Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • milinet
    Bywalec
    • 2006
    • 215

15-85 is usm przy cropie 1,45 wychodzi 22-123 ;-) tylko że cena jak myślę będzie ok.2000zł tyle co nikonowski odpowiednik, za tyle kasy to wole poczekać na tamrona 17-50 f2.8 VR ;-)

Ja też uważam że canon zrezygnuje z cropa 1.6 na rzecz 1.45 tak mnie coś w kolanie dziwnie strzyka że to może być ten trop

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

Zamieszczone przez Sober
      albo w ogóle rezygnacja z 1d? Wg mnie miałoby to duży sens.
      rezygnacja z flagowego modelu?? przeciez chocby z punktu prestizu to samobojstwo ;-)

Zamieszczone przez Sober
      No nie koniecznie - dostajesz 18Mpix z szumem identycznym jak z 15Mpix. Czyli po zmniejszeniu obrazka do 15Mpix szum byłby niższy.
      a ja jestem ciekaw jak bedzie z iloscia szczegołow.. bo nawet pierdylion mpix mozna fajnie odszumic tylko co z tego jak ilosc detali nie wzrosnie :-) .. czy nie tak bylo z 40d i 50d (pytam serio - nie robilem porownan ale obilo mi sie to w swoim czasie o uszy) ??

Zamieszczone przez Sober
      No i z 17mm zrobiłoby się 15,4. To byś już chyba zobczył?
      w puszce do sportu i przyrody bardziej bym odczul ze z 400mm (w przeliczeniu 640 na 1.6) zrobiloby sie 580 ;-)

Komentarz

• Sober
        Uzależniony
        • 2008
        • 513

Zamieszczone przez Kubak82
        rezygnacja z flagowego modelu?? przeciez chocby z punktu prestizu to samobojstwo ;-)
        Zostałby 1ds. Akurat elektronika tak idzie do przodu, że nie wierzę że wciąż jest problemem zapisać obrazek 21-dno megapikselowy z prędkością 10-ciu klatek na sekundę... zresztą to 7D już ma prawie taką rozdzielczość jak 1ds i już ma 8fps.

a ja jestem ciekaw jak bedzie z iloscia szczegołow.. bo nawet pierdylion mpix mozna fajnie odszumic tylko co z tego jak ilosc detali nie wzrosnie :-) .. czy nie tak bylo z 40d i 50d (pytam serio - nie robilem porownan ale obilo mi sie to w swoim czasie o uszy) ??
        Ilość detali przy fizycznym zwiększeniu rozmiaru matrycy wzrośnie

Co do szumów - to obecne matryce wg zapewnień producentów mają już praktycznie zerowe przerwy między pikselami. Czyli zwiększanie ilości megapikseli nie ma już tak negatywnego wpływu na szumy jak kiedyś. Oczywiście porównywać trzeba po przeskalowaniu obrazka do tej samej rozdzielczości. W takim porównaniu 15-to megapikselowe 50D ma o ok 1EV niższe szumy niż 20D.

w puszce do sportu i przyrody bardziej bym odczul ze z 400mm (w przeliczeniu 640 na 1.6) zrobiloby sie 580 ;-)
        Nie odczułbyś, bo zawsze możesz sobie zrobić cropa i mieć z powrotem "640mm" z identyczną jakością
        Ostatnio edytowany przez Sober; 16149.

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez Sober
          Zostałby 1ds. Akurat elektronika tak idzie do przodu, że nie wierzę że wciąż jest problemem zapisać obrazek 21-dno megapikselowy z prędkością 10-ciu klatek na sekundę...
          Pytanie tylko - przez jak długo i za jaką cenę?
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• Sober
            Uzależniony
            • 2008
            • 513

Myślę że te 30 000 zł ile kosztuje ten aparat spokojnie wystarczy na wsadzenie tam szybszego procka i trochę większy bufor

Komentarz

• milinet
              Bywalec
              • 2006
              • 215

uf... policzyłem...
              przy cropie 1,45 i 18Mpx uzyskujemy gęstość 4,37Mpx/cm2 (wymiar sensora 24,9x16,6)
              przy cropie 1,6 i 15Mpx uzyskujemy gęstość 4,51Mpx/cm2 (wymiar sensora 22,3x14,9)
              ;-)
              To ma sens, większy niż pchanie 18Mpx w standardowy aps-c

Komentarz

• huh
                Coś już napisał
                • 2009
                • 91

ten ostatni plakat wygląda na jakąś podróbę, zresztą exify mówią że został wygenerowany w ostatnią sobotę o 23:16 jakieś 6 minut przed tabelką która też krąży po necie,
                ale pomijając nawet to kompozycja naplakacie jest po prostu dziwna i nie wygląda na "oryginał", osobiście liczyłem na aps-h jeśli nie możemy mieć FF... wszyscy wszędzie trąbią że FF nie, że to niemożliwe, ale może czas posprzątać na rynku, biedna sigma musi się napocić przy robieniu tego samego obiektywu na różne systemy gdyby wszystk poszło na FF życie i zdjęcia byłyby piękniejsze, to że ktoś napisał olek crop 2.0 i zdjęcia są ok.. to jakie by były na FF ?
                aparaty do zdjęć, kamery do filmów
                polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zdziwiłbym się gdyby to było coś innego niż APS-C Bądźmy realistami

Komentarz

• dariog
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 55

Nie nalezy zapominac ze zyczenia przyszlych uzytkownikow to jedno, a polityka cenowo / marketingowa to drugie... wszystko w rekach marketingowcow, wiadomo ze nie moga zrobic idealnej puszki bo przestaly by sie sprzedawac 5d mk2, 1ds/1d itp. wiec Canon nie moze strzelic sobie w kolano pakujac i FF i szybki i pewny AF do 7D... patrzac realnie trzeba poczekac do premiery, wowczas okaze sie na ile Canon wycenil swoj nowy produkt i to bedzie kluczowe dla okreslenia jego wartosci uzytkowej do ceny!

pozdrawiam
                    dariog

Komentarz

• KEEK
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 111

A tak przy okazji mowiac - zakladajac, ze canon dopisuje marki do 5ki i jedynki, to moze ich pomysl na uporzadkowanie numeracji?

1-ka - profesjonalna FF
                      2-ka - to samo co 1-ka tylko bez wbudowanego gripa
                      5-ka - juz jest
                      7-ka - bedzie

Zostaje 3ka, 4ka, 6ka, 8ka i 9ka - wszystko sie zmiesci.

A wzorem Lajki, 6ka powinna byc calkowicie mechaniczna
                      HUMAN NATURE and others...

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

Zamieszczone przez Sober
                        zresztą to 7D już ma prawie taką rozdzielczość jak 1ds i już ma 8fps.
                        teoretycznie tak.. jednak Canon dal mniejszy bufor i to jasny znak ze 1d nie zniknie bo musi byc cos lepszego co bedzie alternatywa dla 15 rawów w serii :-) .. no pkt. wspomagajacych tez brak.. niekaw tez jestem na ile bedzi emozna personalizowac ustawienia af jak w 1d.. za duzo tych niewiadomych :-)

Zamieszczone przez Sober
                        Nie odczułbyś, bo zawsze możesz sobie zrobić cropa i mieć z powrotem "640mm" z identyczną jakością
                        jesli nie byloby to odszumione ze wszystkiego - pozyjemy zobaczymy :-) .. tak czy inaczej to u canona krok w dobra strone :-)

Komentarz

• Sober
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 513

teoretycznie tak.. jednak Canon dal mniejszy bufor i to jasny znak ze 1d nie zniknie bo musi byc cos lepszego co bedzie alternatywa dla 15 rawów w serii :-)
                          Bardzo możliwe - ale tak jak pisałem może nowe 1d będzie miało właśnie tą samą matrycę co 7D (APS-C 1,45) + szybkostrzelność kilkanaście klatek na sekundę...

Od lat się mówiło że to APS-H to ni przypiął ni przyłatał format

jesli nie byloby to odszumione ze wszystkiego - pozyjemy zobaczymy :-) .. tak czy inaczej to u canona krok w dobra strone :-)
                          Eeee... kto jak kto, ale Canon jak na razie daje nam prawdziwe niegrzebane pliki RAW. Nie sądzę żeby to się zmieniło, a przynajmniej nie w serii jednocyfrowej.
                          Ostatnio edytowany przez Sober; 16149.

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zmieńmy temat

1. W ile minut/godzin po anonsie 7D, ten aparat zdobędzie pierwsze miejsce w Cameras receiving the most clicks in the last five days - dpreview
                            2. Kto z forumowiczów kupi pierwszy siódemkę
                            3. Za ile

1. 8h
                            2. Kubaman
                            3. 6800

#1 to imho niezły wyznacznik delikatnej różnicy gdzie jest Canon a gdzie reszta
                            Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                            the silence is deafening

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Kolejne przecieki, tym razem z Taiwanu:

0 ) APS-C
                              1 ) Bezprzewodowe sterowanie błyskiem z Speedlite 580EX II、580EX、430EX II、430EX、420EX
                              2 ) Dostępność pod koniec września
                              3 ) AF z obiektywami f/5.6 i jaśniejszymi
                              4 ) 19 punktów AF (bez pomocniczych). Możliwość grupowania w pięć regionów.
                              5 ) Kompensacja ekspozycji +-5 eV
                              6 ) pomiar punktowy powiązany z dowolnym punktem AF
                              7 ) Poprawiona elektronika matrycy poprawia stosunek sygnału do szumu. ISO od 100 do 6400. Maksymalnie 12800 (H)
                              8 ) Nowy LCD podobno lepiej sprawujący się w świetle słonecznym.
                              9 ) Bateria LP-E6 (jak 5D2)
                              10 ) HD 24/25/30 fps a dla 720p 50/60 fps

Komentarz

• efbiaye
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 91

Kocham to forum ;d zresztą na wszystkich które obserwuję trwa wrzawa i porusznie.

Jutro się wszystko powinno wyjaśnić po oficjalnym press release'ie

Ja jestem realistą - na super sprzęt nie mamy co liczyć, bo w jaką stronę by C nie chciał pójść za mocno, zrobił by sam sobie konkurencję.
                                5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

Pracuję...