Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzidofon
    Początki nałogu
    • 2010
    • 280

Zamieszczone przez gary
    a jak klienci poproszą żebyś ukradł dla nich samochód to też to zrobisz?
    Zauważ że kradzież jest przestępstwem, czego raczej nie można powiedzieć o zrobieniu zdjęcia zgodnie z sugestią klienta :-).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez Inka
    Jeśli młoda para zażyczy sobie określonego zdjęcia a fotograf wg. zaleceń je zrobi to kto jest autorem?
    O, dokładnie :-). Fotograf jest tylko narzędziem, pomysłodawcą jest klient. Z dużym prawdopodobieństwem można założyć że tego "ślubniaka", o którym mowa, Młodzi zobaczyli gdzieś i sami zaproponowali fotografowi żeby im coś takiego pstryknął.
    Ostatnio edytowany przez dzidofon; 35827. Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

Tylko po co, fotografia jest zlepkiem odwołań do innych dziedzin sztuki, mz powinno się to traktować jako pochwałę, że twoja praca była na tyle dobra, że ją ktoś powielił
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Będzie werdykt będzie można mędrkować. Racje racjami a sąd sądem. Różnie do tego można podejść. Działanie z premedytacją czy też może ktoś wpadł na ten sam pomysł. Pewne rzeczy ciężko udowodnić.

Komentarz

• gary
          Bywalec
          • 2007
          • 158

Zamieszczone przez dzidofon
          Zauważ że kradzież jest przestępstwem, czego raczej nie można powiedzieć o zrobieniu zdjęcia zgodnie z sugestią klienta :-).
          a kradzież własności intelektualnej?

prawde mowiac nie sadze zeby sąd zdecydował sie na precedens, ale nie uwazam tego za fair, w fotografii kreatywnej pomysł stanowi 90% efektu i on tu został skopiowany.
          Ostatnio edytowany przez gary; 9741.
          Sebastian Małachowski

Komentarz

• tombas
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2195

Zamieszczone przez gary

prawde mowiac nie sadze zeby sąd zdecydował sie na precedens, ale nie uwazam tego za fair, w fotografii kreatywnej pomysł stanowi 90% efektu i on tu został skopiowany.
            a wg ciebie jak to jest w moim wypadku? jeśli juz ktos ukradł (mocne słowo, ale to nie zacząłem) to kto? ja czy młodzi? a może wszyscy jestesmy winni i do pierdla z nami:-P
            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• gary
              Bywalec
              • 2007
              • 158

nie jestem sądem, ale zauważ że bardzo łatwo mówi sie o kradziezy rzeczy namacalnych, a w przypadku przytoczonej sprawy chodzi o zdjęcia kogoś kto z tego żyje. Dla niego nie jest to zdjecie 1 z miliona tylko autorski pomysl, ktory jest na wystawach - dzieki temu ma co jesc, bo zyje z fotografii slubnej. Dla wiekszości jest to "tylko zdjecie" a mu byc może pozwala na okreslony wizerunek na rynku wiec ma wieksze znaczenie niż dla nieżyjących z fotografii.
              nie mnie osądzać czy ktoś jest winien i ewentualnie kto. wyraziłem swoje zdanie że wystawienie takiego zdjecia na targach w celach komercyjnych nie jest fair.
              Sebastian Małachowski

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Zamieszczone przez gary
                Jaka własność intelektualna? Beksiński toto raczej nie jest Niektórzy 'artyści' to mylą Karola Marksa z Karolem Mayem.

...o teraz ukradłem własność intelektualną.

Pozdrawiam

EDIT: fair to nie jest, gość powinien dostać w /ciach/
                Ostatnio edytowany przez jacek_73; 36710.
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• xsardas
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 731

Zamieszczone przez Merde
                  Zdjęcie jest dosyć oryginalne, więc IMHO wcale nie bzdura. Plagiat ewidentny, trzymam kciuki za autora pierwowzoru.
                  Zamieszczone przez Franek_
                  Jacku - myślę w ten sam sposób. Z jednej strony, wyrok powinien zapaść z korzyścią dla powoda, moim zdaniem 'inspiracja' jest ewidentna. Z drugiej zaś strony, stworzyć to może niebezpieczny precedens. Zauważmy jednak, że precedensy same w sobie nie wiążą polskich sądów do wydawania identycznych orzeczeń w podobnych sprawach.

Jeśli twórca oryginału dowiedzie, że autor drugiej pracy mógł zapoznać się z tym pierwszym zdjęciem i nie było to dla niego kłopotliwe (a kłopotliwym by nie było, gdyby oryginał wisiał np. na oficjalnej stronie autora), zaś za swoje zdjęcie wziął pieniądze, to moim zdaniem Sąd powinien przychylić się do wersji autora oryginalnego zdjęcia, gdyż mamy tu do czynienia z ewidentnym plagiatem pomysłu na zdjęcie, który to pomysł przyniósł kopiującemu pieniądze.
                  Zamieszczone przez gary
                  a jak klienci poproszą żebyś ukradł dla nich samochód to też to zrobisz?
                  co innego zrobić zdjęcie na wzór a co innego prezentować je na www i na targach jako swoje.
                  Zamieszczone przez gary

Kradzieżą można by nazwać fakt skopiowania tej fotografii i czerpania z niej korzyści materialnych.

A ja zapytam inaczej, czy autor zdjęcia zastrzegł prawnie (na zasadzie patentu) pomysł z wykorzystaniem pościeli i sznura? Jeśli nie to nie można tu mówić o przestępstwie a jedynie o nieetycznym zachowaniu co jest niestety na porządku dziennym także w innych dziedzinach życia.

Komentarz

• ahaed
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 146

Pytanie z innej beczki:

Kto pierwszy zrobił autoportret z "dziubkiem", z "solarką", przy brudnym lustrze i syfie w pokoju?

To dopiero jest plagiat
                    fotografia
                    akwarystyka

Komentarz

• gary
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 158

apple pozywa google za skopiowanie slidera do odblokowania telefonu. dla mnie to tylko slider a dla nich jeden z elementow wyrózniających marke
                      Sebastian Małachowski

Komentarz

• xsardas
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 731

Zamieszczone przez gary
                        apple pozywa google za skopiowanie slidera do odblokowania telefonu. dla mnie to tylko slider a dla nich jeden z elementow wyrózniających marke
                        Ale Apple ma to zastrzeżone prawnie I zrobił to zanim produkt został wypuszczony na rynek

Komentarz

• gary
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 158

nie ma to znaczenia w ocenie moralnej czynu
                          dobra, długo można, za jakies 8(?) lat chetnie przeczytam orzeczenie
                          Sebastian Małachowski

Komentarz

• xsardas
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 731

Niestety jak popatrzysz na około to może się okazać że moralności nie ma prawie nigdzie

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez xsardas
                              A ja zapytam inaczej, czy autor zdjęcia zastrzegł prawnie (na zasadzie patentu) pomysł z wykorzystaniem pościeli i sznura?
                              Nie jest to konieczne. Aby uzyskać ochronę prawną wystarczy że dane dzieło zostanie opublikowane.
                              A co do oceny całej sprawy to nie chodzi tutaj o pieniądze ale o to żeby pokazać naśladowcom że nie są bezkarni, a swoim klientom że jest się już tak dobrym że inni mogą tylko naśladować. Poza tym to dobra reklama.
                              Digart

Komentarz

• epicure
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 676

Paranoja. Za chwilę próba podrobienia jakiegoś preseta w Lightroomie, stworzonego przez kogoś, grozić będzie procesem sądowym. Ciekawe, ile kasy Dragan byłby w stanie wyciągnąć z tych wszystkich nieświadomych, którzy próbują skopiować jego sposób obróbki.
                                nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

Pracuję...