X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Zamieszczone przez kendzi1
    dzieki wielkie,
    to znaczy ze i7 jest zbedny ok
    szukam czy az tak wielka roznica 1GB EVGA GTX 550 Ti, a 520 a co z grafika na plycie?
    Do pracy grafika w ogóle Ci nie jest potrzebna. (znaczy chyba, że premiere korzysta mocno z CUDA po w PSie to jest sprawa marginalna)
    Czy i7 jest zbędny? Zależy jak na to patrzeć.
    Poszukaj e w tym wątku wstecz jakiego ja mam kompa.
    Wszystko śmiga bosko. PS czy LR odpalają się w kilka sek. a jakikolwiek proces jest wykonywany błyskawicznie. Korzystam z filtrów pakietu NIK i np. konwersja do BW z dużą ilością korekt lokalnych itd. na moim starym lapku zdarzało się, że szło w minuty. Teraz wszystko zawsze jest gotowe w kilka sek. W LR suwaki działają w czasie rzeczywistym
    Ja przyjąłem zasadę, że biorę najlepsze na co mnie stać. Jeżeli stać Cię na i7 to nie ma się co zastanawiać - szczególnie do obróbki video gdzie procesor jest wykorzystywany maksymalnie.

Zamieszczone przez piotrek72t
    pamiętaj że przy wyborze tych płyt głównych będziesz mocno ograniczony rozmiarem ramu dysk ssd w pewnym sensie to z rekompensuje, ale ja bym przymslał jako podstawe cokolwiek z podstawka 1366 lub jesli juz szalec z kasa 2011 sporo wiecej RAM-u za smieszne pieniądze.
    Czemu ograniczony rozmiarem RAMu? Bo są po 2sloty? Wchodzą teraz kości 32GB Widziałem na Cebicie u kilku prodecentów, więc da radę na 2 slotach dać 64GB jakby się uprzeć. Mało?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez Goomis
      Do pracy grafika w ogóle Ci nie jest potrzebna. (znaczy chyba, że premiere korzysta mocno z CUDA...
      O ile dobrze pamiętam, to korzysta i to dosyć efektywnie

Pozdrówka!
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

Zamieszczone przez dziobolek
        O ile dobrze pamiętam, to korzysta i to dosyć efektywnie

Pozdrówka!
        Tak podejrzewałem. Montażem filmów się za bardzo nie zajmuję więc nie wiem.
        Także do filmów grafa która wspiera CUDA.
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• kendzi1
          Coś już napisał
          • 2009
          • 58

Dzieki Wielkie.
          Dzisiaj albo jutro kupuje kompa.:grin:

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

A ja posiadam starego Intel Core 2 Quad Q8400 2.66 GHz, płytę ASUS P5QC, grafikę HIS Radeon HD 4850 IceQ Turbo 512MB DDR3 PCI-E oraz 8 GB DDR3 Geil i zarówno w LR jak i PS nie zuważyłem spowolnienia do tej pory.
            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

Wg. tego testu różnica między np. i5 2500k a i7 2600k jest marginalna. Czy różnica 300 zł w cenie jest tego warta to już osobna kwestia.

Ja powoli zabieram się do składania komputera i renowacji swojego laptopa.

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Zamieszczone przez gadget_zary
                http://ksimonian.com/Blog/2011/04/07...for-your-buck/

Wg. tego testu różnica między np. i5 2500k a i7 2600k jest marginalna. Czy różnica 300 zł w cenie jest tego warta to już osobna kwestia.

Ja powoli zabieram się do składania komputera i renowacji swojego laptopa.

i7 2600K jest o 50% bardziej wydajny niż i5 2500K wg. tego

Komentarz

• nowart
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 809

Tak. Wg. syntetycznych benchmarków, którymi podniecają się gimnazjaliści na portalach komputerowych, nie mających absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością...
                  A jeśli chcesz się dowiedzieć konkretów bardziej dla nas przydatnych to patrz na takie testy:
                  http://www.anandtech.com/show/4083/t...2100-tested/15 - i następne strony - w których i5 idzie niemal łeb w łeb z droższym kuzynem. Oszczędności zdecydowanie warto przeznaczyć na co innego - choćby na 16gb ramu czy szybszy dysk SSD.
                  Są oczywiście jakieś niszowe zastosowania, w których 8 wątków i większa ilość pamięci cache daje i7 kopa ale to jednostki i w branży fotograficznej/video nie mają większego znaczenia.
                  Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Te testy są wszystkie o kant tyłka. Najlepiej zrobić test na aplikacjach, jakie się będzie używało (np. porównać czasy eksportu Rawów na poszczególnych platformach). Tutaj i5-2500 jest tylko minimalnie gorszy od i7-2600, ale wystarczy podkręcić i5 do bezpiecznego poziomu (np. 4,5 Ghz) i różnica jest mniej więcej 25% przyrostu mocy w stosunku do i7. Czyli już sporo. Oczywiście i7 też się da podkręcić, ale i5-2500K oferuje chyba najlepszy stosunek mocy do ceny na chwile obecną.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

Zamieszczone przez Cichy
                      Te testy są wszystkie o kant tyłka. Najlepiej zrobić test na aplikacjach, jakie się będzie używało (np. porównać czasy eksportu Rawów na poszczególnych platformach). Tutaj i5-2500 jest tylko minimalnie gorszy od i7-2600, ale wystarczy podkręcić i5 do bezpiecznego poziomu (np. 4,5 Ghz) i różnica jest mniej więcej 25% przyrostu mocy w stosunku do i7. Czyli już sporo. Oczywiście i7 też się da podkręcić, ale i5-2500K oferuje chyba najlepszy stosunek mocy do ceny na chwile obecną.
                      Teraz może tak. Ale za 2-3lata jak będzie PS CS7?
                      Kto wie. Kupiłem najlepszy na jaki było mnie stać i mam spokój. Wystarczy, że dokupię wydajne chłodzenie za ~300-400zł i mogę kręcić i7 do ok. 5Ghz
                      Wolę raz a dobrze.

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Za 2 lata to już będzie kolejna (po Ivy Bridge, który szału nie robi tak jak Sandy) generacja proców i jak w benchmarkach i5 będą kopały tyłek aktualnemu i7 o jakieś 40% to zacznie się panika i wymienianie podzespołów

A kupowanie coolerów za 300-400 zł tylko po to, żeby dokręcić proc o kilka dodatkowych % uważam za totalny bezsens. Ja mam zwykłą Katanę 3 za 90 zł i temperatury przy obciążeniu i OC 4,5 GHz są na poziomie 65 stopni.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• gadget_zary
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1046

Cichy z ciekawości jaki zestaw złożyłeś ?

Komentarz

• Goomis
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1893

Zamieszczone przez Cichy
                            Za 2 lata to już będzie kolejna (po Ivy Bridge, który szału nie robi tak jak Sandy) generacja proców i jak w benchmarkach i5 będą kopały tyłek aktualnemu i7 o jakieś 40% to zacznie się panika i wymienianie podzespołów

A kupowanie coolerów za 300-400 zł tylko po to, żeby dokręcić proc o kilka dodatkowych % uważam za totalny bezsens. Ja mam zwykłą Katanę 3 za 90 zł i temperatury przy obciążeniu i OC 4,5 GHz są na poziomie 65 stopni.
                            300 to maks. Katane też rozważam. Wodne H61 Corsaira też. Coś innego od Scythe też. Możliwości jest sporo, pomyślę jak będę chciał podkręcić. A wydajność można podnieść o dobre 20%
                            Na razie mocy mi nie brakuje. Póki co pierwsze na liście są 2xHDD, 1xSSD i grafa

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez nowart
                              ?...
                              Są oczywiście jakieś niszowe zastosowania, w których 8 wątków i większa ilość pamięci cache daje i7 kopa ale to jednostki i w branży fotograficznej/video nie mają większego znaczenia.
                              Zależy jak rozumiec slowo "branża". Do np. składania panoram to roznice sa wręcz olbrzymie. Komp z 8 fizycznymi rdzeniami i 16 Gb RAM sklada mi panorame z 72 RAW z 21Mpix w 10 minut. To samo zadanie na i7 z 6 Gb RAM to juz cale pól dnia.

Do prostej obrobki, 2-3 warstw w PS to i stare Pentium sobie poradzi. Do 3D, panoram, konwersji video roznice sa widoczne albo raczej odczuwalne w odciskach na czesci ciala ponizej plecow, na ktorej siedzimy i czekamy na rezultat.

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Zamieszczone przez gadget_zary
                                Cichy z ciekawości jaki zestaw złożyłeś ?
                                Tani w sumie, ASROCK P67 Pro3, 2500K, 8GB 1333, 1TB Sata2, GTX550Ti.

Komentarz

Pracuję...