Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ej no zaraz .. a skąd te kilometry autostrad? mosty ? itd... mam Ci zrobić zdjęcie tablicy np. na moście gdańskim w Warszawie na której pisze ile % dał rząd a ile UE? po co ? sam siebie oszukujesz?
I co z tego? To nie generuje wzrostu gospodarczego, ani nawet dobrobytu. Po wtóre - pieniądze z UE w ogromnej części pochodzą z polskiej składki do UE.
KIEDY ??????????
Parę linijek wyżej pisałeś, że to bez znaczenia, bo i tak będzie dobrze. Ale odpisz jeszcze na pozostałe pytania :P
Zamieszczone przez sniper88
Bo to juz jest aspekt personalny, popatrz np. na duza czesc miliarderow, mimo ze mogliby juz osiasc na laurach, dalej pracuja. No a z drugiej strony masz paris hilton
Owszem, ale w ogromnej większości przypadków ludzie pracują, bo muszą.
Nie zapominaj o funduszach unijnych (phare), ktore dostawalismy przed wstapieniem do wspolnoty. Moze wzrost (moim zdaniem) chwilowo zwolnil, ale poziom zycia sie podniosl, a poza tym zyskala znaczna wiekszasc firm ktore maja dzialalnosc poza granicami PL
Ale właśnie tłumacze, że te fundusze głównie szkodziły, lub pomagały niewiele. Gdybyśmy wprowadzili wolny rynek, to rozwój byłby istotnie szybszy bez żebrania.
Ponadto, osobiście nie lubie żebrać o kasę. I nie potrafię zrozumieć, że niektórzy cieszą się, że do rządu wybrali dobrych żebraków.
a co do naplywu kasy i pracy.... nie chce mi sie wracac do wczesniejszej dyskusji na temat pieniadza i Twoich teoretycznych wywodow... ale naplyw pieniadza z unii spowodowal wzrost produkcji i to jest fakt bezsprzeczny... bo naplyw pieniadza w tym wypadku to nie byl zalew pustej kasy tylko wynik otwarcia rynku i zwiekszenia popytu na prace, bo bez tego ta praca nie mialaby zadnej wartosci jesli nie byloby mozliwosci uplynnienia jej efektow... i to jest Tomku skrot myslowy ktory pownienes rozumiec wiec poprosze bez chwytow z rozbieraniem posta
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Juz za 3 tygodnie zobaczymy jak narod wybrany sie do demokracji nadaje...
Jednym sie pocieszam. Wprawdzie czesc PISuarowego elektoratu jest nie do ruszenia. Mohery oraz ludzie, ktorzy maja jakies blizej nieokreslony zal, pretensje do calego swiata, zaglosuja na nich. Latwo winic jakis tam wydumany "uklad", za wlasne niepowodzenia, porazki zyciowe etc. PISuary bardzo umiejetenie kieruja swoja kampanie do takich ludzi.
Ale jest wsrod nich tez pare procent, ktorym rok, 2 czy 3 mozna oczy mydlic jakas walka z wiatrakami. Skonczy sie jednak kiedys dobra koniunktura w gospodarce wynikajaca z wejsciado Unii, czesc ludzi wroci z emigracji, i bida zajrzy w oczy. PISUary nie robia nic po za przypiswyanie sobie zaslug. Wiec jesli nie dokonaja jakiegos zamachu na podstawowe mechanizmy demokracji w co nie wierze, to za pare lat trzeba bedzie niestety tylko po nich posprzatac i oczyscic kraj z nowego ukladu :P
ale naplyw pieniadza z unii spowodowal wzrost produkcji i to jest fakt bezsprzeczny... bo naplyw pieniadza w tym wypadku to nie byl zalew pustej kasy tylko wynik otwarcia rynku i zwiekszenia popytu na prace bo bez tego ta praca nie mialaby zadnej wartosci jesli nie bylo by mozliwosci uplynnienia jej efektow...
Napływ pieniądza i handel jest bardzo korzystny, temu nie przeczę. Ale dotacje to właśnie był pusty pieniądz.
jak to nie ! ja nie poruszam psychologii!! więc się da!
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
I co z tego? To nie generuje wzrostu gospodarczego, ani nawet dobrobytu. Po wtóre - pieniądze z UE w ogromnej części pochodzą z polskiej składki do UE.
Jak to co z tego ! Kowalski zarobił 3500 zł zamiast 1500 zł !! a te 2000 różnicy wydaje .. samochody,laski,bary,domy,40D,70-200L IS itd...itd.. to nie dobrobyt?
PS.
SPRAWDZ DOKŁADNIE JAKA JEST SKŁADKA A ILE PIENIĘDZY PRZYPŁYNEŁO DO PL!!!
Parę linijek wyżej pisałeś, że to bez znaczenia, bo i tak będzie dobrze. Ale odpisz jeszcze na pozostałe pytania :P
Oj kolego.. to właśnie polityka.. NAPISAŁEM ŻE BEZ RÓŻNICY KTO WYGRA!!! a nie czy pójdziemy na wybory czy nie !! bo to już zostawiam wyborcy czy chce dalej Kaczki czy nie!!
Ale właśnie tłumacze, że te fundusze głównie szkodziły, lub pomagały niewiele. Gdybyśmy wprowadzili wolny rynek, to rozwój byłby istotnie szybszy bez żebrania.
Ponadto, osobiście nie lubie żebrać o kasę. I nie potrafię zrozumieć, że niektórzy cieszą się, że do rządu wybrali dobrych żebraków.
Pewnie że muszą.. i tak ma być.. to jest system w którym żyjemy !! obudź się
Jak to co z tego ! Kowalski zarobił 3500 zł zamiast 1500 zł !! a te 2000 różnicy wydaje .. samochody,laski,bary,domy,40D,70-200L IS itd...itd.. to nie dobrobyt?
skad Ci sie wzial ten pomysl, ze UE dala bezposrednio Kowalskiemu to ja nie wiem...
jesli dobrze pamietam to wszystkie srodki sa przyznawane z dokladnym okresleniem celu. i na, za przeproszeniem: "****", to z UE nie ma pieniedzy
To wcale nie oznacza, zeby nie pracowali, gdyby nie musieli.
Pomagały, i to bardzo:
1) Wraz z tymi funduszami mamy dziure budżetowa ok 30mld zlotych, pomysl o ile by wzrosla inflacja gdyby nie unijne pieniadze (w 2004r w ciagu 7 miesiecy 1mld euro)
2) To nie jest tak, ze unia nam wrzuca kase do budzetu a my robimy co chcemy, na poczatku musimy miec inwestycje, ktora bedziemy SPRAWNIE realizowac, a unia nam zwroci czesc kosztow. Czy to nie jest piekne dla nas? Dzieki temu mamy kase na kolejna inwestycje, za ktora znowu zwroci nam sie kilkadziesiat procent nakladu...dalej uwazasz ze unia nas rozleniwia?
skad Ci sie wzial ten pomysl, ze UE dala bezposrednio Kowalskiemu to ja nie wiem...
jesli dobrze pamietam to wszystkie srodki sa przyznawane z dokladnym okresleniem celu. i na, za przeproszeniem: "****", to z UE nie ma pieniedzy
Tłumaczę ..
Jest tak ..
UE mówi .. dajemy wam 100 baniek na drogi..
rząd mówi.. SZUKAMY FIRMY KTÓRA zrobi drogi
FIRMA mówi.. DAWAJCIE KASE
pracownik mówi.. TY FIRMO .. nie będę zapier.. u Ciebie za 1500 jak w ANGLI mogę za 5x tyle...
FIRMA myśli.. no dobra .. lepiej zarobić mniej ale zarobić .. niż stać w miejscu albo zbankrutować.. OK DAMY WAM PODWYŻKĘ
jak jest PODAŻjest i POPYT . tak? może się mylę..
wniosek taki że PRACOWNIK ma więcej kasy nie musi nigdzie jechać.. rośnie Polakom portfel,morale,zadowolenie z Państwa.. itd itd..
ps.
to trochę proste wytłumaczenie .. ale starałem się wytłumaczyć jak najlepiej umiałem .. jak żle to mnie poprawcie
Błąd. Rząd mówi "OGŁASZAMY PRZETARG na zrobienie drogi", a to jest duża różnica. Znacie pewnie kawał o bramie, przetargu i komisji - który się kończył "no i 20.000 dla Turka, bo przecież ktoś musi tą cholerną bramę zrobić!" ;-)
Napływ pieniądza i handel jest bardzo korzystny, temu nie przeczę. Ale dotacje to właśnie był pusty pieniądz.
nie do konca... bo to byl pieniadz zewnetrzny pozwalajacy wytworzyc byc moze sztucznie popyt wewnetrzny co rowniez jest korzystne dla gospodarki jako bodziec do normlanego dalszego rozwoju. aczkolwiek utrzymywanie dodacji zbyt dlugo moze spowodowac regres, dlatego efektywnosc tego rozwiazania zalezy to od fazy w jakiej sie gospodarka znajduje
To wcale nie oznacza, zeby nie pracowali, gdyby nie musieli.
Właśnie twierdze, że większość by nie pracowała.
Pomagały, i to bardzo:
1) Wraz z tymi funduszami mamy dziure budżetowa ok 30mld zlotych, pomysl o ile by wzrosla inflacja gdyby nie unijne pieniadze (w 2004r w ciagu 7 miesiecy 1mld euro)
Nie ma związku. Dziura budżetowa jest spowodowana nadmiernymi wydatkami, które elementarnie łatwo jest ograniczyć. Udział w UE powiększa wydatki budżetu, bo trzeba płacić składkę.
2) To nie jest tak, ze unia nam wrzuca kase do budzetu a my robimy co chcemy, na poczatku musimy miec inwestycje, ktora bedziemy SPRAWNIE realizowac, a unia nam zwroci czesc kosztow. Czy to nie jest piekne dla nas? Dzieki temu mamy kase na kolejna inwestycje, za ktora znowu zwroci nam sie kilkadziesiat procent nakladu...dalej uwazasz ze unia nas rozleniwia?
Tak.
Zamieszczone przez i3ill
jak to nie ! ja nie poruszam psychologii!! więc się da!
I piszesz przy tym rzeczy w oczywisty sposób fałszywe. Da się, jak widać... tylko efekty mierne.
A Nowak nie ma, gdzie mieszkać, bo nie stać go na zatrudnienie Kowalskiego za 3.5k.
PS.
SPRAWDZ DOKŁADNIE JAKA JEST SKŁADKA A ILE PIENIĘDZY PRZYPŁYNEŁO DO PL!!!
Jak tłumaczę - to bez znaczenia. Sprawdź dokładnie jak wyglądają Niemcy wschodnie.
Oj kolego.. to właśnie polityka.. NAPISAŁEM ŻE BEZ RÓŻNICY KTO WYGRA!!! a nie czy pójdziemy na wybory czy nie !! bo to już zostawiam wyborcy czy chce dalej Kaczki czy nie!!
Dialektyka marxistowska jest nie dla mnie niestety. Nie robie rzeczy bez sensu.
Pewnie że muszą.. i tak ma być.. to jest system w którym żyjemy !! obudź się
Popracuj nad argumentacją, bo ni cholery nie rozumiem.
Zamieszczone przez i3ill
to trochę proste wytłumaczenie .. ale starałem się wytłumaczyć jak najlepiej umiałem .. jak żle to mnie poprawcie
Oczywiście źle, poczytaj Bastiata - on twierdzi, że dobry ekonomista widzi to, czego nie widać. Ty nie widzisz - ograniczasz spojrzenie do części sytuacji i nie widzisz szkód, które to wyrządza w pozostałych obszarach gospodarki. Po prostu herbata nie staje się słodsza od samego mieszania (choć lokalnie mogłaby!).
Zamieszczone przez Skipper
nie do konca... bo to byl pieniadz zewnetrzny pozwalajacy wytworzyc byc moze sztucznie popyt wewnetrzny co rowniez jest korzystne dla gospodarki jako bodziec do normlanego dalszego rozwoju. aczkolwiek utrzymywanie dodacji zbyt dlugo moze spowodowac regres, dlatego efektywnosc tego rozwiazania zalezy to od fazy w jakiej sie gospodarka znajduje
Ależ to bzdura! Popyt wewnętrzny wytwarzają ludzie swoimi nieograniczonymi potrzebami, a nie jakieś dotacje. Sztuczne manipulacje przy popycie itd zawsze się źle kończą.
Opowiadałeś na ircu historię o koledze, któremu chciałeś dać 10k... Przecież to to samo.
Tomek odwolywanie sie niemiec wschodnich nie jest tu szczegolnie trafne bo to nie do konca wynik naplywu pieniadza tak na nich wplynal... tam jest problem mentalny. niemcy wchodnie to byl najbardziej zindoktrynowany kraj w bloku wschodnim. ja akurat mialem troche z DDRami do czyneinia, pracowala u mnie jedna pannato sie odnalezc nie mogla. nie rozumiala dlaczego nie jest odwozona do domu, nie rozumiala dlaczego ona ma chodzic do pracy i pracowac. Polacy to jednak zupelnie inna mentalnosc a tu srodki unijne pelnia bardziej role wedki jak ryby... dasz dwie wedki dwom roznym ludziom to jeden bedzie lowil ryby i da sobie swietnie rade a drugi wedke polamie i tyle z tego bedzie...
wystarczy spojrzec na Irlandie ktora zbudowano przeciez na dotacjach unijnych i odniesc do Grecji czy wlasnie cytowanego przez Ciebie DDRu.
I piszesz przy tym rzeczy w oczywisty sposób fałszywe. Da się, jak widać... tylko efekty mierne.
Dowody są takie że są tu ludzie którzy zgadzają się ze mną a nie z Toba.. !! uprawiasz demagogie!
A Nowak nie ma, gdzie mieszkać, bo nie stać go na zatrudnienie Kowalskiego za 3.5k.
zgadam się z Tobą ale to prawo rynku.!
Jak tłumaczę - to bez znaczenia. Sprawdź dokładnie jak wyglądają Niemcy wschodnie.
znów demagogia. PRZYKŁADY,FAKTY, itd...
Dialektyka marxistowska jest nie dla mnie niestety. Nie robie rzeczy bez sensu.
Popracuj nad argumentacją, bo ni cholery nie rozumiem.
Nawzajem tylko dlaczego w takim razie odpowiadasz na pytania ? i odpierasz moje ataki/pytania? przecież nie rozumiesz co piszę.
Oczywiście źle, poczytaj Bastiata - on twierdzi, że dobry ekonomista widzi to, czego nie widać. Ty nie widzisz - ograniczasz spojrzenie do części sytuacji i nie widzisz szkód, które to wyrządza w pozostałych obszarach gospodarki. Po prostu herbata nie staje się słodsza od samego mieszania (choć lokalnie mogłaby!).
Dobrze, w takim razie Tomaszu podaj mi te szkody? aaaaaaaaaaa wiem wiem..
Ludzi wysiedlali żeby zrobić autostrady..
ALE DOSTALI ZA TO PIENIĄDZE !! i MUSIELI SIĘ NA TO ZGODZIĆ..
2ga szkoda to taka że...
Nowak zbankrutował! ale może nie rozumiał rynku, albo pił za dużo? albo wydawał? albo cokolwiek innego !! jedno jest pewne !! RYNEK NIE LUBI PRÓŻNI i napewno dziura po nim zostanie zaklejona przez kogoś innego!!
Tomek odwolywanie sie niemiec wschodnich nie jest tu szczegolnie trafne bo to nie do konca wynik naplywu pieniadza tak na nich wplynal... tam jest problem mentalny. niemcy wchodnie to byl najbardziej zindoktrynowany kraj w bloku wschodnim. ja akurat mialem troche z DDRami do czyneinia, pracowala u mnie jedna pannato sie odnalezc nie mogla. nie rozumiala dlaczego nie jest odwozona do domu, nie rozumiala dlaczego ona ma chodzic do pracy i pracowac. Polacy to jednak zupelnie inna mentalnosc a tu srodki unijne pelnia bardziej role wedki jak ryby... dasz dwie wedki dwom roznym ludziom to jeden bedzie lowil ryby i da sobie swietnie rade a drugi wedke polamie i tyle z tego bedzie...
wystarczy spojrzec na Irlandie ktora zbudowano przeciez na dotacjach unijnych i odniesc do Grecji czy wlasnie cytowanego przez Ciebie DDRu.
Ale to dowodzi właśnie nieistotności dotacji. Irlandię zbudowano na liberalizmie gospodarczym. Dotacje miały wtórny wpływ.
Budowa dróg nie pełni funkcji wędki. Stadionów - również nie. Ponadto - dawanie wędki również demoralizuje, aczkolwiek mniej.
Komentarz