Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

No i pojdzie kasa z unii na wylegarnie wypranych mozgow przez sekte rydzyka :/

Czy Ci co mnie wysmiali gdy twierdzilem wczesniej w tym watku, ze IVRP to panstwo wyznaniowe nie zmienili przypadkiem zdania?

P.S.
    O ocenie z religii na maturze tez zapewne slyszeliscie?

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      P.S.
      O ocenie z religii na maturze tez zapewne slyszeliscie?
      Na maturze czy swiadectwie?
      Bo oba pomysly byly, i jak narazie slyszalem tylko o ocenie na swiadectwie, ale i tak nie ma sie co martwic:
      1) Mamy rozdzial państwa od kosciola
      2) Szkoly zapewniaja lekcje etyki dla niewierzacych
      3) Dziwisz stwierdzil, ze dzieci innych wyznan beda uczone na lekcjach religii w duchu tolerancji i wolnego wyboru

Tyle ze,
      1) Widac ze to jest tylko na papierze
      2) Jak narazie to w ogole nie dziala, malo ktora szkola sie do tego stosuje
      3) Dzieci beda mialy katolicka propagande na tych lekcjach

Ale poza tym chyba wszystko gra
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez sniper88
        Na maturze czy swiadectwie?
        Bo oba pomysly byly, i jak narazie slyszalem tylko o ocenie na swiadectwie,
        Noo no, jak zwykle pokrecilem. Chodzilo mi o ocene z religii wliczana do sredniej.

1) Mamy rozdzial państwa od kosciola
        Jak patrze na Kaczynskich trzymajacych palce w d* ojca dyrektora i tej calej reszty to jakos w to nie wierze. Moze jest tak na papierze, nic poza tym. Krzyze w szkolach, urzedach czy tez sejmie tez jakos tego nie potwierdzaja.

2) Szkoly zapewniaja lekcje etyki dla niewierzacych
        W mojej tego nie bylo przez co mialem niezle przeboje. Pisanie pism, wzywanie rodzicow do dyrektora i inne takie katolickie przyjemnosci.

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Ale nie jestem w stanie zrozumiec czemu nie wroca do pomyslu nauczania religii w szkolkach niedzielnych (czy jak to wygladalo wiele lat temu), kto chce ten chodzi, kto nie ten nie chodzi-a Ci na sile staraja sie ludzia wbic do glowy nie zawsze (moim zdaniem) sensowna i spojna ideologie...
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Ale nie jestem w stanie zrozumiec czemu nie wroca do pomyslu nauczania religii w szkolkach niedzielnych (czy jak to wygladalo wiele lat temu), kto chce ten chodzi, kto nie ten nie chodzi-a Ci na sile staraja sie ludzia wbic do glowy nie zawsze (moim zdaniem) sensowna i spojna ideologie...
            Otoz otoz!

Ja chodzilem na takie katechezy przez pierwsze 2 lata szkoly podstawowej i jakos zyje. Moim zdaniem bylo to nawet ciekawe urozmaicenie.
            Kler sie boi, ze przez takie rozwiazanie im frekwencja zmaleje i dlatego ida w zaparte. Zreszta przeniesienie religii do szkol bylo niezgodne z konstytucja i jakos sie nikt tym nie przejal.
            Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Nemeo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1757

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
              Kler sie boi, ze przez takie rozwiazanie im frekwencja zmaleje i dlatego ida w zabarte.
              Dokładnie, wtedy na religię chodziłyby tylko dzieci fanatycznych moherów.

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

ja przeszedłem edukację religijną w szkołach (w średniej lekcja polegała na jak najszybszym wyprowadzeniu księdza z równowagi - rekord - jakies 4 minuty ). teraz nie chodze do kościoła.... nie jestem godzien nazywać się katolikiem.... nikogo też nie zabiłem, nie cudzołożę, nie obrażam bliźniego itp....
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Ja tak samo, z tym, ze nie jestem osoba wierzaca a i ksiadz czasem troszke dluzej ze mna wytrzymywal (jak juz poszedlem na religie odpisac zadanie domowe od kolegow )

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Zamieszczone przez zanussi
                    w średniej lekcja polegała na jak najszybszym wyprowadzeniu księdza z równowagi - rekord - jakies 4 minuty )
                    U mnie w gim. dres tak wnerwil ksiedza ze ten poszedl na niego z piesciami, wiec juz nic mnie nie zdziwi

A co do wiary itp. to polecam ksiazke "Bóg urojony", autor (profesor oxfordu) udowadnia, ze boga w ogole nie ma, i tak jezdzi po wszystkich wyznaniach, jak sobie nawet nie wyobrazalem ze sie da
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

A co do wiary itp. to polecam ksiazke "Bóg urojony", autor (profesor oxfordu) udowadnia, ze boga w ogole nie ma, i tak jezdzi po wszystkich wyznaniach, jak sobie nawet nie wyobrazalem ze sie da
                      Widziałem jego serię programów na kanale Planete, gość jest naprawdę dobry, widziałem odcinek jak "kasował" jakiegoś ortodoksyjnego żyda.

Komentarz

• Wats0n
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 996

Widać, że nie zrozumiałeś w pełni wymienionej książki. Autor co najwyżej wykazuje brak racjonalnych przesłanek świadczących o istnieniu jakiejkolwiek siły wyższej. Nie da się udowodnić nieistnienia czegokolwiek - jest to wbrew metodologii.
                        Jestem szczególnie wyczulony na jakiekolwiek formy powtarzania bez namysłu i bez zrozumienia zasłyszanych tez.

EDIT: żeby nie było wątpliwości - jestem ateistą i bardzo cenie sobie spostrzeżenia Dawkinsa
                        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• zanussi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1696

nie ma sensu się nad tym zastanawiać..... niektóre religie ... powtarzam - wielkie religie (w zasadzie chyba jedna) nie zastanawiają się, nie poruszają problemu istnienia Boga...

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

to ja mam tylko jedno pytanie:
                            czy pojecia "wiara" i "dowodzenie" nie stoja ze soba w jakiejs sprzecznosci?

ci co chca wierzyc nie chca dowodow (kontr-dowodow)
                            ci co chca dowodzic, nie chca wiary.

zbiory rozlaczne
                            www albo tez flickr

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez akustyk
                              to ja mam tylko jedno pytanie:
                              czy pojecia "wiara" i "dowodzenie" nie stoja ze soba w jakiejs sprzecznosci?

ci co chca wierzyc nie chca dowodow (kontr-dowodow)
                              ci co chca dowodzic, nie chca wiary.

zbiory rozlaczne
                              Ty matematyk, nie filozuj

Udowodnienie, ze Bog nie istnieje jest tak samo niemozliwe jak udowodnienie jego istnienia.
                              Mi czesto zal tych wierzacych, ze tak latwo daja soba manipulowac na zasadzie Bog istnieje "bo tak"!

Komentarz

• zanussi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1696

z drugiej strony wiara czyni cuda... dośc długo zastanawiałem sięnad tym i zadałem sobie takie pytanie - dlaczego nie stwierdza się objawień Maryj lub Jezusa w kulturach niechrześcijańskich? Dlaczego powiedzmy w takich Chinach czy w Tybecie nie ma powołań na księży, nie ma cudownych objawień? Czyżby te wszystkie objawienia itepe były wynikiem i efektem autosugestii?

Komentarz

Pracuję...