Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Szlag...

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Idę wystawić cały sprzęt na aukcję, rzucam to.

Komentarz

• mc_iek
        Uzależniony
        • 2008
        • 790

E tam. Ja mam w domu zdjęcia z czasów, gdy byłem malutką, śliczną dziewczynką i przy ich pomocy udowodnię w sądzie, że nie byliście pierwszymi, którzy fotografowali. A skoro pan Gaguerre nie zastrzegł fotografii jako takiej, to się Was nie boję.
        Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• xsardas
          Uzależniony
          • 2008
          • 731

Bez uzasadnienia to sobie można... śmiech na sali i tyle.

Szczerze to zacząłem się obawiać o to czy ktoś do moich fotek się nie przyczepi że niby kradzione Zwłaszcza że nie mam czasu sprawdzać czy dany pomysł nie został już zrobiony przez kogoś innego

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2076

Tuż przed rozprawą Strony zawarły ugodę
            Temat był poruszany na jednym z wykopów. Oto finał pierwszej sprawy w Polsce o plagiat zdjęcia ślubnego.

Autor "pierwowzoru" otrzymał zadość uczynienie w formie pieniężnej.
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• xsardas
              Uzależniony
              • 2008
              • 731

Czyli na dobra sprawę dalej nie wiemy jakie jest stanowisko Sądu w tej sprawie i co wolno a czego nie... heh

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Wiemy.
                Wolno każdego, kto wykorzysta podobny pomysł posądzić o plagiat, kradzież itp. Wolno zrobić nagonkę medialną i straszyć sądem. Wolno sie w ten sposób wypromować. Wolno się zwalić w portki, na samo hasło "podam cię do sądu".
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

No ale to tak działa. Jak ktoś nie zna procedury sam albo nie ma się kogo sensownie poradzić, to od razu widzi przed oczami wieloletni, kasochłonny proces i niepewny wyrok na końcu. Na tyle co rozmawiałem o tym z prawnikiem specjalizującym się w prawie autorskim, to wynik całej sprawy nie był wcale oczywisty. Nie wiemy też co było w pozwie (i czy w ogóle był jakiś pozew), więc choćby z tego względu trudno cokolwiek wyrokować. Ale jest jak piszesz - sprawa zakończyła się de facto dzięki tej nagonce. Już nie wspomnę, że autorka tekstów w jednym z portali, za sprawą których wszyscy usłyszeli o tym przypadku, jest sama członkinią wspomnianego w tekście stowarzyszenia fotografów. To urąga jakkolwiek rozumianej dziennikarskiej rzetelności.

Komentarz

• AQL

Zdjęcie z okładki płyty z 1970 pokazuje, że na pomysł fotografowania pary ludzi owiniętych kołdrą ktoś wpadł dużo wcześniej, aniżeli polscy "artyści" ślubni.

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez AQL
                      Zdjęcie z okładki płyty z 1970 pokazuje, że na pomysł fotografowania pary ludzi owiniętych kołdrą ktoś wpadł dużo wcześniej, aniżeli polscy "artyści" ślubni.
                      Bardziej odległego od omawianych zdjęć przykładu nie mogłeś podać?...
                      Tu mieliśmy konkretny plagiat, takiego zdjęcia nie robi się "przypadkiem podobnego", to była świadoma (niezależnie kto był pomysłodawcą - fotograf czy młodzi) kopia.
                      Co zresztą sam plagiator przyznał idąc na ugodę. Dla mnie to załatwia temat winy.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Wiadomo czego lepiej nie robić, nie zżynać cudzych pomysłów na tyle charakterystycznych żeby na pierwszy rzut oka było widać rżnięcie. Sam pozew z resztą nie dotyczył plagiatu jako takiego tylko tego że koleś żerował na wypromowanym, pokazywanym w prasie i na wystawach zdjęciu umieszczając swoją kopię we własnych materiałach promocyjnych.
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• KubaZowsik
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 103

Zamieszczone przez dinderi
                          Panowie, za późno Wczoraj zastrzegłem pomysł fotografowania wszystkiego co związane ze ślubem, na dobę przed, dobę w trakcie i dobę po ceremonii. Zastrzegłem również fotografowanie jako takie.
                          Sorry kolego ale w takim razie podaję Cię do sądu, jeszcze nie wiem dokładnie za co i jak to uzasadnię, ale na pewno mam rację! I wesprę się jakąś wątpliwą organizacją fotograficzną i zrobię Ci taką nagonkę, że sam przyjedziesz do mnie z ugodą hehehehe

Komentarz

• VomitroN
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 516

Dziwię się, że pozywający nie poszedł za ciosem i nie zastrzegł sobie prawnie możliwości podawania drugiego fotografa do sądu o kradzież pomysłu. W końcu to był też jego autorski pomysł. Dzięki temu każdy związny z fotografią człowiek, który podałby kogokolwiek do sądu o plagiat, automatycznie również popełniłby plagiat.
                            "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• KubaZowsik
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 103

dobre

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Zamieszczone przez pank
                                Wiadomo czego lepiej nie robić, nie zżynać cudzych pomysłów na tyle charakterystycznych żeby na pierwszy rzut oka było widać rżnięcie. Sam pozew z resztą nie dotyczył plagiatu jako takiego tylko tego że koleś żerował na wypromowanym, pokazywanym w prasie i na wystawach zdjęciu umieszczając swoją kopię we własnych materiałach promocyjnych.
                                Wiesz ale na stronie fotofabryki jest zdjęcie z odkurzaczem i gdzieś też z płetwami. Nie to aby to był zaraz plagiat ale powinieneś być czujny. :-D
                                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...