chciałem zakładac nowego topicu wiec pisze tu bo to też sie zarabiania na fotografii tyczy. Otóż, fotografuje od 2lat mniej wiecej, póki co jeszcze się ucze wiec nie mam na to zbyt dużo czasu. Ale zdarza się, że np. w wakacje, na warsztatach tanecznych, czy w weekendy gdzies jade i robie zdjecia. I np. co do warsztatów - kolejnego dnia po pokazie finałowym widziałem i w wyborczej i tutej.pl i gdzies jeszcze zdjecia dużo gorsze od moich (w przyszłym roku z moich zdjec bedzie razem z warsztatami wystawa w szkole baletowej). Owszem, jakbym miał codziennie latac na jakieś nudne dla mnie uroczystosci to bym nie wkładał w zdjecia tyle serca. No, ale jakoś sie pogodziłem że inni zarobili na gorszych od moich zdjec. I tu sie pojawia pytanie. Czy internetowe serwisy wszelakie i regionalne wydania np. wyborczej mają własnych fotografów i TYLKO od nich biorą zdjęcia? Czy np. ja, przypadkiem robiąc swietne zdjecie na jutrzejszym poznańskim maratonie mam szansę je opublikowac w wyborczej (o odpłatnosci na razie nie myslę)? A jeśli tak to gdzie i kiedy musiałbym je wysłac i w ogóle?

Ale się rozpisałem, a nie pisałem o wyższosci canona nad nikonem ani eLek nad nie eLkami ;p
            weź może do wyborczej napisz mejla, i zobacz co odpiszą...
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Antolll
              Bywalec
              • 2007
              • 126

Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
              6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• Gotman
                Coś już napisał
                • 2007
                • 54

przepraszam najmocniej - pomyłka
                "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
                Mikołaj Kopernik

Komentarz

• Antolll
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 126

że co?
                  6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• lmfoto

Z tego co mi wiadomo, gazety mają swoich fotografów lub zatrudniają zewnętrznych. Są też reporterzy, którzy robią "przy okazji" swoich reportarzy również zdjęcia. Wszyscy biorą za to kasę, lub przynajmniej powinni.

Komentarz

• Sielan
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 127

Zamieszczone przez pixelman
                      Zgadzam się z powyższym. Czasem również miewałem złość na złą ocenę i odrzucenie fotki.
                      Ale po osiągnięciu pewnego stażu zacząłem ich rozumieć i nigdy nie składałem reklamacji.
                      Tutaj nikt nikomu nie robi na złość ani łaski
                      Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.
                      Ale może to wszystko przychodzi z czasem.
                      Daleki jestem od wrzucania wszystkiego jak leci
                      30D + szpargały

Komentarz

• zeber
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 62

Wyselekcjonuj starannie foty, podziel na kategorie, nagraj na płytkę razem z przeglądarką, zapakuj starannie wraz ze swoim namiarem mailowym i telefonicznym i powysyłaj na adresy redekcji z dopiskiem dział fotoedycji. Zazwyczaj jest w takim dziale osoba, która jest na tyle decyzyjna że może określać z kim będzie współpracować i jakiej tematyki szuka. Adresy wydawnictw znajdziesz w interencie lub będziesz się musiał pofatygować do najbliższego Empiku i spisać z poszczególnych gazet - ten sposób polecam gdyż będziesz mógł się naocznie przekonać jaki magazyn co zamieszcza i jakiej jakości. Nie przesyłaj do wydawnictw linków swoich galerii internetowych - nikt tam nie wejdzie.

I zawsze należy brać za swoją pracę wynagrodzenie (w takiej czy innej postaci)
                        wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• extrastockphoto

zarabianie i satysfkacja...

Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
                          Witam wszystkich.
                          Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym się z Wami przywitać.
                          Przygotowuję właśnie serwis, a właściwie dwa serwisy opierające się na pracy fotografów i fotografów-amatorów.
                          Pierwszy jest typu stock a drugi typu stock-reportaż.
                          Jeżeli ktoś z Was, drogie Koleżanki i Koledzy, jest zainteresowany, chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, to proszę o info na e-mail ponieważ nie wiem czy wolno mi tutaj o tym pisać.
                          Jeśli moderator się zgodzi, to napiszę więcej.

Dziękuję i pozdrawiam

PS
                          Jeżeli macie jakieś sugestie, bo przecież już jesteście doświadczeni w pracy ze stockami, to będzie to dla mnie bardzo cenne.
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 13012.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez extrastockphoto
                            Witam wszystkich.
                            Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym się z Wami przywitać.
                            Przygotowuję właśnie serwis, a właściwie dwa serwisy opierające się na pracy fotografów i fotografów-amatorów.
                            Pierwszy jest typu stock a drugi typu stock-reportaż.
                            Jeżeli ktoś z Was, drogie Koleżanki i Koledzy, jest zainteresowany, chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, to proszę o info na e-mail ponieważ nie wiem czy wolno mi tutaj o tym pisać.
                            Jeśli moderator się zgodzi, to napiszę więcej.
                            Giełda->Inne bym proponował ale po wymianie zdań z Hazanem (administrator forum).

Komentarz

• Karolwe

cześć
                              mógłby mi ktos powiedziec prostymi słowami o co chodzi w tym zaznaczaniu clipping path? czytałem troche o tym ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem.. podobno na stockach zdjęcia tak zrobione są bardziej poszukiwane tak?

Komentarz

• Qbexus
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 562

w jpg może być zaszyta ścieżka (paths) szparowania. Czyli okalasz obiekt dokładnie ścieżką którą łatwo zamienić w zaznaczenie i prosto się ją modyfikuje. A na marginesie to mój ulubiony sposób szparowania. Robi się ją przy pomocy narzędzia pen wywoływanego Ctrl(P).

Komentarz

Pracuję...