X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2277

Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Nie bardzo rozumiem po co przekwalifikowywać się z fryzjera na fotografa? Tu trzeba wykorzystać efekt synergii i piec dwie pieczenie na jednym ogniu! Fryzjer i fotograf to zresztą dwa pokrewne zawody, oba na F i w obu czesze się klienta.

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez tomfoot
      Nie bardzo rozumiem po co przekwalifikowywać się z fryzjera na fotografa? Tu trzeba wykorzystać efekt synergii i piec dwie pieczenie na jednym ogniu! Fryzjer i fotograf to zresztą dwa pokrewne zawody, oba na F i w obu czesze się klienta.
      Jak się jest ...jowym fryzjerem to zachodzi zależność i prawdopodobieństwo, że będzie takim samym "fotografe"
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cybulski
        Pełne uzależnienie
        • 2022
        • 1156

Zamieszczone przez totamten
        I lekcje kultury stroju, by na udekorowanej weselnej sali, na tle wystrojonej młodej pary i gości, w zgniło zielonym helankowym golfie, jasno niebieskich jeansach i jasno brązowych schodzonych snikersach nie wyglądał jak wielka psia kupa na środku perskiego dywanu. Jakoś zespół i obsługa stołów potrafią się ubrać.
        Za odpowiedni strój doliczalbym dodatkową opłate bo już wkraczamy w uslugi premium.
        Może para młoda wykupiła pakiet zwykły tylko.
        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• totamten
          Początki nałogu
          • 2013
          • 316

Zamieszczone przez cybulski
          Za odpowiedni strój doliczalbym dodatkową opłate bo już wkraczamy w uslugi premium.
          Może para młoda wykupiła pakiet zwykły tylko.
          No.... młodzi też są zdania "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać". Zdjęcia ćwierć profesjonalisty za symboliczną opłatą na "insta" się nadadzą, a poza tym za dwa lata mogą być nieaktualne

Komentarz

• Nozanu
            Uzależniony
            • 2010
            • 542

Noo, nie żebym się czepiał ale taki nieobyty fotograf nie zdaje sobie nawet sprawy jak bardzo się obnaża swoim zachowaniem. Porównywalnie, to równie dobrze mógłby z gołym wackiem biegać po świątyni, a przecież nie wszyscy tam obecni przyszli aby się uchlać, nażreć i mieć jakąś focię z ciocią.

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Z moich obserwacji może 5% obecnych osób w kościele podczas ślubu uczestniczy we mszy. Reszta po prostu tam jest. Para młoda często ma już dziecko. Jedna wielka farsa.

Komentarz

• cybulski
                Pełne uzależnienie
                • 2022
                • 1156

Zamieszczone przez Przemek_PC
                Z moich obserwacji może 5% obecnych osób w kościele podczas ślubu uczestniczy we mszy. Reszta po prostu tam jest. Para młoda często ma już dziecko. Jedna wielka farsa.
                Z tym dzieckiem to bardzo dobrze. Popieram dzieci. Lepiej przetestować przed ślubem jak jest i czy zachodzi.
                linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Tylko po co ta cała farsa ze ślubem kościelnym?

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

Tylko po co ta cała farsa ze ślubem kościelnym?
                    Dla jednych farsa, dla innych ważna rzecz. Jak z wieloma sprawami w życiu

Już kiedyś o tym pisałem, że mnie jak ktoś prosi o zrobienie "kilku" fotek na jakiejś imprezie typu chrzciny czy nawet ślub (raz mi się zdarzyła ta prośba z rodziny) to zawsze grzecznie odmawiam i daje namiary do trójki prawdziwych fotografów (znanych mi), tłumacząc, że oni na pewno nie spieprzą im pamiątki tak jak to mogę zrobić, chociażby z powodu awarii sprzętu (bo wiem, że oni mają przynajmniej zapasowe body), nie pisząc już o moim braku doświadczenia. Raz w życiu strzeliłem kilka fotek na chrzcinach bardzo bliskiej mi rodziny, ale też uprzedzałem kuzynkę i prosiłem by pogadała z księdzem, że zaświadczenia "liturgicznego" nie mam i niech się upewni czy mnie ksiądz nie pogoni z kościoła - była to bardzo kameralna parafia, nie było problemu, nawet wyszło spoko. No ale ja całe szczęcie nie musze "żebrać" imprez, aby budować portfolio, bo portfolio nie potrzebuję, całe szczęście mam inną pracę, uff.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2456

Praca przy ślubach jest męcząca zarówno fizycznie jak i psychicznie. Przez kilkanaście godzin jest się w ciągłym ruchu, trzeba być czujnym aby czegoś nie przegapić, trzeba znać sprzęt na wylot i mieć opanowaną jego obsługę. Trzeba umieć rozmawiać z obcymi ludźmi, wiązać krawat, mieć zwinne palce aby pomóc zapiąć guziczki przy sukni panny młodej, trzeba potrafić stworzyć luźną atmosferę podczas przygotowań gdzie ma się do czynienia z normalnymi, zwykle zestresowanymi ludźmi a nie doświadczoną modelką/modelem. Trzeba nawiązać kontakt z zespołem/DJ-em aby współpraca przebiegała bez zgrzytów a przede wszystkim z gośćmi weselnymi aby nie unikali obiektywu. Nie jest to praca dla każdego.

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

W pełni się zgadzam. Poza tymi aspektami jest jeszcze jeden, bardzo ważny dla samego pracującego - trzeba pozyskać klienta, a to jest już z mojego punktu widzenia, de facto jak sprzedaż bezpośrednia chociażby ubezpieczeń, a do tego również trzeba mieć predyspozycje, żeby odnosić sukcesy.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

Zamieszczone przez Bangi
                          W pełni się zgadzam. Poza tymi aspektami jest jeszcze jeden, bardzo ważny dla samego pracującego - trzeba pozyskać klienta, a to jest już z mojego punktu widzenia, de facto jak sprzedaż bezpośrednia chociażby ubezpieczeń, a do tego również trzeba mieć predyspozycje, żeby odnosić sukcesy.
                          Nie do końca bo tu 90% par jest zdecydowanych po otrzymaniu oferty mailowo. Spotkanie to już w zasadzie formalność. Te pozostałe 10% spotyka się, by szukać dziury w całym. Czasami walczę o klienta sięgając po techniki sprzedaży z fotowoltaiki a czasami świadomie kieruję go w stronę poczucia satysfakcji, że ze mną umowy nie podpisze.

--- Kolejny post ---

Praca przy ślubach jest męcząca zarówno fizycznie jak i psychicznie. Przez kilkanaście godzin jest się w ciągłym ruchu, trzeba być czujnym aby czegoś nie przegapić, trzeba znać sprzęt na wylot i mieć opanowaną jego obsługę. Trzeba umieć rozmawiać z obcymi ludźmi, wiązać krawat, mieć zwinne palce aby pomóc zapiąć guziczki przy sukni panny młodej, trzeba potrafić stworzyć luźną atmosferę podczas przygotowań gdzie ma się do czynienia z normalnymi, zwykle zestresowanymi ludźmi a nie doświadczoną modelką/modelem. Trzeba nawiązać kontakt z zespołem/DJ-em aby współpraca przebiegała bez zgrzytów a przede wszystkim z gośćmi weselnymi aby nie unikali obiektywu. Nie jest to praca dla każdego.
                          100% zgoda
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Leon007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2709

Takie zdjęcie zrobić to jest COŚ.
                            A different astronomy and space science related image is featured each day, along with a brief explanation.

Jak myślicie, czy Edwin Hubble był członkiem Towarzystwa Zjbstch Fotografuf i miał zaświadczenie od Piusa XI na wywracanie koncepcji świata?
                            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                            Ja
                            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                            Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

Zamieszczone przez robertskc7
                              Nie do końca bo tu 90% par jest zdecydowanych po otrzymaniu oferty mailowo. Spotkanie to już w zasadzie formalność. Te pozostałe 10% spotyka się, by szukać dziury w całym. Czasami walczę o klienta sięgając po techniki sprzedaży z fotowoltaiki a czasami świadomie kieruję go w stronę poczucia satysfakcji, że ze mną umowy nie podpisze.
                              No ale skąd masz maile do nich? Mi chodzi o taką tytaniczną pracę od podstaw a nie wysłanie maila, bo przecież maila też musisz zdobyć. No chyba że masz taką markę w okolicy, że sami się zgłaszają, ale to przecież będzie dotyczyć tylko tych znanych fotografów, a nie takich którzy chcą zacząć.
                              Zresztą, jak w każdej branży.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1485

Zamieszczone przez Bangi
                                No ale skąd masz maile do nich? Mi chodzi o taką tytaniczną pracę od podstaw a nie wysłanie maila, bo przecież maila też musisz zdobyć. No chyba że masz taką markę w okolicy, że sami się zgłaszają, ale to przecież będzie dotyczyć tylko tych znanych fotografów, a nie takich którzy chcą zacząć.
                                Zresztą, jak w każdej branży.
                                Chodziło mi o sprzedaż bezpośrednią. Tu jest raczej pośrednia www SM poczta pantoflowa. Nie ma klasycznego door to door
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...