X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piter07
    • 2010
    • 3

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Zamieszczone przez cobalt
    Zobacz sobie płyty MSI. Tańsze od Asusa i lepiej wyposażone w tej samej cenie. Sprawdź MSI z chipsetem Z.
    Ale czy warto inwestować ok 500zł na płytę główną, raczej nie planuję przez najbliższe parę lat nic więcej zmieniać, a nie chcę wydawać pieniędzy bez sensu. Może doradzisz jakiś konkretny model z MSI. Osobiści myślałem nad Asusem i Gigabyte, ale jest tyle rożnych modeli że się pogubiłem..

Komentarz

• cobalt
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1513

Zamieszczone przez Piter07
      Ale czy warto inwestować ok 500zł na płytę główną, raczej nie planuję przez najbliższe parę lat nic więcej zmieniać, a nie chcę wydawać pieniędzy bez sensu. Może doradzisz jakiś konkretny model z MSI. Osobiści myślałem nad Asusem i Gigabyte, ale jest tyle rożnych modeli że się pogubiłem..
      Przymierzam się do składania nowego PC i chyba będę zamawiał zestaw na MSI Z87 MPOWER (LGA) - cena około 525zł: MSI Z87 MPOWER s1150 Z87 4DDR3 RAID/USB3 ATX - Alsen
      Test: MSI Z87 MPOWER :: PCLab.pl same zalety, żadnych wad .
      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• antek76
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 26

Fajna, dac tam ze dwa ssd w raidzie na sam systemik o bedzie chodzic jak tralala
        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• daris
          Coś już napisał
          • 2014
          • 95

Czy można zrobić taką konfigurację dysków : system ssd + 2 dyski talerzowe w raid ?
          Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Komentarz

• antek76
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 26

Da sie
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• 5pirit
              Początki nałogu
              • 2009
              • 433

Właśnie pojawił się ciekawy artykuł, który może pomóc niektórym w podjęciu decyzji przy składaniu kompa pod PS:

Adobe Photoshop CC 2014 – test. Jaki procesor, ile pamięci operacyjnej i jaki nośnik danych do Photoshopa? :: PCLab.pl
              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• Pelson
                Bywalec
                • 2010
                • 162

Zamieszczone przez daris
                Czy można zrobić taką konfigurację dysków : system ssd + 2 dyski talerzowe w raid ?
                Tylko jeśli płyta nie pozwoli na równoczesne używanie trybów ahci dla dysku ssd i raid dla macierzy to najlepiej mieć ssd na kontrolerze Marvel bo może spaść ogólna wydajność ssd w trybie raid (działającego pojedynczo)...

Jeśli kogoś to interesuje to nareszcie skończyłem kompletowanie i budowanie swojej nowej jednostki stricte pod Lightroom'a. Miało być tanio i wydajnie bez zbędnych wodotrysków których ani ja ani Lightroom nie wykorzystamy

Wybór padł na:
                Intel i5 4460
                Płyta MSI H97M-G43
                SSD Sandisk
                2 x Seagate Barracuda 1TB w RAID
                Zasilacz beQuiet 300W

Praca zauważalnie przyśpieszyła ale nie jest to zaskoczenie w porównaniu z chyba 6 letnim gruchotem. Nareszcie stempel działa bez kilku-sekundowych opóźnień a eksport przyśpieszył z 10krotnie (eksport 50 raw do jpg z moimi typowymi ustawieniami to teraz 2 minuty a nie 20)... Ktoś pytał też o Import raw z 6D - 10 zdjęć to 30 sekund z preview 1:1.

Problemy: to co pisałem wyżej - w tej płycie głównej można ustawić tryb albo ahci albo raid dla wszystkich portów sata jednocześnie (6 letni gruchot na płycie Asusa nie miał z tym problemów). Musiałem więc dwa razy instalować system bo raz zainstalowany w ahci po zmianie na raid już nie odpalał. Po drugie, zbyt blisko umiejscowiony radiator sekcji zasilania, musiałem spiłować chłodzenie do procesora żeby dało się je zamontować (oczywiście nie mówie o boxowym). Po 3 na dzień dobry nie działa jeden z dwóch portów usb 2.0 ale nie chce mi sie już tego rozbierać i reklamować. MSI pierwszy i ostatni raz...
                Ostatnio edytowany przez Pelson; 33313.
                6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Pelson
                  Zasilacz beQuiet 300W
                  To chyba pomyłka?
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

... MSI pierwszy i ostatni raz...
                    Mnie kolega namawia na MSI Z87 MPower s1150.
                    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Kecaj
                      Bywalec
                      • 2014
                      • 130

Zamieszczone przez Merde
                      To chyba pomyłka?
                      Jeżeli nie ma w planach karty graficznej i żadnych innych dodatków... To powinno wystarczyć.
                      Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Kecaj
                        Jeżeli nie ma w planach karty graficznej i żadnych innych dodatków... To powinno wystarczyć.
                        Zrobiłem sobie symulację na jakimś tam kalkulatorze i wyszło minimum 250W, więc 300 to nie jest za bogato...
                        Wychodzę z założenia, że powinno się przyjmować zapas 50%.
                        Ja właśnie ze względu na zdychający zasilacz wymieniam całą budę (już czas najwyższy, bo komputer na bazie C2Q już jest prawie "nieupgradowalny" (niby można dołożyć ramu, ale DDR2 kosztuje 2x tyle co DDR3), a dysk SSD to mogę sobie i przy nowszym sprzęcie sprawić.
                        Z kalkulatora wyszło mi 409W, więc 630W którą mam jest jak znalazł :-)

Komentarz

• Kecaj
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 130

Nie no ok, to jest "niebezpiecznie" mały zapas, ale nie powinien komputer działać jakoś problematycznie. Będzie trzeba tylko pamiętać, że jak przyjdzie chęć pogrania np. w nowego Wiedźmina, to obok karty graficznej trzeba będzie zaopatrzyć się w nowy zasilacz... Mam podobną konfigurację do podanej, z tym że grafika to 750GTX, a zasilacz... 750W. Może kiedyś SLI...
                          Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• Pelson
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 162

Merde te kalkulatory pokazują jaki kupić zasilacz a nie pobór mocy który trzeba podwoić żeby wybrać zasilacz -_- Nowe komputery z kartą graficzną potrafią zużywać 100W w czasie grania. Zasilacz pracuje najlepiej w obciążeniu 50%. Mi kalkulator dobrał zasilacz 230W... a zresztą i tak najważniejsza jest moc linii 12V którą mój zasilacz ma podobną z niższej klasy zasilaczami 400W a więc w zasilaczach też jest dużo marketingu...
                            Ostatnio edytowany przez Pelson; 33313.
                            6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                            past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

Merde te kalkulatory pokazują jaki kupić zasilacz a nie pobór mocy który trzeba podwoić żeby wybrać zasilacz -_- Nowe komputery z kartą graficzną potrafią zużywać 100W w czasie grania.
                              Wiem, ale nie wiedząc czy przyjmowany jest jakiś zapas mocy (a jeśli jest - to jaki?) zakładam, że zapasu nie ma. W tym konkretnym kalkulatorze podają, że jest to minimalna moc zasilacza.

Komentarz

• Pelson
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 162

Zamieszczone przez Merde
                                Z kalkulatora wyszło mi 409W, więc 630W którą mam jest jak znalazł :-)
                                No jak planujesz jakiegoś gtx'a 970 to pewnie tak. Wszystko zależy od zastosowania.

Komentarz

Pracuję...